Rog daca stie cineva sa-mi raspunda la intrebarea: mai este obligatoriu reconstituirea fondului de rulment si a celui de reparatii in urma sustragerii de catre fosta administratoare? Mentionez ca posed chitantele prin care s-a facut plata acestora. In baza carei legi pot fi obligata sa le reconstitui? Cum pot fi recuperate de catre proprietari sumele sustrase (fond de rulment, fond de reparatii, fond de reabilitare termica...) de catre fosta administratoare?
Daca exista expertiza financiar contabila care sa ateste sustinerile dvs ,asociatia de proprietari poate sa demareze procedura de recuperare prejudiciu de la persoanele vinovate,prin instanta de judecata
Atentie ca activitatea administratorului de imobil,legal este prevazut a fi lunar verificata de catre presedintele de asociatie ,de catre cenzor/comisia de cenzori,astfel incat eventual prejudiciu trebuie atent individualizat
@florentina_cfm,
Asociatia de proprietari are nevoie de fonduri. Asa ca indiferent din ce cauza s-au epuizat acestea, ele trebuiesc reintregite, actualizate...
Fondul de rulment, chiar daca nu este furat, se actualizeaza, conform legii, in functie de valoarea intretinerii din luna cea mai scumpa actualizat cu rata inflatiei.
Fondul de reparatii se stabileste in bugetul de venituri si cheltuieli si aprobat in adunarea generala a proprietarilor. Hotararea este obligatorie pentru toti proprietarii prezenti sau absenti, pentru cei care au fost de acord sau impotriva. Iar aceasta hotarare poate fi contestata in instanta in termen de 45 de zile de la adoptarea ei in adunarea generala.
Recuperarea sumelor sustrase sau insusite ilegal de cineva care a avut "pe mana" gestionarea asociatiei, se realizeaza pe cale legala: sesizare la politie, expertiza, proces..., executarea bunurilor mobile si imobile ale celui sau celor vinovati, conform hotararii judecatoresti.
Va multumesc tuturor pentru raspuns. Am uitat sa precizez ca furtul a fost constatat si de catre politie, s-a facut expertiza contabila, insa "d-na" administratoare inainte de a fi prinsa asupra faptului si-a vandut toate bunurile, inclusiv apartamentul si le-a trecut pe rude astfel ca nu stiu ce mai poate fi recuperat. Ne-a lasat datorii la Electrocentrale, Apa-Canal si ne-a sustras toti banii de fonduri. In cazul in care de la fosta administratoare nu mai poate fi recuperat nici un ban cine mai poate fi tras la raspundere (cenzor, presedinte de asociatie, etc)? Asociatia trebuie sa se constituie in parte civila cu fosta administratoare pentru a putea recupera banii sau mergem pe mana politiei?
Va multumesc si va doresc un an nou fericit!
Oare daca un om fara venituri este prins la furat, ori se dovedeste ca a fura, va trai bine si linistit pentru ca nu are venituri, ca nu are de unde plati?
Cu siguranta administratorul dumneavoastra, daca este asa cum spuneti, va gasi resurse sa achite datoriile atunci cand se va apropia condamnarea. Pentru furt, in Romania nu se taie mana, dar puscarie se face uneori si daca furi o paine.
Continuati demersurile cu politia cu justitia si-o sa recuperati banii.
1.Daca se probeaza ce ati prezentat dvs, administratorul nu poate sa scape de pedeapsa. In functie de probele de la dosar poate sa fie condamnat pentru furt, delapidare, fals in acte, uz de fals, etc.
Daca se recupereaza o parte din prejudiciu pedeapsa poate sa scada, insa nu va fi iertat.
Oricum datoria organelor statului, politie, procuratura, judecatorie este sa se stabileasca infractiunile comise si asigure ca va fi pedepsit conform legii. Pe ei nu-i intereseaza ca va recuperati dvs prejudiciul sau nu. Recuperarea prejudiciului se poate face in doua moduri:
- amiabil, fostul administrator va fi de acord ca sa acopere pagubele pentru a-si diminua pedeapsa.
- hotarare judecatoreasca + executare silita(daca mai e ce sa se execute).
Cred ca nu aveti nici o sansa cu prima varianta. Din moment ce si-a trecut bunurile in proprietatea altcuiva e clar ca intentia lui e cu totul alta.
A doua varianta e grea, dar totusi posibila. Chiar si cu instrainarea bunurilor. Daca puteti proba ca vanzarea/cedarea bunurilor a fost facuta cu scopul sustragerii de la plata obligatiilor, atunci acele vanzari se pot anula( foarte greu ce-i drept ). Va trebuie un avocat bun si probe consistente.
E important si despre ce suma e vorba pentru ca e posibil ca nu aveti reusita de cauza si astfel sa nu aveti de unde sa va recuperati banii.
Concluzia : discutati cu un avocat si vedeti ce e de facut.
2.
In privinta reconstituirii fondului de rulment acesta va trebui refacut.
Paguba produsa de administratorul hot va trebui acoperita de proprietari in functie de cota parte indiviza.