avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Dupa cativa ani de casnicie,dupa moartea socrului meu,s a facut succesiunea asupra apartamentului in care locuiau. Soacra a decis sa ne lase noua apartamentul ,de fapt ne a cedat partea ei , iar frati au cerut despagubiri prin tribunal. Am despagubit fiecare frate si am obtinut acest act pe apartament,insa actul este numai pe numele sotie eu nu am fost trecut...Va rog sa mi spuneti ce drepturi am la acest apartament daca divortez??Suntem casatoriti de 20 de ani iar apartamentul l am obtinut de vreo 17 ani! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 21:32, 2 Ianuarie 2012
Prin ce act exact v-a cedat soacra partea ei? Doar daca ati cumparat partea soacrei aveti o bucatica ca bun comun, altfel nu. O parte a mostenit sotia direct si restul a dobandit prin iesire din indiviziune. Pt sulta platita fratilor, puteti avea un drept de creanta.
Puteti schimba totusi regimul matrimonial printr-o Conventie Matrimoniala si astfel bunul sa devina comun.
Mostenirea unui bun imobil este bun propriu al sotului ce il mosteneste si nu poate fi considerat bun comun.
De fapt este o sentinta judecatoreasca in care hotareste ca sotia intra in drepturi de a stapani acest apartament......insa socrii au fost sub ingrijirea noastra,apartamentul a fost achitat de noi(insa era pe numele socrilor)noi i am ajutat sa l plateasca....etc
Cea ce este important este ca apartamentul este bun propriu in acest moment, fiind mostenit de sotie. Puteti schimba aceasta situatie prin schimbarea regimului comunitatii matrimoniale, astfel ca bunul sa devina comun al ambilor soti, chiar daca a fost mostenit doar de catre un sot.

Art. 319. -
(2) În timpul căsătoriei, regimul matrimonial poate fi modificat, în condițiile legii.
Art. 322. -
(1) Fără consimțământul scris al celuilalt soț, niciunul dintre soți, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinței familiei și nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosința acesteia
(2) De asemenea, un soț nu poate deplasa din locuință bunurile ce mobilează sau decorează locuința familiei și nu poate dispune de acestea fără consimțământul scris al celuilalt soț
(3) În cazul în care consimțământul este refuzat fără un motiv legitim, celălalt soț poate să sesizeze instanța de tutelă, pentru ca aceasta să autorizeze încheierea actului
(4) Soțul care nu și-a dat consimțământul la încheierea actului poate cere anularea lui în termen de un an de la data la care a luat cunoștință despre acesta, dar nu mai târziu de un an de la data încetării regimului matrimonial
(5) În lipsa notării locuinței familiei în cartea funciară, soțul care nu și-a dat consimțământul nu poate cere anularea actului, ci numai daune-interese de la celălalt soț, cu excepția cazului în care terțul dobânditor a cunoscut, pe altă cale, calitatea de locuință a familiei
(6) Dispozițiile alin. (5) se aplică în mod corespunzător actelor încheiate cu încălcarea prevederilor alin. (2).
Art. 312. -
(1) Viitorii soți pot alege ca regim matrimonial: comunitatea legală, separația de bunuri sau comunitatea convențională
Art. 367. - În cazul în care se adoptă comunitatea convențională, convenția matrimonială se poate referi la unul sau mai multe dintre următoarele aspecte: a) includerea în comunitate, în tot ori în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte ori după încheierea căsătoriei, cu excepția bunurilor prevăzute la art. 340 lit. b) și c); b) restrângerea comunității la bunurile sau datoriile anume determinate în convenția matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite ori, după caz, născute înainte sau în timpul căsătoriei, cu excepția obligațiilor prevăzute la art. 351 lit. c);
c) obligativitatea acordului ambilor soți pentru încheierea anumitor acte de administrare; în acest caz, dacă unul dintre soți se află în imposibilitate de a-și exprima voința sau se opune în mod abuziv, celălalt soț poate să încheie singur actul, însă numai cu încuviințarea prealabilă a instanței de tutelă;
d) includerea clauzei de preciput; executarea clauzei de preciput se face în natură sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin echivalent, din valoarea activului net al comunității;
e) modalități privind lichidarea comunității convenționale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - bun propriu, bun comun gabitza_36 gabitza_36 buna ziua am o intrebare pt dumneavoastra de curand am primit o mostenire si as vrea sa stiu daca de aceasta mostenire va putea beneficia si sotul meu adica,sa ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare??? AndreeaStanila AndreeaStanila Buna ziua,soacra mea s-a hotarat sa treaca apartamentul pe numele nostru (al sotului si al meu) si as vrea sa stiu ce act ar trebui sa incheiem astfel incat si ... (vezi toată discuția)
Buna! eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. ... Timea.Melinda Timea.Melinda Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz ... (vezi toată discuția)