avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... termen pentru somatia de plata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

termen pentru somatia de plata

Va rog frumos , lamuriti-ma si pe mine intr-o problema, ca eu inca nu am reusit sa ma dumiresc singura...
Am avut azi termen pentru o somatie de plata la care am depus o intampinare - deci a fost prima infatisare. Debitul solicitat de creditor este reprezentat doar de penalitati pentru plata cu intarziere a unor facturi. Subliniez ca nu exista un debit principal , sumele decurgand din efectuarea obligatiilor contractuale au fost deja achitate (cu inarziere, ce-i drept :D, dar au fost achitate de bunavoie). Asa ca fac eu frumos intampinare si zic ca in unele din facturile respective, s-au facturat si alte servicii, care nu faceau obiectul contractului invocat de creditoare. Ca atare nu-mi poate calcula penalitati pentru ce n-am convenit, nu? (defapt exista un alt contract, tot cu firma respectiva, care reglementeaza si serviciile acelea, dar daca ei nu l-au invocat... nu-i vina mea, nu?) Acum, urmeaza partea nostima : judecatorul cere firmei creditoare sa depuna copie dupa toate facturile mentionate ca fiind achitate cu intarziere, iar creditoarea, care in cerere solicitase judecarea in lipsa, acum cere termen pentru a ...studia intampinarea!!!! Iar judecatorul ii da ....O LUNA!!!!!!!!!!:stunned:
Acum , eu intreb : se mai cheama asta procedura speciala, de urgenta? Si ce legatura are totalitatea facturilor cu a aprecia daca creanta este sau nu certa , lichida si exigibila??? Acum ce sa inteleg? mai judeca pe ordonanta sau s-a dus de-a dreptul in.... dreptul comun???????#-o
Cel mai recent răspuns: Catalin Solcan , Consilier juridic 16:48, 19 Noiembrie 2008
In mod firesc la actiune ar fi trebuit atasate toate documentele pe care reclamanta intelege a le invoca in dovedirea debitului.
depinde f. mult de ce hotaraste instanta si dvs. ca debitor, nu are ce sa va deranjeze ca s-a mai acordat un termen prea lung.
In fapt, aceasta procedura este avantajoasa in ceea ce priveste timbrajul si nu-i putin lucru!
Nu v-ati dus pe dreptul comun.
Depinde ce ati solicitat in intampinare.
Era necesara acordarea unui termen daca ati depus intampinare si s-a cerut amanare pentru a lua la cunostiinta.

avocat Claudiu Lascoschi
Asa este, aveti dreptate. Stiu ca pozitia de debiitor este avantajata de acest termen, cel putin in teorie.... Dar eu nu am inteles, defapt , conduita magistratului, care, ma rog, fara sa fiu sententioasa, a lasat impresia..., a parut ca sugerereaza creditoarei cum sa-si formuleze apararile.
De solicitat am solicitat tocmai respingerea cererii privind somatia de plata , considerand ca nu exista conditiile impuse de lege, cumulativ, pentru a fi admisa, suma litigioasa, etc... De asemenea, am avansat teoria, ma rog nu stiu in ce masura am dreptate, ca cererea recuperarii unei creante formate exclusiv din penalitati , in conditiile in care nu exista un debit principal neachitat, excede domeniul de aplicare al ordonantei, intrucat instanta ar trebui sa se pronunte intai asupra naturii si existentei dreptului invocat, ceea ce e de drept comun.
Desigur, era doar o gluma afirmatia mea ca m-a dus in dreptul comun, dar, oricum, o luna de zile... mie mi se pare absurd, cu atat mai mult cu cat creditoarea nu s-a opus!!!!:O
Daca penalitatile de intarziere rezulta din contract si nu ati facut dovada achitarii intregului debit nu cred ca veti iesi bine in proces.
Nu vad niciun temei legal pentru care sa fie respinse penalitatile de intarziere.Exista o baza contractuala de necontestat in lipsa dovezii efectuarii platii.

avocat Claudiu Lascoschi
Instanta a cerut facturile si a dat termen pentru a vedea daca facturile sunt semnate si stampilate de catre debitor. De acest fapt depinde totul in somatia de plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie ana_lucia ana_lucia buna seara.dupa ce perioada se prescrie sau nu o factura neplatita la vodafone.aceasta este din ianuarie 2006.va multumesc (vezi toată discuția)
Caracter contencios ADELA STROE ADELA STROE O PARERE! In cazul OUG nr. 119/2007 sau Somatiei de plata un punct de vedere in legatura cu caracterul contencios al acestora (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere melcsy melcsy Buna ziua. Va rog o lamurire cu urmatoarea problema: in speta este o somatie de plata, intre timp factura restanta a fost achitata de catre debitor ( ... (vezi toată discuția)