Buna ziua!
O persoana fizica autorizata care are ca domeniu de activitate inregistrat activitati de inginerie, mai este obligata sa isi mai inregistreze contractul de inchiriere al unui imobil care ii apartine acesteia la administratia finantelor publice, in conditiile in care emite factura care are ca obiect ,,inchiriere imobil,, ?
(Fac precizarea faptului ca nu sunt supuse unei autorizari speciale inchirierile unor imobile care apartin PFA-urilor)
In situatia in care acesta emite factura care se inregistreaza in contabilitate mai este nevoie de o asemenea inregistrare pentru plata impozitului de inchiriere, asa cum este in situatia persoanelor fizice?
Daca PFA completeaza tot felul de declaratii mai este nevoie de o asemenea inregistrare?
Va multumesc.
Proprietarul imobilului (ca persoana fizica) este obligat sa inregistreze un asemenea contract, avand in vedere plata impozitului pe ”venituri din cedarea folosintei bunurilor”
In baza contractului incheiat p.f.a. isi inregistreaza (in contabilitate) cheltuielile cu chiria si aceasta inseamna ca proprietarul obtine venit... care trebuie declarat si impozitat...
proprietarul imobilului este un pfa si a inchiriat unei persoane fizice....la situatia asta ma refeream ...in conditiile in care pfa emite factura cu ,,inchiriere imobil,,, plateste TVA si impozit pe profit mai trebuie sa inregistreze contractul la administratia financiara ca o persoana fizica ?.. Deci proprietarul nu este o persoana fizica, aici imi este nedumerirea
PFA, pentru a inchiria imobilul cred ca ar trebui sa aiba CAEN pentru aceasta activitate... Nu vreau sa va induc in eroare, dar in cazul societatilor comerciale asa este...
Imobilul trebuie sa faca parte din patrimoniul pfa.
Avand CAEN pentru aceasta activitate nu trebuie sa inregistreze contractul la ”finante” dar daca nu are CAEN pentru ”inchirieri, subinchirieri” cred ca e in ilegalitate deoarece obtine venituri din activitati neautorizate / nedeclarate / neinregistrate la RC
E doar o opinie – va rog sa asteptati alte pareri.
ideea este urmatoarea: are cod caen dar pentru un alt domeniu de activitate, el nu are domeniu de activitate ,,inchirieri,, intrucat este vorba despre un singur imobil al PFA-ului, deci nu poate fi vorba despre o activitate in sensul de regularitate.
Am inteles ca inchirierea imobilelor care apartin PFAurilor nu necesita o autorizare speciala. Nu este vorba despre mai multe imobile, ci este un singur imobil, nu mi s-ar parea ca ar putea fi incadrata la un asemenea cod CAEN,fiind vorba despre un singur imobil.
Din moment ce inregistreaza in contabilitate si emite facturi, plateste TVA , completeaza declaratii cu obligatiile la stat, plateste impozit pe profit...nu sunt venituri din activitati neautorizate.
Multumesc