avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu vatamare corporala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu vatamare corporala

Buna ziua,
Nu am acordat prioritate si am accidentat pe cineva care circula regulamentar, acesta a are o fractura la un deget si o plaga deschisa pe fata si cateva cioburi in ureche. Pana acum are 2 zile de spitalizare si este inca internat.
Eu vreau sa ajung la o intelegere cu el, dar momentan spune ca sa-l mai las 2 zile sa se gandesca, cred ca vrea sa ceara cam multi bani!!
Intrebarea mea este legata de un eventual proces : risc sa pierd permisul pe o perioada mai lunga de 3 luni de zile?
O alta intrebare este legata de mana care este imobilizata in ghips, perioada in care este imobilizata este considerata ca find de ingrijire medicala?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Georgedob , utilizator 10:12, 20 Decembrie 2011
Infractiunea de vatamare corporala din culpa este savarsita numai daca partea vatamata prezinta un certificat medico-legal care atesta un numar de ingrijiri medicale mai mare de 10.

Altminteri, nu este intrunit continutul constitutiv al infractiunii prevazute de art. 184 din Codul penal.

Ati adus la cunostinta politiei faptul ca a avut loc un accident rutier , care s-a soldat cu o victima ?

In caz ca ati omis sa respectati aceasta obligatie , veti raspunde penal si pentru infractiunea de parasire a locului accidentului.

In caz ca nu vor fi retinute , in prezenta speta, un numar mai mare de 10 zile , de ingrijiri medicale , nici infractiunea de parasire a locului accidentului nu subzista . (pentru lamurirea acestei situatii de fapt, ce a constituit obiectul unor controverse doctrinare , a fost transat un recurs in interesul legii).

Conform modificarilor aduse de legea 202/2010 , impacarea partilor poate opera chiar daca numarul de ingrijiri medicale este mai mare de 60, cand actiunea penala este pusa in miscare din oficiu.

Aceasta cauza ce inlatura raspunderea penala este incidenta pana la ramanerea definitiva a hotararii , deci si in etapa recursului procesului penal .

Cu privire la eventualele pretentii materiale si morale pe care partea vatamata , constituita parte civila , le poate avea , dumneavoastra puteti cere instantei de judecata introducerea in cauza a societatii asiguratoare(va avea calitatea de asigurator de raspundere civila delictuala ), daca polita RCA a fost valabila la momentul producerii accidentului .

Permisul va fi retinut pe parcusul perioadei in care actele de cercetare vor fi efectuate, insa va putea fi eliberata o dovada cu drept de conducere.
In caz ca se va constata , in urma administarii unui material probator convingator, vinovatia dumneavoastra, se va dispune condamnarea cu inchisoarea, fiind suspendata conditionat, conform art . 81 din Codul penal .

Permisul de conducere va fi anulat , insa , dupa sustinerea unui nou examen , dupa 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, veti avea din nou dreptul de a conduce pe drumurile publice.

Ultima modificare: Luni, 19 Decembrie 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc frumos!!
Poliția a fost anunțată!
Acum urmează sa mă înțeleg cu cel vatamat, partea cu anularea permisului nu este o veste buna!!
Impacarea este totala, definitiva, neconditionata .
Asadar, permisul de conducere nu va fi anulat.
Daca reusiti sa va intelegeti cu accidentatul veti scapa de o parte din consecinte. Aveti grija ca intelegerea sa se faca cu intocmirea unui act in fata notarului. In urma intelegerii nu mai puteti invoca interventia asiguratorului sa plateasca despagubiri. Dv va trebui sa platiti zilele de spitalizare, medicamentele si ce mai cere el peste. Va fi dificil.
Multumesc de răspunsuri!
Tocmai ce am vorbit cu un jurist de la asigurare si mi-a spus ca se poate ca si ei sa plătească ceva bani pentru o înțelegere amiabila, pentru ca nici ei nu vor sa se ajungă la un proces!
El a avut are 2 zile de spitalizare, din ce știu primele 3 zile sunt gratuite la spital, am dreptate?
Acum urmează sa merga la medicina legală, si tinand cont ca are o mana in ghips cred ca va avea undeva la 21 de zile de îngrijire medicală!
Pana la ce suma mă sfatuiti sa urc in discuțiile cu el?
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident cu vatamare corporala Luca1 Luca1 Buna ziua, in urma cu cateva zile conduceam pe un drum national si in aproprierea unu sens giratoriu era o trecere de pietoni semnalizata corespunzator , ... (vezi toată discuția)
Accident cu victima pe trecerea de pietoni danilas danilas buna ziua am avut ghinionul sa am un accident pe trecerea de pietoni,respectiv,o doamna in varsta de 68 ani a luat-o la fuga pe trecerea de pietoni,ea ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala+parasirea locului accidentului Andrei_011 Andrei_011 Am o problema si va rog tarea mult daca puteti sa ma ajutati.Am 21 de ani si am permis de vreo 2 ani.In luna noiembrie, in timp ce livram marfa, am dat cu ... (vezi toată discuția)