avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1142 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de lucru platit de firma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de lucru platit de firma

Buna Seara! Am semnat un contract cu firma cu care lucrez. Aceastaa mi-a platit un curs si eu am semnat un contract care sustinea ca: Daca voi parasi locul actual de munca intr-o perioada mai mica de 2 ani, va trebui sa platesc contravaloarea acelui curs. Ideea este ca acel contract este semnat doar intre mine si firma. Fara notar. Cineva imi zicea ca nu este valabil daca nu este si un notar prezent. Este adevarat? Poate sa imi faca ceva? Pentru ca eu as vrea sa demisionez si nu vreau sa platesc acel curs care nu este tocmai ieftin. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:12, 29 Decembrie 2011
1. Ca sa va opreasca din salariu ar trebui sa existe o hotarare judecatoreasca irevocabila prin care se stabileste in sarcina dvs obligatia de a plati prejudiciul cauzat prin acea fapta .

sau

2. In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

3. Referitor la timpul de munca , ar trebui sa sesizati ITM-ul si/sau instanta de judecata ...
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri! O ultima intrebare! Ce reprezinta preavizul? Vreau, daca se poate, un raspuns mai detaliat.
Potrivit DEX=ului :
Preaviz = înștiințare prin care i se anunță anticipat unui salariat incetarea contractului de muncă la expirarea unui termen anumit sau înștiințare prealabilă de incetare a raportului de munca făcută de angajat.
Nu la asta ma refeream. Vroiam sa stiu ce prevede acel preaviz, daca trebuie sa te prezinti la locul de munca in perioada preavizului, cat trebuie sa fii in preaviz....si altele ce nu imi vin acum in minte
1. Cand puneti o intrebare macar continutul acesteia sa fe concludent ... dvs ati intrebat Ce reprezinta preavizul? si nu care sunt drepturile si obligatiile partilor pe perioada de preaviz...

2. Pe perioada de preaviz c.i.m. isi produce toate efectele ... prin urmare, salariatul se va prezinta la munca, durata timpului de munca fiind cea stipulata in c.i.m. , daca nu exista alte dispozitii contrare.

3. Durata de preaviz este cea prevazuta in c.i.m. si nu poate fi :
- mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 , in cazul demisiei - art.81 alin.4 C.mun.

- mai mica de 20 de zile lucratoare, in cazul concedierii in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 - art.75 alin.1 C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie avand clauza de formare profesionala emylyc emylyc Buna ziua, In data de 3.12.2012 m-am angajat in cadrul unei societati cu contract pe perioada nedeterminata, iar printre actele pe care le-am semnat la ... (vezi toată discuția)
Plata curs davstefan davstefan Buna ziua, La angajatorul acual am facut un curs de 3 zile necesar pentru a putea merge la munca (lucrez pe mare).Am semnat un act prin care daca plec inainte ... (vezi toată discuția)
Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)