avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu medical

neplata concediului medical de catre angajator,urmat de incetarea contractului de munca cu acordul partilor.Au trecut aproximativ 2 luni de la incetarea contractului fara a mi se plati concediul medical.Normal nu ar fi trebuit sa mi se faca si lichidarea la zi?Unde ma pot adresa pentru a lamuri aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 21:37, 28 Decembrie 2011
@nicolaeivan,

Refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor de cm intra sub incidenta contraventiilor care se constata si sanctioneaza de catre Casa de Sanatate.
Faceti o sesizare in acest sens catre aceasta institutie.
Dar,grabiti demersul, deja spuneti ca au trecut 2 luni de cand ati beneficiat de cm,caci in cf. cu art82din Norme60/32/2006,modificat cu Norme 430.2010, "indemnizatiile pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, in termen de 90 zile de la data la care beneficiarul era in drept sa le solicite. Cuantumul indemnizatiilor astfel solicitate se achita la nivelul cuvenit in perioada prevazuta in certificatul medical."

Acest articol pe care-l invocati nu are nicio legatura cu refuzul de plata ... odata depus certificatul medical inseamna ca a solicitat si plata ... textul de lege este incident numai in cazul in care nu ar fi depus certificatele medicale...
Conform art.39, 40 din OUG 158/2005 cu modificarile ulterioare si art.82 din Ordin 60/2006 cu modificarile ulterioare, termenul de 90 de zile limiteaza dreptul de a solicita indemnizatia de boala.
Casele de asigurari se sanatate aplica limitarea celor 90 de zile atat pentru solicitarea drepturilor de catre asigurat,speta la care m-am referit, cat si pentru solicitarea de recuperare a angajatorului catre Casa de asigurari de sanatate


Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva,deci termenul de 90 de zile incepe sa curga de la acea data.Certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul,depasirea acestui termen atrage refuz justificat de plata,asa incat nu se pune problema de a prezenta un cm si a solicita plata daca termenul a fost depasit.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2011
ContSters136493, utilizator
V-am mai spus ca, ceea ce invocati dvs nu are nicio legatura cu refuzul de plata al angajatorului ... prin urmare, solicitarea de plata a fost facuta prin urmare nu mai sunt incidente aceste prevederi care le tot invocati ...
Discutam despre un termen de prescriere,angajatorul a refuzat o plata,acum 2 luni,intrebarea este cat timp se datoreaza plata acestei indemnizatii de catre angajator,iar raspunsul este dat de art.40 oug 158 asa cum a fost modificat ,in prezent ,90 de zile reprezinta perioada in care care beneficiarul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate (salariatul) poate sa solicite aceste indemnizatii de la platitor.

Alte discuții în legătură

Concediu medical neplătit Lau222 Lau222 As dori sa știu dacă este legal ca firma la care lucrez sa își rezerve dreptul de a plăti concediul medical ? Are dreptul de a refuza plata concediului ... (vezi toată discuția)
Care este stagiul de contizare la casa de sanatate? mai poate persoana sa achite cotizatiile necesare perioadei neacoperite cu asigurarea de sanatate? transcris transcris va rog sa mi spuneti cum pot rezolva o astfel de situatie: o pers. angajata cu CIM incepand cu 15 sept intra in concediu medical in urma unei interventii ... (vezi toată discuția)
Concedi medical Carmenkamy Carmenkamy Buna ziua ,Angajatorul nu vrea sa-mi plateasca concediul medical pe Ianuarie si Februarie2018 .Am fost la Casa de asigurări si bani au fost virati în contul ... (vezi toată discuția)