avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Burlanul de la hota vecinului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Burlanul de la hota vecinului

Buna ziua, de mai bine de doi ani ma confrunt atat eu cat si copilul meu mic, cu o problema creata de vecinul de deasupra. Mai exact si-a montat burlanul de la hota in ghena cu tevile de apa de la bucatarie, iar mirosul sau de mancare imi intra mie nu in bucatarie, ci in camera de langa bucatarie, banuiesc ca pe langa tevile de la incalzirea centralizata care comunica cu ghena respectiva, pe care eu le am mascate cu rigips. Am incercat de nenumarate ori sa rezolv aceasta problema cu el si raspunsul lui a fost invariabil acelasi "si eu ce sa-ti fac mai, sa nu mai mananc ciorba" sau mi-a trantit usa in nas, in conditiile in care in casa nu-mi intra doar mirosul de la o simpla prajeala, ci mirosul rezidurilor care s-au tot depus pe burlan. Am reclamat si la Asociatia de proprietari, unde au zis ca nu-i in regula sa faca asa ceva, dar la sfatuit sa-si mute burlanul in ghena de aerisire a blocului, lucru care l-a si facut de altfel zilele trecute. Acum nu spun ce miros imi intra in casa din aceasta ghena... in bucatarie cei drept, iar daca uit usa deschisa in toata casa. Rugamintea mea este ca cineva cu cunostinte juridice sa-mi dea un sfat cum as putea proceda in cazul acesta, care este legea care reglementeaza spatiile comune din bloc, daca am vreo sansa sa-l determin sa-si monteze burlanul asa cum ar trebui. Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: DanaDanutza , utilizator 12:12, 17 Noiembrie 2017
Este legal sa scoti burlanul hotei pe ghena de aerisire, pentru ca asta este rolul acelui spatiu - de aerisire, dar nu in sensul de a-ti intra aer curat. Parerea mea este sa nu ajungeti la Inspectoratul in constructii pentru ca e posibil sa faceti ghinioane altor vecini. Daca apartamentul nu este prevazut cu o "gaura" spre exterior respectiv un gemulet de aerisire de la o camara sau altceva este ilegal sa gauresti tu acel perete. Sper ca daca terminati cu aerisirea de la bucatarie, sa nu incepeti si cu cea de la baie.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adrian, multumesc pentru raspuns. Eu sper sa nu fie nevoie de sesizari la autoritatile respective si asociatia sa rezolve problema asa cum a si promis. Oricum e bine de stiut ca exista astfel de autoritati.

Jamie nu m-am bazat niciodata pe ghena de aerisire a bucatariei. Nu fac valva aiurea pentru ghinionul vecinilor. In schimb in casa mea eu, sotul, copilul vrem sa respiram aer curat. Da bucataria are camara cu gemulet, daca la ala ai facut referire. Oricum eu o sa acopar cat se poate de etans gaura respectiva.

Recunosc problema mea e ca nu tolerez nesimtirea oamenilor. Prostia o tolerez mai usor, dar nesimtirea nu. Eu cred ca orice om de bun simt, nu un nesimtit, s-ar fi gandit cand si-a montat hota in acest mod, unde se duce aerul lui poluat (ca nu-i vb doar de miros... care de altfel nu cred ca-i convine cuiva sa-i intre in lucruri). Pai ieri de pilda am fost nevoita sa aerisesc tot apartamentul, usa la bucatarie fiind deschisa mi-a intrat in casa mirosul lui de carnati, s-a facut frig, am incalzit iarasi apartamentul, dar de important e ca vecinul s-a folosit de hota si a stat si la caldurica. Mie nu mi se pare deloc etic acest comportament.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Revin cu un raspuns [EDIT]. In momentul asta in casa la mine e un miros care dincolo de a fi suportat imi provoaca o senzatie de lesin, de voma mai exact, iar geamul de la bucatarie este de o ora deschis, cu toata usa inchisa, nefiind etansa mirosul a intrat in toata casa, iar in bucatarie chiar nu pot sa intru, iar ca temperatura sunt 17 grade si e ora la care ar trebui sa-i servesc pranzul copilului, Eu rabd ca de stau la bloc, dar un copil de 6 ani???
Inca o data ii multumesc lui Adrian pentru informatiile legate de autoritatile la care ma pot adresa, pentru ca nesimtirea omului asta nu o voi lasa nepedepsita.
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2011
elga50, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie neaparat sa spuneti vecinului ca acele aerisiri nu au fost proiectate sa fie folosite pentru debitul unui ventilator sau doua al unei hote electrice. Datorita faptului ca se creaza o presiune prea mare de aer atunci cand hota impinge aerul in sus, acesta nu mai dovedeste sa iasa numai deasupra blocului, ci pe unde apuca chiar prin apartamentele altor proprietari de deasupra sau dedesupt amestecand si imprastiind chiar si aerul extras de la subsol.
Explicatii vecinului ca nu este bine pusa acolo hota, poate acesta nu intelege ce se intampla si de ce.
Nici sa infundati acea aerisire nu este o solutie, pentru ca aerul impins fortat de la subsol o sa vina prin alte aerisiri sau ghene la toate apartamentele.
Deaceea vecinul trebuie sa scoata evacuarea hotei de acolo ca o singura solutie.
Vecinul asta e genul de om cu care nu se poate comunica. Pana la urma vom gasi o solutie. S-a intalnit ieri sotul cu el si i-a spus de noua problema care a creat-o la care el i-a raspuns ca are o hota buna de 6 milioane si trebuie sa o foloseasca.

Alte discuții în legătură

Evacuare hota julien_slbz julien_slbz Un vecin ( daca poate fi numit astfel ) de la un etaj inferior a introdus pe ghena comuna evacuarea de la hota...evident, toate mirosurile le suporta zilnic ... (vezi toată discuția)
Hota vecinilor antovali antovali Cum as putea sa scap legal (nu imi plac scandalurile) de mirosul mancarii care vine de la o hota instalata la balcon etaj I (eu stau la etaj II) si din cauza ... (vezi toată discuția)
Montare hota. Costy16 Costy16 Pot monta burlanul de la hota de aragaz din bucatarie pe aerisire? Este legal acest lucru? Vecinul de la etajul 4 imi spune ca îi intra miros în ... (vezi toată discuția)