Buna ziua! Firma in cadrul careia imi desfasor activitatea a furnizat marfa, timp de doi ani de zile, altei persoane juridice. Debitoarea a platit o parte din datorii, insa o mare parte din suma a ramas neachitata. Creditoarea a incercat sa-si recupereze creanta prin procedura somatiei de plata, insa, din neglijenta, au fost depuse la dosar si cateva facturi care au fost achitate. Mentionez ca, creditoarea a solicitat emiterea unei Somatii de plata pentru suma restanta pe care o mai avea de plata debitoarea -contravaloare facturi neachitate- nici mai mult, nici mai putin, dar s-au incurcat cateva facturi si in loc sa ataseze 10 facturi neachitate, au fost atasate 8 facturi neachitate si doua din cele achitate (celelalte doua facturi neachitate fiind la contabil). Debitoarea nu a formulat intampinare, nu s-a prezentat la niciun termen, creditorea a castigat procesul si a obtinut titlu executoriu. In mom. in care i-a fost comunicata sentinta, debitoarea a sesizat ca au fost atasate doua facturi pe care le-a achitat, atragand atentia creditoarei despre acest aspect. Intrebarea mea este: mai poate cere creditoarea executarea silita in baza titlului astfel obtinut? Daca nu, cum mai poate fi recuperata creanta respectiva? Va multumesc.
Da, poate executa toata suma pentru ca, banuiesc, ca in sentinta ati fost obligat la o suma fixa X rezultata din suma facturilor. Dvs. puteti intenta o actiune impotriva creditoarei si sa cererti obligarea la restituirea contravalorii celor doua facturi ca plata nedatorata institutie reglementata in codul civil. Dezavantajul este ca trebuie sa deschisa actiunea pe calea dreptului comun ceea ce implica taxe judiciare de timbru calculate la valoare.
Daca mai sunteti in termen, folositi calea de atac impotriva somatiei de plata pe motivul ca nu datorati toata suma ci minus cele doua facturi.
Va multumesc foate mult pentru atentia acordata, dar cred ca nu m-am exprimat tocmai clar.
Eu va scriu din partea creditoarei.
In urma livrarii produselor catre debitoare, au fost emise 15 facturi, din care debitoarea a achitat numai 5. Deci sunt 10 facturi neachitate si 5 achitate.
Cand a fost deschis procesul impotriva debitoarei, s-au incurcat cateva facturi si in locul a doua facturi din cele 10 neachitate, au fost depuse doua facturi din cele 5 achitate.
Astfel, creditoarea a depus in justificarea sumei solicitate: 8 facturi neachitate si doua achitate.
Suma ceruta este cea pe care debitoarea o datoreaza de drept, nici mai mult, nici mai putin, insa, in urma incurcarii facturilor neachitate cu cele achitate, a fost justificata cu 8 facturi neachitate si cu 2 facturi din cele care au fost deja achitate.
Problema e, cum isi mai poate recupera datoria firma creditoare in acest caz.... Ma gandesc ca formularea unei cereri de executare silita avand la baza titlul executoriu astfel obtinut poate fi considerata un abuz de drept, mai ales acum cand creditoarea si-a dat seama de toata incurcatura cu facturile.
Sarbatori fericite si un an nou plin de realizari va doresc!
Multumesc pentru urari, va doresc de asemenea sa aveti Sarbatori Fericite si Un An Nou Fericit.
Daca vi s-a dat o hotarare pe suma care ati cerut-o atunci este bine, pe executor nu-l intereseaza care facturi au fost achitate si care nu, executorul trebuie sa execute suma totala stabilita prin hotarare judecatoreasca.
Daca debitoarea deschide o actiune pentru plata nedatorata atunci in cadrul aceluiasi proces formulati actiune reconventionala si solicitati cele doua facturi restante.
Daca nu intenteaza proces pentru plata nedatorata, iar prin hotararea pe care o aveti instanta nu v-a acordat si cele doua facturi, atunci formulati o noua cerere de emitere a somatiei de plata pentru cele doua facturi restante.