ce trebuie sa fac pt a putea sa-l scot din tara pe baietelul meu de 1 an si doua luni fara semnatura tatalui?mentionez ca nu am fost casatoriti cu acte iar baietelul poarta numele tatalui, insa acesta nu se intereseaza de copil si nu plateste pensie alimentara.vreau sa nu depind de el in nici o situatie, avand in vedere ca imi cresc singura copilul fara ajutorul lui.
am o intrebare referitoare la certificatul de nastere al copilului.daca eu si fostul prieten nu am fost casatoriti, dar copilul poarta numele lui de familie, se poate face ceva pt ca baietelul sa poarte numele meu de familie, avand in vedere ca noi nu am avut acte , iar eu nu am dat nici o declaratie cand s-a inregistrat certificatul de nastere ca as fi de acord sa poarte numele lui.se poate face ceva in acest caz?
Pentru a nu ma fi necesara declaratia de acord a tatalui la iesirea din tara, va fi necesar sa obtineti o hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care sa se stabileasca domiciuliul minorului la dvs. si autoritatea parinteasca sa fie exercitata in mod exclusiv de dvs., ceea ce nu este simplu.
In varianta exercitarii autoritatii parintesti de catre ambii parinti, regula de altfel, nu veti putea iesi din tara decat cu acordul tatalui.
Actiunea este de competenta judecatoriei de la domiciliul paratului si nu cea de la domiciliul reclamantului ( competenta exclusiva- art. 5 c.proc.civ.).
referitor la declaratia de acord a tatalui,aceasta declaratie trebuie facuta la notar si platite ceva taxe?se poate face la notar un act prin care tatal ma imputerniceste pe mine cu privire la toate deciziile care trebuie luate cu privire la baietelul nostru?dak noi cadem de comun acord putem sa facem ceva acte la notar fara sa mai ajungem prin tribunale?