avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract de vanzare cumparare

De curand am facut un antecontract de vanzare cumparare pentru o garsoniera la parterul unui bloc. Doresc sa cumpar aceea garsoniera pentru ca are balcon. La notariat, cand sa facut precontratul nu sa prezentat cadastrul locuintei. Ieri, cand am fost la OCPI si am ridicat cadastrul (proprietarul motivand ca nu il gaseste) am avut surpriza ca acel balcon sa nu existe in acte. Am mers la proprietar sa lamuresc aceasta situatie, el motivand ca mi-a vandut apartamentul si nu balconul. Problema este ca a marit spatiul prin desfiintare usii de la balcon facand un open space. Tot ieri am mers la primaria de sector care a spus ca acel balcon nu figureaza in evidente, deci este facut ilegal. Proprietarul dupa lungi discutii a scos mai multe acte ale balconului (proiect, certificat urbanism, toate aprobarile cerute prin certificatul de urbanism - toate din 2001, anul constructiei balconului) dar fara autorizatie de constructie. Oricum, el sustine in continuare ca nu a vandut balconul, a vandut garsoniera si conform precontract nu se specifica nimic de balcon ( in precontract spune o camera cu dependinte in suprafata de 36 mp) si ca el la randul lui asa a cumparat. Eu, neavand cadastru nu aveam de unde sa stiu ca in cei 36mp nu este inclus balconul. Ce fac in aceasta situatie? Eu am vrut sa cumpar aceea garsoniera tocmai pentru ca avea balcon plus ca banca(vreau sa cumpar garsoniera prin credit) a inceput sa faca scandal la situatia aceasta? Proprietarul nu vrea sa inapoieze banii. Cum procedez?
Ultima modificare: Joi, 22 Decembrie 2011
danmarianpopescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: olgabejat , utilizator 19:12, 29 Decembrie 2011
Exista si solutia ca pana la perfectarea contractului vanzatorul sa intre in legalitate cu balconul,sa mearga la Primarie si sa reinoiasca certificatul de urbanism apoi la Inspectia in constructii si imediat la Primarie pentru eliberarea autorizatiei,consider ca este cea mai sigura cale ,mai ales ca vanzatorul a primit un avans ,deci are de unde plati actele de intrare in legalitae.Intrebarea mea este urmatoarea: -banca mai este dispusa sa achite diferenta de pret? ,daca DA atunci varianta ar fi cea mentionata ,sa intre vanzatorul in legalitate ,si imediat vanzarea.Dupa intrarea in legalitate poate face modificare de carte funciara.
O seara buna si sarbatori fericite va doresc
danmarianpopescu a scris:
Doresc sa cumpar aceea garsoniera pentru ca are balcon.
si
a marit spatiul prin desfiintare usii de la balcon facand un open space.
si
Eu am vrut sa cumpar aceea garsoniera tocmai pentru ca avea balcon

Altfel spus: stiati ca, de fapt, e ”open space” nu balcon, dar nu ati stiut ca trebuie sa existe anumite aprobari (acte) pentru aceste modificari – mai ales daca il cumparati prin credit ipotecar. Ma indoiesc ca ati acceptat sa cumparati fara sa vedeti garsoniera...

gabriel z a scris:
banca, ea nu are nici o calitate de a emite vreo opinie despre .balcon

Ba da... Se pretind acte in cazul apartamentelor modificate... A se vedea (si) L 50 / 1991 privind autorizarea executarii constructiilor

lucian huzum a propus ”varianta” instantei - viciul de consimtamant: dolul (incidental, ma gandesc) si ati putea cere o reducere a prestatiei = a pretului, in acest caz, desi nu stiu cat v-ar ajuta pentru ca, practic, si dv aveti o parte din vina: nu ati depus suficienta diligenta cand ati incheiat antecontractul (si necunoasterea legii nu o puteti invoca)
Inselaciune nu este...

Partea cea mai rea este ca puteti pierde creditarea in cazul unui proces impotriva vanzatorului...
Garsoniera am vazut-o, era normal sa o vad. Daca este cum spune-ti dvs., atunci de ce mai exista notari? Pentru ce am platit 470 lei! Din discutiile cu notarul, acesta a spus ca nu este datoria lui sa ceara cadastru la promisiunea de vanzare, datoria lui este sa ceara actele la vanzare-cumparare. Noi am cerut actele mai devreme pt. ca asa a vrut banca. Dvs. vreti sa spuneti ca in Romania esti inselat si sigur mai pierzi si in instanta!!! Din punctul meu de vedere este acelasi lucru cu prezentarea unei vile, achitarea unui avans prin notar (care trebuie sa fie garantul legalitatii) si la scoaterea cadastrului, sa vanda o casa cu cateva camere dar fara etaj. Asta nu se poate incadra la inselaciune?
Ce diligenta puteam depune la incheierea antecontractului? Mai mult de a merge la un notar pentru perfectarea actelor..... Nu am facut o simpla chitanta de mana. De unde puteam eu sti ca totul este o inselaciune, daca nu si-a dat seama notarul cum puteam sa ne dam noi cei care nu avem studii juridice. Da, pretul a fost stabilit(mai mare) si prin faptul ca are balcon. Nu vreau decat sa imi restituie suma data ca avans(nu dublu cum prevede contractul) sau sa intre in legalitate( ceea ce este imposibil, acum, din cate spun reprezentantii primariei sectorului 5).
Pentru ca fapta promitentului vanzator sa fie considerata inselaciune trebuie dovedita intentia lui de a va insela – si, probabil, n-avea idee ca mai era nevoie de un act in plus fatza de ceea ce a avut cand a cumparat si a incheiat contractul la notar... Documentele din 2001 (despre care amintiti) sunt pe numele lui sau pe alt nume? Daca sunt pe numele lui puteti avea o sansa cu plangerea pentru inselaciune... (probabil ca sunt pe alt nume, din moment ce ati scris ca el a cumparat garsoniera asa cum vrea sa v-o vanda acum dv)
Dar si facand plangere pentru inselaciune tot va dura mult pana sa se ajunga la un rezultat...

*

Nu e datoria notarului sa ceara ”cadastru” la promisiunea de vanzare, ci va cere un extras CF la incheierea contractului de vanzare cumparare (cand e obligat prin lege). Notarul este garantul legalitatii in limita atributiilor sale si in cazul antecontractului nu e obligat sa ceara cadastru (la cererea expresa a clientului, da)

Pentru ca e un ”contract nefinalizat” (e o promisiune bilaterala) notarul nu s-a ”oferit” sa se amestece in vointa partilor si sa ceara acte despre care putea presupune ca le au partile in cauza – mai ales cand nu-i solicita informatii – sau ca le vor avea la perfectarea contractului.

danmarianpopsescu a scris:
Ce diligenta puteam depune la incheierea antecontractului?

Ca exemplu, ati vazut garsoniera si v-ati hotarat sa o cumparati - ar fi trebuit sa cereti toate actele din care sa reiasa ce si cum... Notarul – repet – nu are aceasta obligatie la incheierea antecontractului.

Regret ca v-am suparat (mai mult decat sunteti) dar cam asa se vede situatia...
E probabil ca pe acela care vrea sa va vanda sa nu-l fi interesat ce si cum in legatura cu actele pentru balcon (probabil si posibil sa nici nu fi stiut ca mai era nevoie de un act cand a cumparat el) si nici pe dv nu v-ar fi afectat in mod deosebit daca nu ati fi fost nevoit sa obtineti acel credit... Dar, cum s-a scris: in instanta aveti sansa de a obtine reducerea de pret doar ca e probabil sa fie un proces destul de lung – avand in vedere ca cealalta parte nu vrea sa restituie avansul si nu vrea sa plateasca pentru a intra in legalitate...

N-am afirmat ca pierdeti in instanta!!! Am scris ca nu stiu daca va ajuta foarte mult sa inaintati o cerere de anulare a actului pentru vicii de consimtamant – avand in vedere cele ce ati scris - dar numai cine citeste actele si asculta si pe promitentul vanzator va poate spune ce si cum ar trebui sa faceti...
In forum nu pot ”veni” decat cu... idei, in cauze complexe. Altfel ar fi incorect.

Scrieti ca nu doriti decat sa va returneze avansul... In acest caz nici rezolutiunea nu o puteti cere – ar fi fost posibil dovedind ca nu poate fi perfectat contractul din culpa promitentului vanzator, dar aceasta ar insemna ca dv sa doriti in continuare perfectarea...

Zau ca nu stiu ce sa zic... Pare ca singura solutie este sa va intelegeti cu promitentul vanzator... :(
Da, dar numai ca acesta sa si vrea acest lucru. Dupa cum evolueaza lucrurile, nu raspunde nici la usa nici la telefon, nu stiu cum as putea sa ajung la o intelegere.

Alte discuții în legătură

Balcon la parter construit fara aprobare bianca1789 bianca1789 Buna ziua, Am si eu o problema, destul de grava. Sunt in proces de a achizitiona un apartament 2 camere la parterul unui bloc. Initial proprietarul a spus ... (vezi toată discuția)
Urgent- acte necesare precontract vanzare cumparare! multumesc cristeo cristeo Buna ziua. Ce acte sunt necesare pentru incheierea unui precontract de vanzare cumparare? Vreau sa cumpar o garsoniera, proprietarul are un contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Garsoniera fara cadastru car-men car-men Buna ziua, Vreau sa cumpar o garsoniera dar nu are cadastru. Urmeaza sa il faca cu un avans pe care i l-as da eu in urma semnarii unui antecontract. Ce ... (vezi toată discuția)