Bun ziua!Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema
Sunt asociat intr-o societate nou infiintata si as vrea ca noi,cei doi asociati sa fim angajati in functia de administrator.Se poate?Cum se procedeaza si ce impozite vom plati?Multumesc pt raspuns
Exista doi asociati dintre care unul este si administrator in statut. Intrebarea mea este:
Asociatul care este si administrator doreste sa isi faca angajarea in societate dar din nu stiu care motiv nu doreste sa ii fie facuta angajarea de catre asociatul lui. In acest caz, are posibilitatea sa se angajeze singur ? adica poate semna si la angajator si la angajat?
Mentionez ca nu are probleme cu asociatul lui, firma este infiintata in februarie 2009 si daca trebuie neaparat, se va angaja prin asociatul lui dar el nu doreste acest lucru, dintr-un singur motiv considera ca este mai bine sa isi faca angajarea singur daca se poate. el este actionar majoritar.
Multumesc mult de tot pentru ajutor, rabdare si intelegere!!!
1. Tocmai pentru ca sunt doi asociati este bine sa semneze celalalt CIM. Am patit astfel de lucruri: se intelegeau bine si cand nu s-au mai inteles s-au reclamat unul pe altul pentru tot felul de probleme reale sau inventate.
2. Legea nu interzice dar, cum spuneam mai sus, oala acoperita ... nu intra gunoiul in ea (!?).
Depinde si de ce este prevayut in actul constitutiv al societatii. Daca este inserata o astfel de prevedere , ca administratorul este singura persoana imputernicita sa semneze contractele de munca, atunci consider ca poate semna atat la angajator cat si la angajat.
Multumesc mult de tot pentru raspunsuri!!!!
sa va spun de ce ma intreba domnul respectiv: se gandeste ca poate vrea sa faca un credit si nu doreste sa stie asociata avand in vedere ca doamna respectiva nu a participat cu nimic la firm. Domnul a luat-o asociata de nevoie deoarece mai are o firma unde este asociat unic. de aceea il interesa. In statut nu este specificat cine are voie sa faca angajarile doar faptul ca dl. este si administrator.
Va rog frumos, imi puteti da un text de lege in care scrie despre acest aspect? Eu m-am uitat in legea 31 dar acolo spune doar despre asociatul unic ca se poate angaja singur si nu vreau sa ajung la i.t.m. nepregatita, nu de alta dar este zapaceala mare acolo.
Va multumesc mult pentru ajutorul si rabdarea de care dati dovada de fiecare data cand sunt in impas :)
Un text de lege in care sa scrie ce? Ca administratorul de-aia e administrator/reprezentant al societatii pentru ca societatea n-are maini si trebuie sa semneze cineva in numele si pe seama ei!? (adica, mai juridic exprimat, persoana juridica isi exprima vointa prin organele sale) Asta rezulta din ansamblul reglementarii (incepand cu Decretul din '54 referitor la persoane fizice si juridice) Administratorul incheie acte juridice in numele si pe seama societatii, deci si contracte de munca, ca nici astea nu-s vreo alta specie ...tot acte juridice sunt.
Chiar daca acelasi Gheorghe semneaza si in dreapta si in stanga si lumii i se pare a fi "acelasi", totusi, din punct de vedere juridic el semneaza acolo in doua calitati diferite. Odata e Gheorghe persoana fizica (angajatul) si alta data e Gheorghe in calitate de reprezentant/administrator al SC care-o-fi-ea SRL. El nu "se angajeaza singur", ci pe el (o persoana - fizica) il angajeaza o alta persoana (societatea - persoana juridica).