avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Refuz plata CASCO
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Refuz plata CASCO

La sfîrşitul săptămânii care a precedat evenimentul, am fost plecat din Bucureşti, revenind în localitate în data de 09.05.2010. Acestă deplasare nu am facut-o cu autoturismul, acesta rămînînd staţionat, în această perioadă, în parcarea din faţa blocului. În dimineaţa zilei de 11.05.2010, în momentul în care am ajuns în parcare am observat că bara faţă fusese zgâriată şi numărul îndoit, cel mai probabil datorită unei coleziuni cu un alt autoturism. Avariile vizibile fiind doar cele menţionate mai sus. Din păcate, câteva probleme personale care nu puteau fi amânate m-au împiedicat să ajung la centrul de daune pentru a constata avariile.

În dimineaţa zilei de 13.05.2010, am observat lipsa freonului din instalaţia de aer condiţionat şi am plecat către un service Ford pentru a remedia această problemă. După umplerea instalaţiei de aer condiţionat, responsabilii de la service-ul Ford m-au chemat pentru a-mi arata şi alte avarii constatate de ei în momentul umplerii instalaţiei de aer condiţionat. Avaria constatată de către aceştia a fost curbarea şi deteriorarea radiatorul A/C. În acel moment, înţelegând ca este o problemă mai serioasă şi nu doar un număr îndoit şi o bară zgâriată, am venit la centrul de daune al asiguratorului, pentru a deschide un dosar de daună conform poliţei CASCO.

Acest dosar a fost respins pe motiv că nu sunt prezentate cauzele în care s-au petrecut avariile, cu toate că în pozele aflate la dosar se pot vedea foarte clar zgârieturile de pe bară, numărul îndoit cât şi avarierea radiatorului A/C, avarii care, în mod logic, nu se pot întâmpla decât în urma coliziunii cu un alt obiect.

Dosarul a fost refuzat invocanduse un articol din contract CASCO in care se specifica ca sunt excluse de la plata "Pagubele autovehicului, ale unor parti componente sau piese ale acestuia, produse de alte cauze decat cele prevazute la art. 1, cum sunt pagubele cauzate prin defecte de fabricatie (de ex.: fisuri, goluri de turnare, tratament termic necorespunzator, tensiuni interne, ajustaje, si tolerante necorespunzatore etc.)".

Ori, repet, avariile constatate nu puteau fi facute decat un urma unui impact cu un corp dur si in nici un caz in urma unor defecte de fabricatie.

Precizez si ca masina este reparata si nu pot sa o iau din service deoarece societatea de asigurare nu a dat acceptul de plata pentru reparatii.

1. Ce pasi trebuie sa urmez pentru a obliga asiguratorul sa plateasca?
2. Service-ul are drept de retinere asupra masinii?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Insurance Logistics Team , Consultant asigurari 13:01, 12 Ianuarie 2012
O copie a politei si a conditiilor de asigurare insotite toate acestea de o adresa foarte obiectiva si care sa nu ocoleasca nici-un aspect legal care le-ar putea lasa portite de scapare.
Sunt aici cel putin doua probleme care trebuiesc lamurite
1. In conditiile CASCO se stipuleaza ca asiguratul trebuie sa aduca la cunostinta asiguratorului daca are o dauna acest lucru intr un anumit termen.2-3 zile sau cate scrie in contract.
2.Asiguratul nu are voie sa repare autovehicolul in caz de dauna fara instiintarea asiguratorului si efectuarea constatarii.
pentru incalcarea oricarui punct de mai sus asiguratotrul poate refuza plata daunei, deoarece asiguratul nu a respectat contractul de asigurare.Nu are rost sa faceti nici o expertiza sau plangere la CSA deoarece nu ati respectat contractul.(juristi stiu de ce)
Trebuia sa va sunati agentul de asigurare:)
Ultima modificare: Joi, 22 Decembrie 2011
tiberiucezar, utilizator
Atat "problema nr.1" cat si "problema nr.2" sunt deja rezolvate... normal ca asiguratul a adus la cunostiinta in termen legal dauna deoarece acesta detine o nota de constatare in baza careia a introdus masina intr-o unitate service.

tiberiucezar a scris:

Sunt aici cel putin doua probleme care trebuiesc lamurite
1. In conditiile CASCO se stipuleaza ca asiguratul trebuie sa aduca la cunostinta asiguratorului daca are o dauna acest lucru intr un anumit termen.2-3 zile sau cate scrie in contract.
2.Asiguratul nu are voie sa repare autovehicolul in caz de dauna fara instiintarea asiguratorului si efectuarea constatarii.
pentru incalcarea oricarui punct de mai sus asiguratotrul poate refuza plata daunei, deoarece asiguratul nu a respectat contractul de asigurare.Nu are rost sa faceti nici o expertiza sau plangere la CSA deoarece nu ati respectat contractul.(juristi stiu de ce)
Trebuia sa va sunati agentul de asigurare:)

Inteleg ca s-a facut constatarea de catre un inspector de la societatea de asigurare a avariilor suferite de autoturism. In acest caz trebuie sa existe si fotografiile pieselor avariate (momtate pe autoturism). Practica societatilor de asigurare este ca odata cu constatarea unei piese avariate sa fotografieze respectiva piesa.
In cazul in care asiguratorul refuza plata despagubirii urmati urmatoarele etape:
- solicitati in scris motivele respingerii dosarului de la plata
- in cazul in care motivatia respingerii dosarului se bazeaza pe concluziile unei expertize extrajudiciare, solicitati o copie dupa raportul de expertiza. Foarte probabil ca nu va va da copia raportului de expertiza
- Formulati obiectiuni asupra motivelor respingerii dosarului de la plata (fara sa le comunicati asiguratorului). Este bine sa apelati la serviciile unui expert judiciar auto
- Convocati asiguratorul la conciliere directa in incercarea de a reyolva litigiul pe cale amiabila
- Daca nu reusiti sa rezolvati litigiul pe cale amiabila introduceti actiune in instanta.
Nu uitati ca exista si CSA-ul ca organ public cu rol de mediere intre asigurat si asigurator, el fiind abilitat sa va sprijine d.p.d.v. juridic chiar in rezolvarea problemei. Bafta!

Alte discuții în legătură

Acte cerute de asiguratorul rca al vinovatului. e un abuz? kartush1977 kartush1977 Salut pe aceasta cale pe toti membrii foumului si pun cateva intrebari legate de un accident in care am fost lovit din spate. Mai exact treaba sta cam asa: am ... (vezi toată discuția)
Dosar casco Mihai.Catalin96 Mihai.Catalin96 Buna ziua. Am ajuns la capatul rabdarii, am stat cu masina 2 luni ca sa primesc un accept de intrare in reparatie si ce credeti, ei mi-au dat aprobare pentru ... (vezi toată discuția)
Reparatie pe asigurare casco alexandru3060 alexandru3060 Buna ziua, Am asigurare Full casco fara fransiza . Am avut un incident , am fost cu masina la constatarea daunelor din care au rezultat bara fata si grila ... (vezi toată discuția)