Ma aflu in urmatoarea situatie: Am emigrat in Canada, impreuna cu fiica noastra si cu nepotica noastra (fiica fiicei). Nepotica a obtinut statutul de rezident permanent in Canada, ca si noi. Intre timp, noi (bunicii) am adoptat-o pe nepotica . Adoptia s-a facut in Canada ( dupa legea canadiana) si am obtinut o hotarare judecatoreasca finala ce atesta adoptia. In urma hotararii judecatoresti de adoptie , nepotica a primit alt nume , iar toate actele ei canadiene sunt pe noul nume. Insa, intrucat nu suntem inca cetateni canadieni( avem doar 2 ani de Canada) , nepotica are inca pasaport romanesc pe numele vechi, ea fiind, ca si noi, cetatean roman, dar rezident canadian. Iar pasaportul romanesc urmeaza sa-i expire. Am vrut sa-i schimbam pasaportul pentru a putea pleca in vacante si in afara granitei Canadei, dar nimeni, absolut nimei nu a putut sa ne spuna ce trebuie sa facem. Consulatul roman din Toronto ne-a sfatuit sa legalizam actul de adoptie in Romania. Dar, in Romania , cand am intrebat la Protectia Copilului mi s-a spus o aberatie (scuze): cum ca noi, ar trebui sa ne intoarcem in Romania, pentru cel putin 1,5 ani si sa facem din nou adoptie dupa legea romana.... Cum sa facem asa ceva, cand noi avem servicii, casa in Canada...toata viata noastra este aici...nu mai avem nimic si pe nimeni in Romania....Ca sa nu mai vorbesc, ca noi nici nu putem merge in vizita cu nepotica in Romania, intrucat, ni s-a spus ca la vama nu o sa ne lase sa iesim cu copilul din tara, neavand nici un act romanesc ce dovedeste adoptia copilului. Precizez ca fiica noastra se afla acum in alta tara si nu avem cum sa luam legatura cu ea pentru a ne da acceptul de a calatori cu copilul , de fiecare data cand am dori sa o facem. De fapt ea nici nu vrea sa auda de copil ( aceasta a fost si cauza pentru care am recurs la adoptie - copilul are tata- necunoscut, in certificatul de nastere). Deci, in speranta ca m-am facut inteleasa, ma poate ajuta cineva , macar cu o sugestie, un sfat???Cum as putea sa fac, ca adoptia din Canada sa fie recunoscuta si in Romania?
Multumesc mult!
Andreea
Cel mai recent răspuns:
Cornel Vasile , Consilier juridic
11:54, 18 Octombrie 2008