O mama minora, in varsta de 16 ani, eleva in clasa a X-a la un liceu teoretic (frecventeaza fara intrerupere cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar), necasatorita, tatal nu recunoaste copilul, poate beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?
La iesirea din spital, amamei si a copilului, bunica a fost pusa sa semneze o declaratie pe propria raspundere ca ia copilulu acasa. Acest lucru se numeste ca bunica este tutore sa ca este doar reprezentant legal al minorei ?
As dori sa stiu ce pasi trebuie sa urmez, unde sa ma adresez, ce documente trebuie sa pregatesc in cazul in care mama minora, eleva, beneficiaza de indemnizatie pt cresterea copilului.
In cazul in care mama minora nu beneficiaza de indemnizatie atunci bunica ar putea beneficia de indemnizatie pt cresterea copilului?(bunica este salariata)
Unde ar trebui sa se adreseze bunica pt ca de la primarie a pimit un raspuns foarte evaziv si a fost trimisa acasa, nelamuruita, functioanarele fiind f deranjate de intrebarile adresate.
Va rog sa ma ajutati pt ca familia in cauza, desi salariata nu isi poate permite sa plateasca consultanta unui avocat.
1. Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii mama copilului a frecventat, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale, atunci va beneficia de indemnizatie pentru concediu de crestere a copilului (CCC) pana la varsta de 2 ani a acestuia.
2. - Mergeti la Primarie sa solicitati lista cu actele necesare si tot acolo veti depune si dosarul cu aceste acte.
- Daca depuneti actele in termen de 60 de zile de la nasterea copilului va primi indemnizatie pentru CCC incepand cu data nasterii acestuia.
- Daca le depune mai tarziu va primi indemnizatia de la data depunerii actelor.
Indemnizatia este platita de Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (AJPS).
3. Daca aveti probleme cu Primaria adresati-va direct la AJPS.
4. In cazul acestei mame indemnizatia pentru CCC este de 600 lei lunar la care se adauga alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar (pentru alocatia de stat va adresati tot la Primarie sau la AJPS).
Domnul Tudor Valeriu are dreptate, insa as mai dori sa adaug o precizare. Mamica fiind minora, est nevoie de curatela, pe numele bunicii. Aceasta nu se mai face la autoritatea tutelara din cadrul primariei de domiciliu, ci la tribunal. Este o procedura simpla, insa necesara.
Si bunica ar putea beneficia de indemnizatie, insa daca mama copilului a frecventat fara intrerupere invatamantul de zi si este indreptatita la indemnizatie, este pacat ca aceasta sa-si suspende activitatea.
In ceea ce priveste AJPS, va puteti adresa acestei institutii doar pentru sfaturi, depunerea dosarelor pentru alocatie si indemnizatie fiind posibila doar la primaria de domiciliu.
Va multumesc pentru lamuriri. Urmeaza sa o trimit pe bunica sa se intereseze la tribunal. indemnizatia o va primi mama pe numele bunicii ? Daca bunica este reprezentantul legal al minorei( este mama minorei) este nevoie de curatela ?
Ce inseamna de fapt curatela ?
Prin curatela, bunica reprezinta interesele mamei minore pana la majoratul acesteia. Va incasa alocatia de stat si indemnizatia de crestere a copilului pe numele dansei pana la implinirea varstei de 18 ani a mamei copilului, moment in care mamica devenita majora va putea deveni titular de drept al alocatiei de stat pentru copilul sau printr-o modificare efectuata direct printr-o cerere la AJPS.
Va multumesc pentru sfaturi. Datorita indrumarilor primite acum mamica beneficiaza de indemnizatie. Nu ne-am fi descurcat fara sfaturile primite deoarece autoritatile locale initial nu ne-au oferut nici un fel de sprijin.