avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1332 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de lucru platit de firma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de lucru platit de firma

Buna Seara! Am semnat un contract cu firma cu care lucrez. Aceastaa mi-a platit un curs si eu am semnat un contract care sustinea ca: Daca voi parasi locul actual de munca intr-o perioada mai mica de 2 ani, va trebui sa platesc contravaloarea acelui curs. Ideea este ca acel contract este semnat doar intre mine si firma. Fara notar. Cineva imi zicea ca nu este valabil daca nu este si un notar prezent. Este adevarat? Poate sa imi faca ceva? Pentru ca eu as vrea sa demisionez si nu vreau sa platesc acel curs care nu este tocmai ieftin. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:12, 29 Decembrie 2011
Este perfect valabil acel contract ... cine v-a spus ca trebuia semnat la notar v-a indus in eroare ...
Daca veti demisiona, veti suporta toate cheltuielile ocazionate de participarea la acel curs. Potrivit art. 198 din Codul muncii (1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională, în condiţiile art. 197 alin. (1), nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă pentru o perioadă stabilită prin act adiţional.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.
(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.

Va multumesc mult pentru informatii! Deci, ceea ce am inteles eu, aici, este ca daca am parcurs deja jumatate din perioada specificata in contract va trebui sa platesc doar jumatate din valoarea cursului? Si daca, totusi, plec si nu dispun de acei bani in acel moment ar putea sa imi faca ceva? In afara de a ma actiona in instanta? Multumesc!
In afara de a va actiona in instanta nu are ce sa va faca , daca nu-i platiti acei bani ... intr-adevar, dvs veti plati numai cheltuielile ocazionate de pregătirea dvs profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
Multumesc pentru raspunsuri! Si inca doua intrebari va rog! Eu lucrez la un depozit de bauturi. Si am spart, accidental, niste marfa, accident care nu s-a produs din vina mea, paletul care sustinea sarcina fiind fisurat. Si cand am ridicat la aproximativ un metru fata de sol, paletul s-a rupt si marfa a cazut jos, spargandu-se majoritatea. Acum, firma doreste ca eu sa platesc acele pagube, spunand ca a fost din vina mea si imi imputa din salariu o suma fixa lunara. Este corect asa ceva? Se poate face ceva impotriva acestei cauze? Si a doua intrebare: Tocmai am observat ca pe cartea de munca sunt incadrat la jumatate de norma desi lucrez si mai mult de 8 ore pe zi, cateodata ajungand chiar si la 18. As putea face ceva ca sa imi treaca pe cartea de munca orele lucrate? Macar sa fie norma intreaga de cand lucrez la acea firma? Multumesc inca o data!

Alte discuții în legătură

Demisie avand clauza de formare profesionala emylyc emylyc Buna ziua, In data de 3.12.2012 m-am angajat in cadrul unei societati cu contract pe perioada nedeterminata, iar printre actele pe care le-am semnat la ... (vezi toată discuția)
Plata curs davstefan davstefan Buna ziua, La angajatorul acual am facut un curs de 3 zile necesar pentru a putea merge la munca (lucrez pe mare).Am semnat un act prin care daca plec inainte ... (vezi toată discuția)
Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)