avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tutela bolnav psihic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tutela bolnav psihic

Am obtinut prin ordin judecatoresc tutela pe mama mea care sufera de schizofrenie paranoida.
Am vandut casa ei ( nelocuibila din cauza degradarii) cu acea hotarare judecatoreasca si am cumparat o alta casa pt ea, in strainatate, dar starea ei de sanatate fiind precara fara posibilitatea de a se deplasa contractul de vanzare-cumparare l-am facut pe numele meu .
Momentan necesitand supraveghere medicala permanenta este este internata intr-un centru de bolnavi cronici,locuinta cumparata pt ea fiind nelocuita.
Intrebarea mea este: care sunt consecintele trecerii casei pe numele meu?Se face inventar de catre primarie si in cazul in care bolnava nu a decedat?
Cel mai recent răspuns: Eugenia3 , utilizator 17:31, 26 Ianuarie 2023
Daca sunteti tutuorele mamei dvs nu puteti incheia acte de dispozitie cu aceasta sub Sanctiunea nulitatii relative potrivit noului cod civil. Ori renuntati la tutela, ori pastrati apartamentul pana la decesul mamei dvs urmand ca dupa succesiune, in caz ca sunteti singurul copil, sa mosteniti. Orice act de dispozitie trebuie facut cu incuviintarea autoritatii tutelare/instantei de tutela.
Cred ca nu -am fost inteleasa.Eu nu vreau sa inchei nici un act cu mama mea fiindca oricum nu are drept de semnatura.
As dori sa stiu totusi mai multe despre noul cod civil in legatura cu astea si o parere mai exacta.
De ce mi s-a cerut inventar de catre primarie de acum ,cand mama mea inca traieste?Si consecintele ca am trecut pe num.meu noul imobil care ar fi?
Mostenitori ar afi inca 2 copii,deci cu mine 3 ,eu fiind cea mai mica.Dar cealalta 'copila " a renuntat la mama prin tribunal si a fost sub tutela al 3-lea surorii mele de acum 20 de ani si ,si in strainatate ambele .
Nu urmaresc sa dezmostenesc,ci sa apar drepturile mamei mele pana traieste caci prea multe persoane se intereseaza de casa ei.
Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2011
ContSters233872, utilizator
Pentru ca la instituirea tutelei se face un inventar al bunurilor celui ocrotit. Casa fiind a mamei dvs nu o puteti trece pe numele dvs Decat printr un act fie vanzare, donatie....aceste sunt acte de dispozitie si nu se fac Decat in interesul celui ocrotit si nu incheiate cu tutorele.
Nu are nimic de a face inventarul cu decesul mamei dvs. Evident ca la decesul dansei mostenitorii pot cere sa se faca un inventar al bunurilor succesorale dar nu este obligatoriu pe cand in cazul tutelei este obligatoriu si prevazut de codul civil, tocmai pentru o mai buna administrare a acestora de catre tutore. Repet orice act de dispozitie facut de tutore in numele celui ocrotit trebuie sa aiba incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare/instatei de tutela si se face exclusiv in interesul celui ocrotit.
Si inca o intrebare.
Autoritatii tutelarei trebuie sa depuna mai nou dosarul in instanta (pt ca numai apartin de ei emiterea dispozitiilor),zic ei dupa noul cod civil,mi-au cerut contractul casei(copie).E normal?
Desi referantul a stiut ca eu pe num meu am luat imobilul,dar eu pe vremea aceia nu am crezut ca pot avea probleme de natura asta iar referantul a spus ca acum poate ramane si asa.Iar ulterior foarte agitati,ca defapt e treaba mea,o sa apar in instanta dupa anul nou.Totul dintr-o data.
Imi este teama sa trec ceva pe numele mamei(stiu ca este nul semnatura ei ) dar prea multe probleme am mai nou tot ce e legat de bolnava si nu vreau sa ma trezesc si cu altele si de asta caut disperata vreo iesire.
M-am certat cu cineva recent intocmai ca nu m-am lasat sa fie si sa fiu jefuita ,posibil sa agite acea persoana lucrurile.Mereu eu trebuie sa platesc mai mult,mereu bolnava nu are medicamente suficiente,etc desi eu umblu si plates pt tot.
Deci;care sunt consecintele ca am pus pe numele meu?Daca o trec pe numele bolnavei, instanta poate decide intre timp sa ma decade din drepturi de titlu tutore?Poate numi pe altcineva despre care eu habar nu am?Mentionez ca tribunalul a facut definitiv si irevocabil hotararea pe acea vreme.
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2011
ContSters233872, utilizator
Dvs ca tutore puteati cumpara pe numele mamei Casa, dvs o reprezentati in acte. Riscati acum ca actul sa fie anulat. Ar fi bne sa vb cu un avocat.

Alte discuții în legătură

Dac proprietara unui apartament este inregistrata cu probleme psihice cum poate sa vanda ap? eu12345 eu12345 Buna ziua, am inteles ca, in acest caz, este nevoie de un tutore. Care sunt demersurile necesare pentru desemnarea unui tutore, ce inseamna tutore? Va ... (vezi toată discuția)
Tutela. danielapv danielapv O persoana de 50 de ani cu schizofrenie ,dupa punerea sub interdictie a trecut sub tutela mamei ei in urma unui proces.Se mai pomenesta in sentinta de alta ... (vezi toată discuția)
Proprietate parinte bolnav de dementa giureamax giureamax Buna ziua,am unu din parinti bolnav de dementa,nu se poate ingriji singur depinde in totalitate de ajutorul meu si al mamei.Eu impreuna cu mama ne-am hotarat ... (vezi toată discuția)