Sunt "stresat" si eu de aceeasi problema, a ipotecii mobiliare asupra partilor sociale. Evident, este posibilă, dar cum?
Potrivit dispozitiilor art. 2389, lit. d), din NCC, "se pot ipoteca... actiuni si parti sociale...", iar, potrivit dispoziţiilor art. 2390, alin. (2), din NCC, "ipoteca asupra acţiunilor sau părţilor sociale ale unei societăţi comerciale se constituie potrivit regulilor stabilite prin legea specială".
Apreciez eu că "legea specială" este Legea societăţilor comerciale (căci Titlul al VI-lea din Legea nr. 99 / 1999 a fost abrogat odată cu intrarea în vigoare a NCC), dar această Lege - specială - a societăţilor comerciale dispune doar cu privire la acţiuni, iar nu şi cu privire la părţi sociale:
"(1) Constituirea de ipoteci mobiliare asupra acţiunilor se face prin înscris sub semnătură privată, în care se vor arăta cuantumul datoriei, valoarea şi categoria acţiunilor cu care se garantează, iar în cazul acţiunilor la purtător şi nominative emise în formă materială, şi prin menţionarea ipotecii pe titlu, semnată de creditor şi debitorul acţionar sau de mandatarii acestora.
(2) Ipoteca se înregistrează în registrul acţionarilor ţinut de consiliul de administraţie, respectiv de directorat, sau, după caz, de societatea independentă care ţine registrul acţionarilor. Creditorului în favoarea căruia s-a constituit ipoteca mobiliară asupra acţiunilor i se eliberează o dovadă a înregistrării acesteia.
(3) Ipoteca devine opozabilă terţilor şi dobândeşte rangul în ordinea de preferinţă a creditorilor de la data înregistrării în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare."
Aceste dispoziţii - privind ipoteca acţiunilor - nu s epot aplica prin analogie şi părţilor sociale - zic eu - pentru că:
Teza intai din alin. (1) este, oricum, si in dreptul comun - NCC - si nu aduce nimic nou sub soare; teza a doua este imposibil de aplicat partilor sociale.
Alin. (2) este imposibil de aplicat partilor sociale.
Alin. (3) se regaseste si in dreptul comun - NCC -, deci nici acesta nu aduce nimic nou sub soare.
Deci nimic "special" pentru actiuni in legea speciala care, prin analogie, sa fie aplicabil si partilor sociale.
În consecinţă, care este norma speciala care reglementeaza ipoteca partilor sociale, la care se refera art. 2390, alin. (2), din NCC???
Or, a uitat legiuitorul s-o scrie?