avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vicii ascunse - actiune redhibitorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vicii ascunse - actiune redhibitorie

am cumparat un apartament in urma cu 2 ani si am constatat ca are grave probleme de izolare fonica. Am verificat legile si normele de aplicare si am sesizat ca exista valori stabilite prin lege pentru nivelul de zgomot permis care in cazul de fata nu se respecta (mentionez ca nu s-a facut o expertiza tehnica). Din ce am citit am inteles ca exista o cale de atac in instanta si anume actiunea redhibitorie. As vrea sa stiu daca merg in directia asta la ce costuri sa ma astept (as vrea valori si nu informatii de genul taxa de timbru, onorarium expertiza tehnica, etc.) si cat ar dura un asemenea proces. Daca am castig de cauza si vanzatorul nu are nimic pe numele lui ce se poate intampla? Se poate cere ordonanta presedentiala de punere sub sechestru a bunurilor vanzatorului?
As mai avea o intrebare - daca vand apartamentul altei persoane si sunt dat in judecata pentru vicii ascunse pot sa-l chem in instanta pe vanzatorul initial?
Cel mai recent răspuns: ContSters74807 , utilizator 13:19, 5 Ianuarie 2012
1. Pentru a va spune o valoare concreta, trebuie sa stim valoarea prejudiciului...dvs puteti opta pentru o reducere din pretul vanzarii sau pentru restituirea integrala a acestuia urmare a viciilor ascunse, sau pentru contravaloarea lucrarilor de remediere a respectivelor vicii... in functie de acestea se stabileste valoarea taxei de timbru, valoarea onorariului de expertiza (cu cat este mai complexa expertiza cu atat mai mare este onorariul), valoarea onorariului de avocat... Dvs, nu ne dati nici o cifra, deci nici noi nu va putem oferi o valoare a costurilor...
2.Da, se poate face separat o actiune de sechestru asigurator al bunurilor vanzatorului si de poprire a veniturilor acestuia

23. Da, puteti vinde unui tert acek bun si tertul daca va da in judecata dvs il chemati in garantie pe vanzator... dar tertul poate lua de la dvs ceva, dvs nu aveti ce sa luati de la vanzator, asa ca pagubit tot dvs ramaneti...
apartamentul a costat 47500 Euro la care s-au mai adaugat in finisaje aproximatix 5000 Euro. Nu mi-ati raspuns la o intrebare - daca castig si nu exista nimic de executat ce se intampla?
daca castigati si nu exista nimic, aveti la indemana sa va indreptati cu o plangere penala impotriva vanzatorului pentru inselaciune si pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti irevocabile...dar sansele de a incepe urmarirea penala in aceasta situatie depinde de cat de bine veti reusi sa probati reaua vointa a vanzatorului si intentia lui de a va insela
multumesc mult pentru raspuns.

As mai avea o ultima intrebare. As putea sa verific inainte de intentarea unui proces daca vanzatorul are bunuri in proprietate sau conturi deschise? Se poate face o verificare la Finante?
puteti sa va interesati la primaria domiciliului/sediului vanzatorului. Insa veti primi un raspuns in ipoteza in care cunoasteti pe cineva acolo, altfel... nu prea cred. Ati mai putea solicita de la OCPI un extras CF cu privire la imobilul unde isi are sediul sau domiciliul vanzatorul.
Insa char si in eventualitatea unor astfel de verificari, tot nu puteti fi sigur ca veti putea executa ceva.
Daca este o societatea comerciala vanzatorul dvs., acesta isi va putea declara insolventa... si atunci veti avea o distractie pe cinste. Oricum, lasand timpul sa treaca nu veti rezolva nimic.
Pentru obţinerea unei estimari cat mai exacte a costurilor, va sugerez sa consultati un avocat si in functie de doleantele dvs. veti putea solicita mai multe lucruri (rezolutiunea contractului, o suma de bani pentru realizarea unei izolatii conforme... etc.) In functie de aceste solicitari veti sti cat aveti de plata.
In ceea ce priveste instrainarea catre o terta persoana, daca ii aduceti la cunostinta cumparatorului deficientele imobilului si el accepta situatia data, nu aveti de ce sa va faceti griji. In cazul in care "omiteti" comunicarea deficientelor, in cazul unei eventuale actionari a dvs. in instanta puteti chema in garantie vanzatorul dvs.

Alte discuții în legătură

Probleme descoperite ulterior achizitiei unui apartament amotida amotida Buna ziua. Am achizitionat zilele trecute un apartament ce, aparent, era intr-o stare perfecta, renovat cu foarte bun gust, cu finisaje de inalta calitate, la ... (vezi toată discuția)
Proces asociatie de proprietari/dezvoltator imobiliar stefanpopa2016 stefanpopa2016 Buna ziua, ma adresez d-voastra cu speranta obtinerii unor informatii.Suntem o asociatie de locatari care inca nu a preluat complexul rezidential de la ... (vezi toată discuția)
Nerespectare proiect casa- cum sa actionez? sesa224195 sesa224195 Acum 2 ani am cumparat o casa P+1 noua de la un particular. Imediat au inceput sa apara crapaturi si fisuri atit la pereti, cit si in grinzile de rezistenta. ... (vezi toată discuția)