avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... plangere penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

plangere penala

In cat timp pot depune o plangere penala pt. abuz in serviciu contra intereselor persoanei si cum se calculeaza , daca am depus o cerere catre o institutie in 27.10.2011-recomandata si nu am primit raspuns pana azi?!
Multumesc
Cred ca am formulat corect!
Am depus o cerere la o institutie, in 27.10.2011, si nu am primit raspuns in 30 de zile, au mai trecut inca 30 aprox. si vreau sa stiu daca pot depune plangere penala pt ca nu mi s-a raspuns.Care este termenul in care pot depune plangere?Nu astept nimic de la parchet pt. ca intrebarea se referea la depunenerea unei plangeri penale!
Daca stie cineva, multumesc!

Care este termenul in care pot depune plangere?Nu astept nimic de la parchet pt. ca intrebarea se referea la depunenerea unei plangeri penale!
Daca stie cineva, multumesc!

Actiunea penala e pusa in miscare la plangerea penala prealabila.

Prin urmare, dupa scurgerea termenului de 2 luni , socotit de la data cand a fost cunoscut sau a fost posibila cunoasterea identitatii faptuitorului, actul de sesizare (plangerea penala prealabila ) e socotit ca fiind tardiv.

In conformitate cu dispozitiile art. 258 alin. (2) C. pen., astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 58 din 19 martie 2008, pentru faptele prevazute la art. 246, 247 si 250 alin. (1) - (4) C. pen., actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate
Ultima modificare: Joi, 22 Decembrie 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Art. 8 din OG 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, aprobată, cu modificări şi completări, prin Legea nr.233/2002
(1) Autorităţile şi instituţiile publice sesizate au obligaţia să comunice petiţionarului, în termen de 30 de zile de la data înregistrării petiţiei, răspunsul, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă.

Art. 9
În situaţia în care aspectele sesizate prin petiţie necesită o cercetare mai amănunţită, conducătorul autorităţii sau instituţiei publice poate prelungi termenul prevăzut la art. 8 cu cel mult 15 zile.

Art. 15
Constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit prevederilor Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici sau, după caz, potrivit legislaţiei muncii următoarele fapte:
a) nerespectarea termenelor de soluţionare a petiţiilor, prevăzute în prezenta ordonanţă...

Acuma, vedeti prevederile Legii 188/1999.

art. 77 alin (3)
(3) Sanctiunile disciplinare sunt:
a) mustrare scrisa;
b) diminuarea drepturilor salariale cu 5-20% pe o perioada de pana la 3 luni;
c) suspendarea dreptului de avansare in gradele de salarizare sau, dupa caz, de promovare in functia publica pe o perioada de la 1 la 3 ani;
d) retrogradarea in treptele de salarizare sau retrogradarea in functia publica pe o perioada de pana la un an;
e) destituirea din functia publica.

Nu exista nici o sanctiune penala, decat in conditiile in care doriti sa treceti peste aceste prevederi ale legii speciale si sa formulati plangere penala direct, conform art. 246 C.P..
Ultima modificare: Joi, 22 Decembrie 2011
Marcel Mihalache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen plangere penala sindicalistul sindicalistul pote depune plangeri penale pentru infractiunea de Fals - art 289 si 292 CP si infractiunea de Abuz in serviciu art 246 CP DUPA perioada chiar daca a trecut ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu popescu-sorin popescu-sorin Pentru fapta de abuz in serviciu prevazuta de art 246 raportat la 248 indice 1 este necesara existenta plangerii prealabile? Stiti cumva decizii ale SCJ date ... (vezi toată discuția)
Termen plangere penala cristian19 cristian19 a-si vrea si eu sa stiu in cat timp se poate face o plangere penala .cat dureaza aceasta ? si daca aceasta nu a fost depusa la timp se mai poate face ceva? (vezi toată discuția)