avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sarbatorile legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sarbatorile legale

Buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine, am nevoie si eu de o parere specializata. Pentru sarbatorile legale care sunt mentionate in art 134 din codul muncii, se acorda zile libere, adica in mod special de Paste si de Craciun. Intrebarea mea este: Zilele acestea sunt platite? sau sunt doar libere? Adica se considera "concediu fara plata"? Intreb acest lucru deoarece la locul de munca al sotului meu pentru faptul ca vom avea cu totii Craciun si Anul nou, patronii nu i-au luat in calcul aceste zile deloc. Va fi liber dar se taie din salariu, ca "in zilele alea nu vii la munca".
Lamuriti-ma si pe mine va rog, exista vre-un temei legal care specifica faptul ca zilele de sarbatoare legale stabilite de de lege se si platesc?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: andreiutza_l , utilizator 10:39, 23 Decembrie 2011
Este vorba despre art.139 C.mun. dupa republicare acestuia si nu despre art.134 ...

Aceste zile sunt zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează , fapt ce incumba si neplata salariului .. de fapt, aceste zile nu se iau in considerare la stabilirea salariului pentru luna respectiva.

Numai in cazul in care se va presta activitate in aceste zile , atunci se va pune problema platii acestora.
Art. 159
(1) Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
(2) Pentru munca prestata in baza contractului individual de munca fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani.

Zilele nelucratoare nu se platesc. Sarbatorile legale sunt declarate zile nelucratoare.
Va multumesc mult pentru promptitudine si lamuriri! Sa aveti o zi buna , si sarbatori fericite!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata zile libere catalin_78 catalin_78 va rog frumos sa-mi spuneti daca zilele date liber de la stat se platesc de angajator si cu ce articol dovedesc asta(daca se platesc)! (vezi toată discuția)
Zile libere legale catalin_78 catalin_78 sunt platite (adica se scade din salar daca nu lucrezi in acele zile) si daca sunt valabile doar ptr. bugetari(asa zice patronul meu)sau ptr. toti angajatii.? (vezi toată discuția)
Zile libere legale adrianal adrianal Nu inteleg formularea 2 zile libere de Paste si de Rusale, sau mai bine zis nu inteleg modul de aplicare. De cele doua sarbatori se acorda 2 zile libere ... (vezi toată discuția)