Buna ziua domnule/doamna avocat,
Va scriu intr-o situatie fara iesire legata de pensia de agricultor a mamei mele, in varsta de 70 de ani, fara nici un venit. Pe scurt, in noiembrie 2010 am intocmit la Casa de pensii [Editat] dosarul pentru pensie, cu o vechime in baza normelor de la CAP de 8,7 ani. Mi s-a spus ca are de platit pentru un an, 11 lei lunar si va intra in pensie, avand 10 ani contributie minima. Am platit pentru 6 luni, 66 lei, apoi din februarie mi s-a comunicat ca s-a schimbat legea si am de platit (platesc eu in locul mamei) cate 220 lei lunar incepand cu 1 ian 2011. Am facut eforturi mari ca din salariul taiat de bugetar sa achit si contributia la pensie a mamei. Lasand la o parte faptul ca in registrul de la Primaria comunei apareau cate 3-4 ani fara norme, lucru indoielnic, am avut surpriza ca la depunerea dosarului in noiembrie 2011 sa mi se spuna ca mai am de platit inca un an, avand pana acum 9,7 ani contributie. Am zis ca lipsesc 0.3 ani (nu am inteles daca sunt luni sau 30% din an) pe care ii platesc in continuare, dar, surpriza !!! perioadele fractionare din an nu se iau in considerare, cica asa spune legea, deci sunt doar 9 ani!!! V-as ruga sa ma sfatuiti in 2 aspecte:
1. Daca eu am depus dosarul mamei inainte de 1 ian 2011, cand a intrat legea, de ce nu a ramas pe vechea lege??
2.Cum sa fac sa platesc doar diferenta faptica de 0.3 ani, si nu un an intreg, adica 2500 lei? Deja am platit 2500 lei, mama mea are 70 ani, poate ca nu apuca deloc din pensie iar eu fraierul am contribuit degeaba la un buget de pensie. Nu este destul ca a fost furata de norme la CAP, mai trebuie ca acum sa mi se puna bete in roate la acordarea pensiei. Unde sa ma adresez, sa dau Casa de pensii in judecata? Va multumesc anticipat pentru orice sfat.
1-Legea 263/2010 art.178:Cererile inregistrate si nesolutionate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se vor solutiona conf.normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii.2-Urmeaza sa contribuiti inca 4 luni pana la depunerea dosarului.
Multumesc, domnule Valentin, pai atunci ce sa inteleg, ca am contribuit degeaba cu 220 lei lunar din ian 2011? Eu plateam 11 lei lunar contributie inainte de intrarea in vigoare a legii in 20 dec 2010? Sa-i dau in judecata pentru recuperarea banilor??
Dvs. vreti sa va judecati cu casa de pensii sau vreti ca mama sa primeasca pensie?
Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta in Romania orice persoana trebuie sa indeplineasca, cumulativ, doua conditii: sa implineasca varsta standard de pensionare si sa realizeze stagiul minim de cotizare. Ambele conditii sunt prevazute prin lege, in functie de data nasterii.
Mama dvs. a implinit varsta standard de pensionare, intrucat are 70 de ani. Stagiul minim de cotizare il gasiti in anexa 5 a Legii nr. 263/2010, in functie de data nasterii, si nu este modificat, era acelasi si potrivit vechii legi. Daca doriti ca mama sa primeasca pensie peste patru luni, mai platiti patru luni CAS.
Pensie c.a.p.
lucatelli
Buna ziua! Mama mea a lucrat la C.A.P. cu norme dupa terminarea scolii de tehnician. Acum are 63 de ani, a scos de la Casa de Pensii o adeverinta cu anii ... (vezi toată discuția)