avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie comuna

Buna ziua, sunt divortata din 2006, am un baietel care acum are 9 ani fiindu-mi incredintat mie spre crestere.Fostul sot locuieste de 5 ani in Spania. Datorita faptului ca parintii mei nu s-au putut ocupa de nepotul lor, ei fiind invalizi, am decis: chiar daca sunt divortata de fostul sot sa mentin legatura cu fostii socrii, astfel in vacante, weekenduri sau in perioada in care din cauza jobului am fost plecata in delegatii fiul meu a mers la fostii socrii desi fostul sot era in Spania. Mai mult, ori de cate ori fostul sot vine in tara, niciodata nu i-am interzis sa-si vada copilul, el luindu-l pe cel mic de cate ori a dorit, desi avea un anumit program de vizita. De curand, am primit prin posta o citatie prin care fostul sot care are resedinta in Spania, iar in Romania are domiciliul declarat la paritntii sai (o casa langa Pitesti), doreste custodie comuna. Avand in vedere ca el are un job in Spania (are contract pe perioada nedeterminata), cat si relatiile stranse care s-au format intre fiul meu, tatalul lui si fostii socrii (asta pentru ca am considerat ca pentru binele fiului meu este bine sa se bucure macar de bunicii din partea tatalui, daca parintii mei nu au putut sa aiba grija de el fiind grav bolnavi), poate obtine custodie comuna fostul sot, el locuind in Spania???I Multumesc frumos si astept cu nerabdare un raspuns.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:28, 3 Ianuarie 2012
Daca va angajati un avocat care sa stie sa va apere sansele dvs. raman intacte.
In general mamele au mari sanse in astfel de procese.
Fara avocat riscati sa faceti gafe grave in proces si din acest motiv sa aveti probleme serioase.
Fostul sot poate obtine custodie comuna avand in vedere ca potrivit NCC regula este custodia comuna, iar exceptia se aplica numai in cazuri speciale (tatal are o influienta nepotrivita asupra copilului, etc...). Insa chiar daca instanta stabileste custodia comuna (=autoritatea parinteasca conf legii) domiciliul copilului va fi stabilit doar la unul din parinti, in cazul de fata dat fiind ca v-ati ocupat de el temeinic domiciliul va fi la dumneavoastra. Din punctul meu de vedere tinand cont de legatura pe care o are minorul cu tatal lui si de faptul ca dumneavoastra ati fost deschisa spre binele copilului ca acesta sa aiba o relatie cat de cat fireasca si cu bunicii si cu tatal lui, nu vad nici un motiv ca aceasta autoritate parinteasca sa nu poata fi exercitata de ambii parinti. Practic domiciliul copilului va fi la un parinte insa deciziile importante cu privire la minor trebuie luate de comun acord de catre ambii parinti.
In final, eu va recomand sa va angajati un avocat care sa va explice exact ce inseamna custodia comuna si care sa va reprezinte interesele dumneavoastra intr-un mod profesional
Multumesc frumos, dar totusi avand in vedere ca fostul sot este stabilit definitiv in Spania mi se pare fffff dificil si in defavoarea copilului sa impart custodia cu el asta datorita distantei. Pentru fiecare decizie legata de cel mic eu tebuie sa astept acordul scris al fostului sot, sa astept cateva zile pana ce el reuseste ca din Spania sa-mi trimita acte sau documente prin care este de acord cu o eventuala sa zicem plecare in vacanta in Bulgaria, de ex?? Asta sa nu mai vorbim daca doamne fereste copilul meu are nevoie urgent de o interventie medicala, eu trebuie sa astept pana se decide fostul sot daca este de acord sau nu, pana trimite actul scris in acest sens?? Am citit NCC si unul din motive pentru care nu s-ar putea acorda custodie comuna este distanta geografica. Nu primeaza, in decizia de custodie comuna, si faptul ca tatal nu locuieste in aceeasi tara cu copilul, mentionez ca el vine in tara cel mult 1 luna pe an? Inca o data multmesc frumos pentru raspunsuri...
Problema cu distanta nu ar fi cea mai mare.
Cu avionul face cca 3 ore pana in Spania.Bani sa aiba deoarece nu exista diferenta sub acest aspect daca copilul ar merge cu trenul pana la Constanta sau pana in Spania...

Daca va bazati pe aparari neavenite si negandite puteti avea surprize neplacute desi este greu de crezut ca s-ar putea sa se intample asa ceva.

Aceste probleme inca nu au fost lamurite inca in practica judiciara din Romania deoarece iesirea din tara a minorului impreuna cu parintele caruia nu i-a fost stabilit domiciliul la adresa sa va trebui sa aiba acceptul celuilalt sau o hotarare judecatoreasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasaport pt copil minor dupa divort CristinaGarbea CristinaGarbea Buna seara,am si eu o intrebare,daca primesc custodia fiului meu,pentru obtinerea pasaportului mai am nevoie de semnatura tatalui? Si de acordul lui de a iesi ... (vezi toată discuția)
Reinnoire pasaport copil minor fara acordul celuilalt parinte eagle_free eagle_free buna ziua, As dori si eu o lamurire. Un cuplu de cetateni romani este divortat in spania, iar copilului minor de 9 ani ii expira pasaportul peste cateva ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara minor cu parinti divortati ciel_bleu ciel_bleu Buna ziua, Desi am citit pe forum celelalte postari referitoare la subiect, nu imi este clara situatia, deoarce nu reusesc sa inteleg decizia de divort a ... (vezi toată discuția)