avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contracte de munca - timp partial
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contracte de munca - timp partial

Buna ziua!

Un salariat are 2 contracte de munca la 2 firme, de 2 ore, respectiv 4 ore/zi.

Retinerile din salariile brute aferente acestor contracte sunt aceleasi? Adica, de exemplu plateste somaj, pensii, sanatate pt ambele contracte?

De asemenea, activitatea prestata in temeiul celor 2 contracte constituie vechime in munca?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:05, 3 Ianuarie 2012
1. Impozitul si contributiile legale se retin la fiecare CIM in parte fara a fi vreo legatura cu faptul ca are mai multe CIM in acelasi timp.

2. Activitatea prestata in baza celor doua CIM este vechime in munca si stagiu de cotizare.
Singura deosebire de natura fiscala de care trebuie tinut seama este ca deducere suplimentara ,la impozitul/salariu ,daca este cazul, se acorda numai la un singur angajator,anume la acela la care angajatul hotaraste a-si stabili functia de baza.
Mai sunt deosebiri intre cele doua c.i.m. ... in afara de cea privind deducerea personala care este discutabila ...
1. De ce este discutabila diferenta privind deducerea personala?
Chiar daca in Codul Muncii actual s-a abrogat al.3art.35 din vechiul cod:
(3) Salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza,Codul Fiscal art.56 al(1)prevede:
(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază

2.Care mai sunt deosebirile din pc. de vedere fiscal intre cele 2 cim uri?
Daca este sa discutam despre diferente, de ex.acordarea tichetelor de masa (daca se practica)se face tot numai la locul unde de afla functia de baza.
In mesajul meu nu am facut nicioe referire la deosebirea d.p..v.d fiscal ..am spus doar ca este discutabila ... chiar cei de la ANAF au sustinut asta , intr-un raspuns solicitat asupra acestei probleme ...

Art.106 alin.1 C.mun. prevede clar ca, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.... prin urmare, si un asemenea salariat poate beneficia de tichete de masa ... cunosc destule cazuri practice care ofera asa ceva si acestor salariati ...

Alte discuții în legătură

Functie de baza Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA \"In privinta Cumulului de Functii mai exista o modificare importanta efectuata de Codul Muncii 2011. Art. 35 alin.3 din Codul Muncii vechi a fost abrogat. ... (vezi toată discuția)
Numar zile concediu de odihna si bonuri de masa anadraghici anadraghici buna ziua am si eu o rugaminte, la un contract de munca de 4 ore pe zi de cate zile de concediu de odihna beneficiezi si unde scrie in condul municii sau in ... (vezi toată discuția)
Functia de baza irina34 irina34 Legat de abrogarea art. 35 alin.(3) din Codul muncii privind obligatia salariatului de a declara functia de baza, am cateva nelamuriri: 1. Asta inseamna ca ... (vezi toată discuția)