avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contestare semnatura contract
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contestare semnatura contract

Buna ziua si La Multi Ani tuturor! Referitor la o intampinare depusa de adversar in provincie, de care am reusit sa luam la cunostinta prin intermediul cuiva care ne-a fotocopiato, revenim cu o intrebare: in momentul depunerii cererii de emitere a somatiei de plata, am atasat si o notificare, semnata si stampilata, prin care debitoarea isi recunoaste datoria. Acum, in intampinare, aceasta cere respingerea cererii pe motiv de neindeplinire a conditiilor impuse de art. 1 O.G. nr. 5/2001, invocand faptul ca acel "contract care a fost depus la dosar nu este semnat de catre administratorul societatii, singurul reprezentant legal care poate semna astfel de acte". Nu contesta faptul ca soldul a fost recunoscut prin notificarea sus-aminita, insa nu sunt de acord cu penalitatile de intarziere calculate conform clauzei penale inserate in contract, contract pe care neaga ca l-ar fi semnat. Precizam faptul ca in 2010, cand am incheiat contractul cu acesti distribuitori, nu am fost de acord din prima sa-l semnam, pentru ca acestia nu aveau nici macar stampila la ei cand au venit din Galati la sediul nostru. Ulterior, ei au sustinut ca sunt chiar interesati sa incheiem un contract in vederea distribuirii de produse si au revenit cu stampila societatii, semnand contractul cu numele Administratorului Societatii. Nu mai tinem minte cu exactitate daca venise administratorul personal sau a semnat cineva in numele lui, cert e ca numele acestuia coincide perfect cu numele semnat (adica s-a semnat cu initiala prenumelui si numele scris in clar). Notificarea prin care si-au recunoscut datoria, insa, are o semnatura care seamana mai mult cu o mazgaleala, doar ca parata-debitoare isi tagaduieste anume aceasta semnatura si dupa ce au cumparat produse in baza unor facturi acceptate, facturi intocmite la randul lor in baza contractului, in cele din urma contesta faptul ca ar fi semnat contractul Administratorul. Pana aici totul e clar, numai ca nedumerirea noastra e alta: chiar si daca nu ar fi semnat Administratorul contractul de distributie, nu ar fi trebuit tot ei sa sa faca proba? Se poate solicita specimenul de semnatura de la Registrul Comertului pentru a compara semnaturile? Si daca da, se poate solicita direct de la Registru, prin corespondenta...sau se solicita prin intermediul instantei (in baza articolului 172 Cod Procedura CIvila)? Ne-am mai gandit sa pregatim niste note de sedinta, pe langa notele scrise pe care le vom depune la urmatorul termen, in care sa pomenim si de verificarea de scripte, daca se va ajunge pana acolo...pentru ca daca a venit un reprezentant din partea societatii in baza unui mandat si a semnat contractul, consideram ca acesta isi produce efectele juridice fata de insasi persoana juridica pentru care a semnat, nu?! Sa introduca administratorul la randul lui actiunea de despagubire fata de acea persoana, noi ce treaba avem daca vrem decat sa recuperam contravaloarea produselor vandute...
Cel mai recent răspuns: ContSters234409 , utilizator 14:35, 4 Ianuarie 2012
Daca sunt indeplinite prin probatoriu conditiile : cert, lichid si exigibil e suficient pentru admisibilitatea somatiei pe fond
~ Conținut șters la cerere ~
In procedura somatiei de plata probatoriul este sumar.
Numai pe calea dreptului comun puteti proceda la administrarea probelor la care va referiti.
Aceasta insa presupune un proces in pretentii, cu taxa de timbru la valoare si cu durata de cel putin 2 ani.
Va recomand o abordare simpla in aceasta cauza:
In definitiv, dvs. ati incheiat contractul cu o societate reprezentata de catre o persoana in drept sa foloseasca stampila societatii.
Ca urmare, dvs. ati avut reprezentarea ca persoana care a aplicat stampila era si in drept sa angajeze societatea.
Este problema acelei societati sa-si reglementeze disputa cu persoana care a angajat fara drept societatea, si nu problema dvs.
Nu vi se poate imputa dvs. faptul ca stampila societatii este folosita de catre femeia de serviciu de la firma debitoare.
Dvs. trebuie sa probati ca ati executat obligatia contractuala, iar debitoarea nu a efectuat plata, urmand sa suporte consecintele in limita obligatiilor asumate prin contract.

Vedeti ca aveti o problema cu temeiul de drept pe care l-ati invocat, nu este OG 5/2001 ci OUG 119/2007, ar fi bine sa faceti precizarea la primul termen pentru ca am intalnit judecatori care resping cererea pe acest motiv
.
Apararea debitoarei este clasica pentru o anumita categorie de comercianti si merita sa analizati abordarea penala pentru inselaciunea in conventii, poate se linistesc.

Va doresc succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Necomunicare intampinare btg btg Buna ziua! Va rugam sa ne ajutati in aflarea unei solutii: daca am depus cerere de emitere a somatiei de plata, iar debitorul a depus la primul termen ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata - probleme ! stelutaalistar stelutaalistar As aprecia cateva opinii in ceea ce priveste urmatorul aspect : mi s-a admis cererea avand ca obiect SOMATIE DE PLATA pentru o creanta certa , lichida ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata crainou crainou va rog cine ma poate ajuta. Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinesca o actine pe O.G.5/2000? Este suficient daca se comercializeaza produse ... (vezi toată discuția)