Buna ziua ! Am 2 intrebari :
Am o relatie de concubinaj de 3 ani ,din care a rezultat un copil .
1. In cazul ruperii relatiei cu tatal copilului ,copilul imi este incredintat implicit -ca mama -sunt singura care are custodia,sau custodia trebuie stabilita in instanta judecatoreasca? sau de catre alt for? Ce drepturi are tatal copilului asupra acestuia ?Mentionez ca adresa copilului declarata la Oficiul Starii Civile este adresa mea din buletin , unde locuim de altfel, impreuna cu tatal copilului; copilul poarta numele de familie al tatalui , de comun acord.
2. Am un apartament proprietate personala in care locuieste tatal meu, iar apartamentul in care stau cu concubinul si copilul este al parintilor( mama decedata recent). Concubinul are alta adresa in cartea de identitate. In cazul ruperii relatiei cu concubinul, acesta are dreptul la cota parte din apartament sau drepturi banesti -in cazul in care le solicita ?
Multumesc anticipat !
Nu are dreptul la cota parte dintr-un apartament ce este proprietatea altcuiva, chiar daca locuieste acolo o suta de ani...dar autoritatea parinteasca este incredintata ambilor parinti, deci si lui... nu are importanta unde are el adresa in buletin... conteaza doar faptul ca este tatal copilului. La multi ani!
1) dupa noul cod civil, autoritatea parinteasca va fi exercitata de ambii parinti, asta presupune sa hotarati impreuna cu tata in privinta celui mic. Daca aveti motive intemeiate, puteti cere ca cel mic sa va fie incredintat numai dvs, ramane ca instanta sa hotarasca.
2 ) concubinul nu are drept de proprietate asupra imobilului dvs sau al parintilor
Divort cu minor
ioanaotilia
buna-ziua. m-am casatorit cu tatal copilului meu in ianuarie 2014, cand cel mic avea deja un an si o luna. am trait in concubinaj cu acesta din nov 2012. dar ... (vezi toată discuția)