avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalizari si restante la cotele de intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalizari si restante la cotele de intretinere

In cadrul asociatiei de proprietari exista restantieri ce refuza sa plateasca si penalizarile aferente lunilor restante. Cu toate ca si-au luat angajament scris ca vor plati lunar nu au achitat nimic. Va rog sa imi spuneti cum poate asociatia obliga un restantier sa isi plateasca si penalizarea nu doar intretinerea restanta. De fiecare data ei conditioneaza plata, iar daca se incearca sa se incaseze si penalizarea aferenta pleaca fara a achita nimic.
Cel mai recent răspuns: cvasile , utilizator 15:58, 31 Ianuarie 2014
Referitor la penalizari am adus ca dovada un regulament al unei Asociatii care spune:
REGULAMENT DE RECUPERARE A RESTANŢELOR
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
Adriantot, moderator
Acest regulament de penalizare nu are nicio valoare legala. Este un regulament care se aplica numai in asociatia respectiva cu acordul proprietarilor din acea asociatie.
Nicio alta asociatie nu poate fi obligata sa-l adopte.

Penalizarile nu se voteaza in AG, ci sunt decise de comitetul executiv pentru aplicare in conformitate cu legea 230/2007. In AG proprietarii pot sa cunoasca sau pot sa nu cunoasca legea, dar membrii comitetului trebuie s-o cunoasca. De aceea acest aspect se aplica de catre comitet. Plus ca membrii acestuia sunt cei care stiu situatia financiara a asociatiei si pot decide in consecinta.

Faptul ca nu ati mai facut nicio AG timp de 3 ani de zile vi se datoreaza, dv., proprietarilor. "Frazele stereotip", sunt texte de lege pe care, daca le puneti in aplicare, va puteti rezolva problemele. Nimeni din afara asociatiei nu va veni sa va faca AG. Asociatia de proprietari este o organizatie de drept privat, a carei organizare este reglementata de o lege si norme de aplicare, dar care se face de catre proprietarii insisi, nu de altcineva.

Legea 230/2007 nu prevede nimic in legatura cu veniturile proprietarilor si cu facilitati pentru cei cu venituri mici. Legea nu face altceva decat sa dea repere pentru administrarea peoprietatii comune si a utilitatilor de care se folosesc toti proprietarii.

Si in general, noi nu raspundem impotriva dv., ci va spunem cum spune legea.
Nu puteti schimba starea de lucruri din asociatia dv., daca aceasta trebuie schimbata, decat prin vointa proprietarilor, nicidecum prin plangeri pe forumuri sau suparari ca cineva de-aici, de pe forum, nu va spune ce vreti dv. sa vedeti scris.

Oricine de pe forum va raspunde, are si isi exprima o parere personala, care poate fi corecta sau eronata, asta nu inseamna ca trebuie sa-l luati drept guru.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
elga50, moderator
@280366
Va rog sa ma lamuriti asupra acestui aspect: comitet executiv aveti?
L230/ 2007 - art. 23

(3) Adunarea generala ordinara se convoaca fie de presedintele asociatiei de proprietari, fie de comitetul executiv.
(4) Pentru situatii speciale sau de maxima urgenta, adunarile generale extraordinare ale asociatiei pot fi convocate oricand de catre comitetul executiv sau de catre cel putin 20% din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.


Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
arockz, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adriantot a scris:

Va sugerez o abordare verificata practic. Cel care incaseaza este normal sa-l lamureasca pe proprietar ca suma ce o achita stinge o parte din cote si o parte din penalizari.
Daca cel ce are banii in mana ameninta ca pleaca si nu mai plateste nimic, trebuie ca administratorul sau casierul sa se adapteze situatiei si sa-i elibereze chitanta pe intreaga suma pentru ceea ce vrea restantierul.
Apoi, inainte de a inregistra chitanta in registrul de casa, aduce la cunostinta acest incident presedintelui si cenzorului asociatiei. Cenzorul va verifica si va intocmi o comunicare scurta catre administrator prin care-l obliga sa repartizeze suma incasata pe acea chitanta, conform legii, atat pe restante cat si penalizari, prin precizarea concreta a cuantumului fiecareia.
Acest document este imediat aprobat si de presedinte iar administratorul executa.
Pe lista urmatoare de plata, restantierul va constata ca i s-a diminuat atat din restante cat si din penalizari. Daca nu-i convine poate contesta catre presedinte iar acesta-i poate explica. Daca nu-i convine explicatia poate merge mai departe, sa sesizeze primaria, prefectura, politia, guvernul sau instanta. E treaba lui ca nimeni nu-i va da dreptate.



Interesant este ca ii invatati pe unii administratori si presedinti creduli cum sa faulteze locatarul. Oare de ce? De ce trebuie tot timpul cineva sa jupoaie clientul, locatarul, sa il induca in eroare, sa il exploateze?
Hai sa privim legal acest aspect.
Oricand locatarul poate invoca nerespectarea principalei clauze a asocierii... aceea de a urmari interesul sau. Interesul clar exprimat este de a achita ceea ce a mentionat. Presedintele trebuie sa urmareasaca si sa respecte interesul membrilor, nu sa actioneze impotriva.
Acum, incercati sa instituiti si sa aplicati retroactiv o hotarare? Adica, dupa ce s-a scris in chitanta o mentiune (conform legii) credeti ca puteti hotara (cum spuneati? inainte de a inregistra chitanta in registrul de casa?), o alta destinatie/repartizare a sumei incasate.
Daca locatarul vine in timpul orelor de program sa zicem de la 17:00-18:00 si achita, legea spune ca registrul de casa se completeaza la sfarsitul fiecarei zile lucratoare (adica la ora 18:00) cum se poate face acest triplusurub intre casier>presedinte>cenzor> cenzor>administrator>presedinte>administrator?
Toate aceste acte, parafe si semnaturi la sfarsitul zilei? Asta doar pentru a incalca dispozitiile legale prin care un locatar poate mentiona ce intelege sa achite? Asta dupa ce actul a fost scris? Hmmm...
Legiuitorul a dat o solutie mult mai simpla si legala... daca nu achita un debit in trei luni il puteti chema in instanta. De ce nu ati facut-o? Cumva in asociatie exista un interes de a ii lasa pe restantieri cat mai mult timp astfel incat sa se adune la 0.2% o suma considerabila si atunci cand acesta achita, asociatia are un venit suplimentar pe care nu trebuie sa il imparta cu furnizorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se percep penalizarile? zahdorin zahdorin As avea o intrebare referitoare la perceperea penalitatilor pentru plata cu intarziere a cheltuielilor de bloc. Va rog sa ma lamuriti cum si in ce conditii pot ... (vezi toată discuția)
Refuz plata penalizari - cote de intretinere petricia petricia Buna ziua, Am rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema: - cum pot determina un proprietar ( cf. legislatiei ) sa-si achite penalizarile calculate pentru ... (vezi toată discuția)
Penalizarile din 2007 afisate in 2010 spooky_bobo spooky_bobo asociatia de proprietari a blocului unde locuim nu a afisat niciodata faptul ca se percep penalizari la intretinere ceea ce ne a facut pe noi locatarii sa nu ... (vezi toată discuția)