avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hotarare care sa tina cont de act autentic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hotarare care sa tina cont de act autentic

Buna ziua ! Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie : Am cumparat un teren de la doua persoane , care sunt unicii mostenitori ai defunctului , fara sa aiba taxa de succesiune facuta, pe baza de chitanta de mana . Am introdus actiune in instanta pentru a obtine hot ,prin care sa pot plati eu taxe si impozite aferente pamantului cumparat .
Poate instanta sa-mi dea hotararea ,chiar daca nu s-a facut succesiune de la cei doi de la care am cumparat terenul ? Nu am avut niciun termen pana acum . Se poate face tranzactie , asa cum am auzit ? Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters230219 , utilizator 16:39, 26 Ianuarie 2012
Pentru ca transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor se face doar prin act autentic, iar promitentii vanzatori refuza sa execute obligatia, sunteti in drept sa va adresati instantei de judecata.
Prin faptul ca cei doi mostenitori au efectuat acte de dispozitie cu privire la un bun apartinand masei succesorale au acceptat succesiunea si au calitate procesuala pasiva in acest proces.
In cauza va trebui sa faceti dovada ca:
-exista un titlu de proprietate valabil asupra terenului care a facut obiectul promisiunii bilaterale de vanzare cumparare;
-titularul dreptului de proprietate asupra terenului a decedat;
-paratii au vocatie succesorala.
Pentru incheierea tranzactiei paratii chiar trebuie sa dezbata succesiunea.
Certificat de sarcini este obligatoriu , mai ales ca am aflat ca terenul nu e intabulat in Cf ? Se poate sa obtin hot. si fara acest certificat de sarcini ?
Da, este necesar certificat de sarcini potrivit prevederilor legii nr. 146/1997 republicată.
In plus fata de cele pecizate mai sus va trebuie si o expertiza judiciara de specialitate topografie, geodezie si cadasru , vizata de OCPI.
Va multumesc pentru raspunsuri ,as mai avea o singura nelamurire :Daca terenul nu este intabulat in CF , titularul a decedat , mai este necesar certificatul de sarcini ?, nu cred ca instanta poate obliga sa se faca intabularea , atata timp cat intre mostenitori legali si unici ai defunctului si subsemnatul a intervenit antecontractul de vaz-cump al terenului ? Va multumesc frumos pentru raspunsuri

Alte discuții în legătură

Problema cu un imobil din masa succesorala ! stelutaalistar stelutaalistar Detin un certificat de mostenitor in care se specifica , la masa succesorala printre alte bunuri imobile si un teren de 500 mp pe care defunctul i-l lasa ... (vezi toată discuția)
Sfat. av.T.M. av.T.M. Buna. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea privinta. Am cumparat la inceputul acestui an cu chitanta de mana un teren de la un vecin. Vecinul nu este ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate marcelutza marcelutza Buna ziua, am urmatoarea intrebare: 1.in cazul in care titlul de proprietate primit pt. o suprafata de teren intravilan nu a fost intabulat in CF,si cel ce a ... (vezi toată discuția)