avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalizari si restante la cotele de intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalizari si restante la cotele de intretinere

In cadrul asociatiei de proprietari exista restantieri ce refuza sa plateasca si penalizarile aferente lunilor restante. Cu toate ca si-au luat angajament scris ca vor plati lunar nu au achitat nimic. Va rog sa imi spuneti cum poate asociatia obliga un restantier sa isi plateasca si penalizarea nu doar intretinerea restanta. De fiecare data ei conditioneaza plata, iar daca se incearca sa se incaseze si penalizarea aferenta pleaca fara a achita nimic.
Cel mai recent răspuns: cvasile , utilizator 15:58, 31 Ianuarie 2014
Anca07 a scris:
In cadrul asociatiei de proprietari exista restantieri ce refuza sa plateasca si penalizarile aferente lunilor restante. Cu toate ca si-au luat angajament scris ca vor plati lunar nu au achitat nimic. Va rog sa imi spuneti cum poate asociatia obliga un restantier sa isi plateasca si penalizarea nu doar intretinerea restanta. De fiecare data ei conditioneaza plata, iar daca se incearca sa se incaseze si penalizarea aferenta pleaca fara a achita nimic.

Va sugerez o abordare verificata practic. Cel care incaseaza este normal sa-l lamureasca pe proprietar ca suma ce o achita stinge o parte din cote si o parte din penalizari.
Daca cel ce are banii in mana ameninta ca pleaca si nu mai plateste nimic, trebuie ca administratorul sau casierul sa se adapteze situatiei si sa-i elibereze chitanta pe intreaga suma pentru ceea ce vrea restantierul.
Apoi, inainte de a inregistra chitanta in registrul de casa, aduce la cunostinta acest incident presedintelui si cenzorului asociatiei. Cenzorul va verifica si va intocmi o comunicare scurta catre administrator prin care-l obliga sa repartizeze suma incasata pe acea chitanta, conform legii, atat pe restante cat si penalizari, prin precizarea concreta a cuantumului fiecareia.
Acest document este imediat aprobat si de presedinte iar administratorul executa.
Pe lista urmatoare de plata, restantierul va constata ca i s-a diminuat atat din restante cat si din penalizari. Daca nu-i convine poate contesta catre presedinte iar acesta-i poate explica. Daca nu-i convine explicatia poate merge mai departe, sa sesizeze primaria, prefectura, politia, guvernul sau instanta. E treaba lui ca nimeni nu-i va da dreptate.

280366 a scris:
Si in cazul in care o familie formata din 2 persoane care n-are venit si care cel putin pana atunci a fost cu plata aproape la zi (in timp ce multi au restante de peste un an, de 7.000-10.000), i se poate lua penalizare lunara ?

Da. Aplicarea penalizarilor, conform legii, nu are legatura cu numarul de persoane, cu faptul ca si altii au restante..., ci doar de existenta restantelor proprietarului. Penalizarile se aplica conform sistemului propriu de penalizari al asociatiei.



Ultima modificare: Miercuri, 10 Octombrie 2012
Adriantot, moderator
@280366,
Va rog sa nu mai reluati citate peste citate, comentarii ale utilizatorilor si-apoi sa sustineti ca sunt din lege. Aceste citate nu sunt din lege, ci doar amintesc de lege. Conform Legii nr. 230 din 2007 art. 30, alin. 1, lit. J, comitetul executiv al asociatiei de proprietari "stabileste sistemul propriu de penalizari al asociatiei". Asta prevede legea si nu ca cineva ar fi scutit de la plata.
Gasiti aici pe avocatnet legea 230/2007 si HG 1588/2007 pe care puteti sa le studiati pentru a va lamuri.
Nicaieri in lege nu se prevede scutirea de la plata penalizarilor pentru unele categorii de oameni pe nici un fel de criterii (venituri, vasta, datoriile vecinilor...).
Ca proprietar aveti dreptul sa participati la conducerea si administrarea asociatiei de proprietari, sa luati masuri de recuperare a debitelor de la fiecare restantier...
280366 a scris:



E culmea ca se pun penalizari si la sume de cateva zeci de lei restanta.



In conditiile in care exista restanta,pe cale de consecinta , aplicarea de pernalizari reprezinta strict cunoasterea,respectarea si aplicarea unitara a normelor in vigoare

Citez pe cineva, care-mi da dreptate ca la noi in Asociatie sistemul de penalizari e pus din burta:

fratila mihaela a scris:

Pentru a se aplica penalizarea de 0,2% la cotele ramase restante, aceast coeficient de penalizare trebuia votat in adunarea generala de la inceputul fiecarui an , cand se incheie anul fiscal si se voteaza bugetul de venituri si cheltuieli ptr. anul in curs. Penalizarea nu o poate aplica contabilul la hotararea presedintelui asociatiei daca nu a fost votata. Sa nu uitam ca presedintele este ales si votat de proprietari si este obligat sa cunoasca si sa aplice legea corect. De regula in instanta se solicita de la presedintele As. sa prezinte procesul verbal al Ad. Generale unde a fost precizat sa se incaseze penalizare de 0,2%, pentru cotele de intretinere restante.

Nu ar trebui ca penalizarile sa fie ilegale, in cazul in care nu s-a aprobat prin Adunare Generala (de 3 ani nefacandu-se una, in plus, presedintele e interimar din 2009 !) sistemul sau coeficientul de plata ? Din ce am inteles din discutiile specialistilor, doar Ad. Gen. aproba asa ceva, nu doar Comitetul Executiv.
Ultima modificare: Joi, 11 Octombrie 2012
Adriantot, moderator
Daca cineva a spus ceva eronat intr-un anumit context nu inseamna ca va da dreptate dumneavoastra sau mie sau altcuiva.
Sistemul de penalizari se stabileste, conform legii 230/2007, de comitetul executiv.
Art. 30. -
(1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:
j) stabileşte sistemul propriu de penalizări ale asociaţiei de proprietari pentru restanţele afişate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale;

Nicaieri in legislatie nu se prevede ca procentul de 0,2% trebuie votat anual in adunarea generala.
Ca sa nu vi se mai stearga mesajele va sugerez sa postati scurt si la obiect fara a devia de la subiect.
Cred ca este mai util sa cititi legislatia si sa citati, daca este cazul, texte din legislatie si nu din ce spune unul sau altul pe care-i considerati specialisti.

Alte discuții în legătură

Cum se percep penalizarile? zahdorin zahdorin As avea o intrebare referitoare la perceperea penalitatilor pentru plata cu intarziere a cheltuielilor de bloc. Va rog sa ma lamuriti cum si in ce conditii pot ... (vezi toată discuția)
Refuz plata penalizari - cote de intretinere petricia petricia Buna ziua, Am rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema: - cum pot determina un proprietar ( cf. legislatiei ) sa-si achite penalizarile calculate pentru ... (vezi toată discuția)
Penalizarile din 2007 afisate in 2010 spooky_bobo spooky_bobo asociatia de proprietari a blocului unde locuim nu a afisat niciodata faptul ca se percep penalizari la intretinere ceea ce ne a facut pe noi locatarii sa nu ... (vezi toată discuția)