avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Sunt eleva,am 18 ani jumatate,locuiesc cu mama mea in casa parintilor ei.Mama mea este divortata,tatal meu este recasatorit in alta tara.Am fost in custodia ei de la divortul care a avut loc acum 7-8 ani.Mama mea are casa de la parintii ei cu act de vanzare-cumparare,insa actul s-a facut dupa casatoria mamei cu tata acum 20 de ani.Deci mama purta numele de familie al sotului.De 8 ani eu nu am primit nici o pensie alimentara de la tatal meu cu toate ca asa s-a stabilit in instanta.In acesti 8 ani a amenintat-o mereu pe mama ca ii va face partaj la casa ei si a parintilor ei.Deci casa este a mamei,eu locuiesc cu ea,numele lui nu apare in act,casa putea sa nu mai fie,a fost inundata si refacuta cu banii mamei mele de la zero.Mama a pastrat bonurile de la materialele construibile si reparabile pentru casa.Tatal meu nu a facut nimic la aceasta casa.Mama vrea sa-mi faca mie un act de donatie dar cum sa facem daca el nu mai vine in tara sau poate nu o sa fie de acord? Cu toate ca,a spus ca-mi va da semnatura si el sa fie a mea casa.Putem sa-l scoatem din act in vreun fel? E plecat in alta tara de 12 ani.Astept un raspuns ajutator...
Cel mai recent răspuns: SandraMT , utilizator 15:26, 8 Ianuarie 2012
Situatia nu e deloc roza..si casa- imobilul in care locuiti cu mama dvs. nu este numai a mamei , ci are calitatea de bun comun ,iar coproprietar alaturi de mama dvs. este si tatal dvs.
Greseala a pornit de la contractul de vanzare cumparare prin care bunicii materni au instrainat in timpul casatoriei parintilor dvs. imobilul, bunul devenind dintr-un condei bunul comun al sotilor.
Daca la momentul respectiv, bunicii dvs.ar fi donat mamei dvs.( si numai ei) acest imobil, atunci el si-ar fi pastrat calitatea de bun propriu chiar daca era dobandit in timpul casatoriei de mama dvs. si putea fi sa va fi donat lesne acum.
Variantele sunt:
-fie mama sa-l convinga sa semneze alaturi de ea la incheierea contractului de donatie catre dvs. ( banuiesc ca va putea fi convins numai contra unei sume de bani),
-partaj de bunuri comune pe rolul instantei ( este mai mult de discutat aici, sens in care va trebui sa consultati un avocat.
Chiar daca nu este in tara de 12 ani, partajul poate fi promovat, insa procesul este unul costisitor ( taxa de timbru -3 % din valoarea masei partajabile, expertiza de specialitate, onorariu avocat daca optati ).
ar putea incerca sa anuleze actul de vanzare-cumparare.sau o simultatie...fff. greu ....partajul este imprescriptibil si va puteti trezi oricand cu o astfel de actiune, pa langa faptul ca nu puteti instraina fara acordul lui.

sfat:
- deoarece nu a platit pensia alimentara , daca mai aveti dreptul la aceasta ( dupa 18 ani doar daca sunteti studenta )faceti plangere la politie pentru abandon de familie....

mama dvs. ar trebui sa consulte un avocat....situatia nu este de loc roza si nu se poate rezolva usor.
Ultima modificare: Luni, 2 Ianuarie 2012
Antoanela Geaman, Avocat
Va multumim de raspuns si va intrebam : Sub ce forma si in ce fel am putea anula actul de vanzare cumparare ca mama sa-mi poata face mie act de donatie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de vanzare cumparare poate fi atacat in instanta ? doinita234 doinita234 buna seara, am nevoie urgent de ajutorul dumneavoastra... Intrebarea mea este daca poate fi atacat un contract de vanzare cumparare in urmatoarea situatie ... (vezi toată discuția)
Partaj si transfer proprietate BescheaGeorgeta BescheaGeorgeta Buna ziua Care este calea cea mai echitabila, sigura, neatacabila si cu costuri minime pentru rezolvarea urmatoarei situatii: parintii mei detin impreuna ... (vezi toată discuția)
Proprietate vanduta fara acordul unuia dintre coproprietari gabryele2007 gabryele2007 buna ziua as avea si eu o intrebare. strabunicul meu a trecut casa pe numele parintilor ca nici unul dintre ei sa nu poata vinde unul fara celalalt.parinti mei ... (vezi toată discuția)