avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalizari si restante la cotele de intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalizari si restante la cotele de intretinere

In cadrul asociatiei de proprietari exista restantieri ce refuza sa plateasca si penalizarile aferente lunilor restante. Cu toate ca si-au luat angajament scris ca vor plati lunar nu au achitat nimic. Va rog sa imi spuneti cum poate asociatia obliga un restantier sa isi plateasca si penalizarea nu doar intretinerea restanta. De fiecare data ei conditioneaza plata, iar daca se incearca sa se incaseze si penalizarea aferenta pleaca fara a achita nimic.
Cel mai recent răspuns: cvasile , utilizator 15:58, 31 Ianuarie 2014
Nu ar fi mai simplu sa ii executati silit? Cand vor vedea ca risca sa isi piarda apartamentele vor veni sa plateasca si penalizarile.
~ Conținut șters la cerere ~
Art 50 din L nr 230./2007
Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit

Prevedere legala in temeiul careia asociatia de proprietari sa se instituie pentru a recupera debitul acumulat exista
Mai este necesar la nivelul asociatiei de proprietari sa existe reprezentanti care sa cunoasca prevederile in vigoare,drepturile si obligatiile si caile legale de aplicat pentru recuperat eventuale debite
Administratorul trebuie sa incaseze simultan restantele la cote, dar si restantele de la penalizari sau alte fonduri. Locatarii nu pot impune ce incasari sa se faca, ei au un total de plata de achitat si platesc o parte din acest total.
Daca la incasare se fac discutii despre ce vrea fiecare, acesta nu este un lucru normal. Restantierii se pot adresa presedintelui asociatiei, dar acesta trebuie sa stie acelasi lucru - ca incasarile se fac in ordinea vechimii debitului, indiferent din ce categorie este acesta.

Cine nu vrea sa plateasca, sa fie sanatos, ramane restantier pe mai departe, se penalizeaza in continuare si poate fi chemat si in instanta.

Si in cazul in care o familie formata din 2 persoane care n-are venit si care cel putin pana atunci a fost cu plata aproape la zi (in timp ce multi au restante de peste un an, de 7.000-10.000), i se poate lua penalizare lunara ?
E culmea ca se pun penalizari si la sume de cateva zeci de lei restanta.
Am citit in multe locuri pe Internet, precum ca:
Conform Legii nr. 230 din 2007 art. 30, alin. 1, lit. J, comitetul executiv al asociatiei de proprietari are dreptul sa stabileasca un sistem propriu de penalizari al asociatiei pentru protejarea intereselor proprietarilor. In acest scop, comitetul executiv emite o decizie scrisa cu aprobarea majoritatii membrilor sai.
- Odata stabilit sistemul, trebuie aplicat. Altfel, comitetul executiv si administratorul raspund in fata legii si a proprietarilor pentru prejudiciul creat;
- Pentru proprietarii cu mari probleme sociale se pot stabili, prin aceeasi decizie a comitetului executiv, masuri de ajutorare, in sensul scutirii de la plata penalizarilor, pe termen scurt, cu angajament scris din partea restantierului de gasire a unor solutii de plata a restantei. Altfel, angajamentul nerespectat va conduce la anularea scutirii si plata penalizarilor calculate;
- Penalizarile calculate gresit sau care nu pot fi justificate cu documente ale asociatiei de proprietari nu sunt luate in considerare de instanta de judecata la actiunea impotriva restantierului.

Am citit si un regulament al unei Asociatii care spune:
REGULAMENT DE RECUPERARE A RESTANŢELOR
Art. 1. Regulamentul se va aplica persoanelor care au acumulat datorii pe cel puţin 3 luni, toate scadente iar suma restantă să fie de cel puţin 200 lei;
Art. 2. Debranşarea temporară
Prima măsură este debranşarea temporară a apartamentului de la căldură şi apă caldă prin sigilare pentru a nu mai crea alte datorii;
(1) Debranşarea se va păstra pe toată perioada cât este îndeplinită condiţia de la Art. 1.
-----------------------------------
Art. 4. Angajamentul de plată - Anexa 2.5
În acelaşi timp cu somaţia de plată se trimite restanţierului şi un model de angajament de plată
(1) angajamentul de plată va cuprinde obligaţia restanţierului de a plăti datoria în maxim 4 rate lunare (fiecare rată cel puţin egală cu media lunară a restanţei) la o dată stabilită de restanţier împreună cu Asociaţia
(2) data stabilită de restanţier împreună cu asociaţia trebuie aleasă astfel încât prima rată trebuie să fie în maxim 30 zile de la primirea somaţiei
(3) angajamentul de plată va cuprinde pe lângă datoria menţionată în somaţia de plată şi obligaţia ca restanţierul să-şi plătească şi restanţele acumulate după primirea somaţiei, înainte ca acestea să devină scadente.
(4) dacă restanţierul nu respectă oricare din punctele asumate prin angajament
i. dacă se mai îndeplineşte condiţia de la Art. 1 se va pune privilegiu imobiliar pe apartament (Art. 5)
ii.dacă nu se mai îndeplineşte condiţia de la Art. 1 atunci toată restanţa scadentă va fi penalizată cu procentul de 0.1% pentru fiecare zi de întârziere începând cu data la care nu şi-a respectat angajamentul. Sumele strânse din aceste penalităţi se vor vărsa în fondul de reparaţii.
Art. 7. Acest regulament se va pune în aplicare începând cu data de 15 mai 2012

Alte discuții în legătură

Cum se percep penalizarile? zahdorin zahdorin As avea o intrebare referitoare la perceperea penalitatilor pentru plata cu intarziere a cheltuielilor de bloc. Va rog sa ma lamuriti cum si in ce conditii pot ... (vezi toată discuția)
Refuz plata penalizari - cote de intretinere petricia petricia Buna ziua, Am rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema: - cum pot determina un proprietar ( cf. legislatiei ) sa-si achite penalizarile calculate pentru ... (vezi toată discuția)
Penalizarile din 2007 afisate in 2010 spooky_bobo spooky_bobo asociatia de proprietari a blocului unde locuim nu a afisat niciodata faptul ca se percep penalizari la intretinere ceea ce ne a facut pe noi locatarii sa nu ... (vezi toată discuția)