avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisii

Buna ziua! Suntem 9 agenti de paza care ,in urma nemultumirilor am demisionat. Toti in aceeasi zi. Seful de obiectiv ne-a spus ca e posibil sa nu fie aprobate toate demisiile. Este legal? Nu am refuzat preavizul, dar mai vrem sa stim cum il efectuam. Adica: 20 zile lucratoare cu jumatate de program sau 10 zile cu program intreg?
Cum este corect din punct de vedere legal?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:42, 19 Decembrie 2011
Buna ziua,
In cazul demisiei, reglementata de art. 79 din C. muncii, contractul individual de munca se considera incheiat numai dupa implinirea termenului de preaviz. Durata preavizului se stabileste fie prin contractul de munca, fie prin contractul colectiv de munca aplicabil. Numai in aceasta situatie, angajatul poate sa renunte la perioada de preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile stabilite prin contract, spre exemplu plata salariului.
Daca salariatul avea dreptul si la bonuri de masa, atunci acestea trebuie sa acopere inclusiv perioada de preaviz, indiferent ca sunt luate la finalul lunii in care contractul de munca a incetat.
In aceasta perioada contractul de munca isi pastreaza toate efectele: programul de lucru ramane de 8 ore, si poate scadea la mai putin – respective 4 ore, daca incetarea contractului de munca s-a facut prin concediere pentru motive care tin de angajat. Angajatorul poate sa renunte la preaviz, total sau partial, in caz contrar contractul individual de munca inceteaza numai dupa expirarea preavizului.

@ lili1
De unde aveti acest Cod al Muncii care prevede demisia la art.79 ? .... C.mun. a fost republicat ln mai 2011 si demisia este reglementata in prezent la art.81 ....

:offtopic:
Este a doua oara cand va atrag atentia cu privire la procedeul copy-paste fara sa citati sursa de informare ....
scuze pentru mentionarea gresita a art. este vb de art.81
din cate am inteles nu aveti contract de munca incheiat cu firma de paza......inseamna ca nu au existat relatii de munca si conform art 16(1) Contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului. Forma scrisă este obligatorie pentru încheierea valabilă a contractului. (3) Angajatorul este obligat ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă.

lili1 a scris:
...In aceasta perioada contractul de munca isi pastreaza toate efectele: programul de lucru ramane de 8 ore, si poate scadea la mai putin – respective 4 ore, daca incetarea contractului de munca s-a facut prin concediere pentru motive care tin de angajat. Angajatorul poate sa renunte la preaviz, total sau partial, in caz contrar contractul individual de munca inceteaza numai dupa expirarea preavizului.


1. Fiti mai atenta ca induceti user-ii in eroare! Ati ramas in urma cu modificarile legislaltie muncii (!?).
2. Programul de lucru se reduce la jumatate, in perioada de preaviz in cazul concedierii, numai daca aceasta este prevazuta in CCM aplicabil unitatii (CCMUNN nu mai exista de la data de 01.01.2011).
Valeriu,

acel mesaj este copy-paste de pe un anumit site ...textul preluat in regasesti aici
[ link extern ] /
:)

Alte discuții în legătură

Demisie kenzokent kenzokent Buna ziua, Vreau sa imi dau demisia si vreau sa stiu unele detalii, si daca s-a mai schimbat ceva: Perioada de preaviz este de 20 zile, unde esti ... (vezi toată discuția)
Preaviz valentin_matei2003 valentin_matei2003 Buna seara o mica intrebare am ,un muncitor mai este obligat sa stea in preaviz de 15 zile fiind muncitor in comert mai precis vanzator . Va multumesc (vezi toată discuția)
Demisie sanduu sanduu daca imi dau demisia de la serviciu trebuie sa mai lucrez?:\"> (vezi toată discuția)