buna seara,
am cumparat in 2007 un apartament pe firma ( sediu) cu taxare inversa - asa scrie pe factura...acum in 2012 pentru recuperarea sumelor cu care am creditat societatea notarul mi-a propus o dare in plata a acestui imobil.
va rog sa ma ajutati sa inteleg ce presupune aceasta ...
adika societatea imi face o factura? cu tva sau fara? eu ca persoana fizica in afara de faptul ca-l inregistrez pe numele meu la taxe si impozite mai trebuie sa fac ceva?
va multumesc anticipat
tranferul dreptului de proprietate asupra imobilului presupune o livrare de bunuri in sensul art. 128 cod fiscal.
apartamentul fiind vechi, factura o puteti intocmi fara tva, fiind o livrare scutita, potrivit prevederilor art. 141, alin 2, lit. f din codul fiscal.
in acelasi timp va trebui sa restituti statului 15/20 din taxa dedusa la momentul achizitiei apartamentului, chiar daca in 2007 livrarea a fost supusa masurilor de simplificare (taxare inversa)
o alta varianta ar fi sa optati pentru taxarea operatiunii si sa emiteti o factura cu tva si astfel nu mai sunteti obligat sa ajustati tva dedusa la achizitie.
faceti calculele si vedeti cum iesiti mai ieftin.
atentie, pretul de vanzare trebuie sa reflecte pretul pietei (art. 11, alin 2 cod fiscal)
ma refer la taxa dedusa prin aplicarea taxarii inverse 4426 = 4427, cand nu ati platit efectiv tva catre furnizor, considerandu-se ca taxa a fost achitata (autolichidata) - norme de aplicare ale art. 160 cod fiscal.
Tva executare silita
xtrix
Stiu ca aceasta discutie a mai fost, dar doresc sa evidentiez alte detalii. Asadar, in cazul executarii silite pt. o cladire veche dar care a fost modernizata ... (vezi toată discuția)