avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Solutii???!!!!!
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Solutii???!!!!!

Buna ziua,

As aprecia foarte mult daca m-ati putea ajuta cu niste sfaturi.
Sunt asociat si administrator al unei firme cu 2 asociati. Firma functioneaza din 2005. Am ajuns intr-un punct in care doresc retragerea mea din firma, pe orice cale. As dori sa stiu ce variante exista.
florinturlete a scris:

Cea mai simpla solutie este cesionarea partilor sociale, retragerea este o procedura mai grea si mai anevoiasa.



Buna,
suntem 3 asociati intr-un SRL ( eram, de fapt)
Unul dintre cei trei a decedat si in succesiunea facuta de mostenitori ( trei mostenitori)nu se mentioneaza partile sociale ale acestui SRL.
Vreau sa va mai spun ca firma nu are datorii si este de cativa ani pe zero ( se depun toate actele la timp dar pe zero). De fapt, firma este pe pierdere de patru ani incoace.
Vrem sa mutam sediul social in aceeasi localitate ; ce trebuie facut?
Opinia mea este ca urmare a decesului acelui asociat trebuie sa modificati actul constitutiv in care sa-i inserati si pe succesorii asociatului.
O sa va trebuiasca la dosar certificatul de mostenitor si actele de identitate ale succesorilor (sunt si minori printre ei? - daca da e putin mai complicat).
Este posibil sa aveti probleme cu partile sociale, deoarece acestea nu sunt divizibile. Recomand marirea capitalului social, crearea de parti sociale noi astfel incat sa evitati problema aceasta. Pentru a nu "deranja" asociatii ramasi, incercati sa gasiti o formula astfel incat sa respectati cotitatile initiale
Totodata, vreti sa mutati si sediul. Care a fost procedura la sediul actual: contract inchiriere, comodat sau simplu acord de functionare? Normal ar fi sa reziliati contractul cu proprietarul actualului sediu pentru a nu isca evenimente neprevazute.
Pe noul sediu trebuie sa incheiati contract de inchiriere sau daca unul dintre asociati este co proprietar va trebuie un acord al co-proprietarilor. daca un asociat este proprietarul imobilului nu mai sunt necesare astfel de acte.
Va mai trebuie actul casei in copie. Daca noul sediu va fi la bloc va trebuie acordul a cel putin patru vecini si al asociatiei de proprietari/locatari.
Urmatorul pas, act aditional, act constitutiv actualizat (eventual recodificat conf caen rev 2), avizate de o persoana cu calitate .
Pentru restul dosarului va mai trebuie completarea declaratiei model 2 in care sa specificati ce activitati veti desfasura la adresa noului sediu .
Intocmiti dosarul si-l depuneti la registrul comertului .

Cu respect ,
Septimiu
Daca nu sunt dispozitii exprese cu privire la transmiterea partilor sociale prin sucesiune cred ca va trebui sa dizolvati firma.
am citit actele constitutive si nu se stipuleaza asa ceva.
problema este : daca succesiunea dupa asociatul meu a fost deja dezbatuta, ce se mai poate face???
exista un alt act ""aditional" care se poate face????
multumesc!!!
florinturlete a scris:

Daca nu sunt dispozitii exprese cu privire la transmiterea partilor sociale prin sucesiune cred ca va trebui sa dizolvati firma.


De ce să o dizolve? În lipsa clauzei de continuare cu moştenitorii (care nu mai pot emite pretenţia de a avea calitatea de asociaţi), aceştia vor fi despăgubiţi aşa cum ar fi fost despăgubit defunctul dacă s-ar fi retras din societate.

Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Cum ies dintr-o societate comerciala daca asociatul meu nu vrea? cioceanu mona cioceanu mona am o societate comerciala cu raspundere limitata. cu 2 asociati cu drepturi depline si amandoi administratori. si cu procent de 50% -50%. cum pot face sa ies ... (vezi toată discuția)
Mostenire firma (srl, asociat unic decedat) + transfer/schimbare asociat unic unei terte persoane stefan_rogin stefan_rogin Bunaziua, Tatal meu a fost asociatul unic unui SRL, suspendat, la care sunt administrator. Noi(mama+sora+subsemnatul) vrem sa transferam firma unei terte ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa fac pt aca asociatul meu sa nu mai figuereze in firma? bogdan8604 bogdan8604 Va deranjez cu o problema destul de delicata pt mine.SRL-ul a fost infiintat acum 4 luni de catre mine si de catre un alt individ.Acum insa fostul asociat al ... (vezi toată discuția)