Mi-a ramas mostenire de la parinti un apartament ipotecat la o banca.Pot vinde acest apartament cu tot cu ipoteca, daca cumparatorul este de acord?Notarul poate face aceasta tranzactie fara acordul bancii?Multumesc.
Poate că nu știați, dar odată cu apariția Noului Cod Civil, leguitorul a dat o lovitură puternică băncilor, atacând interdicția de înstrăinare din contractele ipotecare.
Astfel, văzând dispozițiile Noului Cod Civil, respectiv Art. 2.373. - Cel care a constituit ipoteca este liber să folosească, să administreze și să dispună de bunul grevat, însă cu îndatorirea de a nu vătăma drepturile creditorului ipotecar reiese voința leguitorului ca proprietarul să poată dispune liber de bunul său, acesta putând să-l înstrăineze, evident menținând ipoteca.
Știu că am discutat în repetate rânduri genul de speță cu care vă confruntați cu o prietenă notar, cu care lucrăm; pur și simplu aceasta este intenția leguitorului și este producătoare de efecte. Se aplică inclusiv interdicției de închiriere, pe care băncile au dorit-o și prevăzut-o în contracte.
Multumesc pentru raspuns prompt!Care sunt pasii care ar trebui sa ii fac pentru a perfecta o vanzare de acest fel?Pot garanta persoana care cumpara apartamentul ipotecat cu un alt apartament de aceeasi valoare in caz ca banca va scoate la vanzare ipoteca pentru ca cel care a facut imprumutul nu mai este solvabil?Multumesc.