avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... respectarea si punerea in aplicare a sentintei penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

respectarea si punerea in aplicare a sentintei penale

Va rog frumos sa ma sfatuiti ce sa fac , deoarece procurorii nici pana la aceasta data nu au respectat urmatoarea sentinta penala pronuntata in aprilie 2011, si care a ramas definitiva, mai mult dosarul s-a plimbat si la ICCJ Bucuresti ptr ca notarii au facut recurs care le-a fost respins ca inadmisibil, dar a mai trecut un an. Faptele s-au petrcut in 2002 -203-2004 atunci au autentificat notarii declaratiile si niste tabele cu semnaturi care s-au dovedit false prin expertiza grafoscopica.
Am urmatoarele intrebari>
-aveau obligatia procurorii sa inceapa urmarirea penala de indata ce s-a pronuntat sentinta?
- trebuiau suspendati din activitate notarii odata cu inceperea urmaririi?
- este de notorietate ca procurorii nu doresc acest lucru , acesasta este a doua sentinta data ca definitiva si prima data am avut castig de cauza dar s-a rejudecat pe un viciu de procedura si s-a mai prelungit inca un an.
-am fost in audienta si mi-am dat seama ca nu vor face nimic, ce sa fac? pot cere mutarea dosarului in alt oras, judet etc???cum sa procedez si cum interpretati Dvs sentinta?

„....Aspectele de fapt si de drept de mai sus demonstreaza faptul ca notarii publici aveau cunostinta despre scopul in care urmau sa fie folosite actele notariale folosite ( declaratiile pe proprie raspundere ale persoanelor ce urmau sa realizeze mansarda in podul imobilului aflat in coproprietate fortata si perpetua, situatie in care nu se putea realiza iesirea din indiviziune) oricum tabelele cu semnaturile coproprietarilor nu au fost verificate de catre notari, nefiind autentice, chiar daca tabelul poarta semnatura si stampila notarului, fapt demonstart si de expertiza grafoscopica care a demonstat faptul ca cel putin petentul si inca un coproprietar citat ca martor nu au semnat aceste tabele.....
Fata de aceste considerente, tn temeiul art.278/1L alin, 8 lit. b Cod procedura penala, Curtea va admite plangerea formulata de de petentul...... impotriva ordonantei nr.......... pe care o va desfiinta si va trimite cauza procurorului in vederea inceperii urmaririi penale fata de notarii publici.......sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de art 246, 249 si 289 cod penal
In acest sens, procurorul va audia partile care au solicitat autentificarea
pentru a stabili modul in care notarii publici si-au indeplinit
atributiile decurgind din dispozitiile art. 6 Si 45 din legea m. 36/1995, notarul public,... pentru a se lamuri ln ce masura au fost implicati ln activitatea notariala de autentificare a declaratiilor pe proprie rarspundere a beneficiarelor ....si in cea privitoare la intabularea constructiei, se vor reaudia notarii publici cu privire la modul in care declaratiile autentificate puteau produce efecte juridice si la modul la care au cerut sau au dat lamuriri declarantelor cu privire la actul autentificat
In privinta prescriptiei raspunderii penale care ar fi intervenit raportat la epoca comiterii presupuselor fapte, prescriptie a raspunderii penale ce a fost invocata atit de procurorul de sedinta, cit si de faptuitori, Curtea aminteste faptul ca legalitatea si temeinicia unei solutii de netrimitere in judecata este verifica prin prisma actelor si lucrarilor din dosar si la data adoptarii acestei solutii.
Chiar daca ar fi intervenit acest impediment care impiedica punerea in miscare a actiunii penale, interesul petentului este dat de faptul ca, intr-un proces civil, I se poate opune aceasta solutie de netrimitere ln judecata iar potrivit celor de mai sus, solutia nu este la adapost de orice critici.
Desfiintarea ordonantei si trimiterea la procuror vizeaza inceperea urmaririi penale in conditiile prevazute de lege (inclusiv trebuie cercetata intervenirea sau nu a prescriptiei raspunderii penale), dar daca in urma faptelor si imprejurdrilor ce urmeaza a fi constatate de catre procuror ca urmare a solutiei instantei, se va dovedi ca acestia s-ar face vinovati de faptele ce li se imputa, atunci se va retine incidenta prescriptiei raspunderii penale, ca o paralela lntre institutia prev. de art.13 Cod procedura penala, numai ca, in cazul de fata, cel care solicita verificarea in continuare a conflictului de drept, este petentul, iar nu faptuitorul.
...... PENTRU ACESTE MOTIVE......
HOTARASTE:
admite plangerea formulata....si trimite cauza procurorului in vederea inceperii urmaririi penale fata de intimatii-parti interesate notari publici.....
aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de art 246, 249 si 289 cod penal
Definitiva
Pronuntata astazi.............”

cu multumiri
Cel mai recent răspuns: atinas , utilizator 20:07, 23 Februarie 2012
Fara sa va angajati avocat nu cred ca veti reusi prea curand sa razbateti.
Sfatul cu angajarea unui avocat din alta localitate este foarte util.

Un sfat suplimentar pentru dvs. si pentru avocat ar fi acela ca nu este obligatoriu sa se prezinte la parchet decat la un moment oportun.Momentul oportun il va alege avocatul dvs. conform stiintei si intuitiei sale.
In acest fel veti evita cheltuieli de transport si un onorariu prea mare...pentru deplasari repetate si fara prea mare randament...
cu multumiri pentru raspunsuri, dar problema ramane tot in spatele meu ptr ca tot eu trebuie sa urmaresc evolutia dosarului, ca din cate vad parchetul asteapta doar sa ajunga la prescriptie,
si atunci ca sa impulsionez nu mai fac memoriu si sesizare la csm?
si pana la urma conform sentintei, avea obligatia parchetul sa inceapa urmarirea contra notarilor deci sa le suspende activitatea ca aici ii doare mai tare????
curgerea termenului de prescriptibilitate nu se opreste de cand e dosarul pe rol??
Puteti face orice considerati insa forta argumentelor avocatului este superioara fata de un memoriu facut persoanal de dvs.
Problema de baza o aveti la parchet si acolo trebuie fortat in primul rand.Avocatul in mod normal trebuie sa stie ce are de facut pentru a avea eficienta.Important este ca avocatul sa aiba timp sa se ocupe de caz si sa stie cum sa expuna argumentele.
Termenul de prescriptie curge dar exista si un termen de prescriptie speciala...
Revin la subiectul deschis anterior prezentandu-va rezolutia parchetului:
„Prin sentinta penala nr.. s-a dispus trimiterea cauzei la procuror in vederea inceperii urmaririi penale fata de infaptuitori pentru infractiunile prev de art 246,249si289 cod pen. Pe de o parte se va lamuri daca modalitatea de implicatre a notarilor se circumscrie infractiunilor prevazute de art mai sus mentionate, implicarea in activitatea notariala de autentificare a declaratiilor si de intabulare a constructiei, modul in care declaratiile autentificate puteau produce efecte juridice, modul in care au cerut si au dat lamuriri declarantilor cu privire la actul autentificat.
Pe de alta parte se va analiza eventuala prescriptie care impiedica exercitarea actiunii penale ca lipsa de obiect, trebuie precizat ca interventia acesteia are efect definitiv si consecinte permanente pentru inlaturarea raspunderii penale a unei persoane .
In ipoteza constatarii intervenirii raspunderii penale nu se mai analizeaza celelate cauze prev de art 10 cpp decat in situatia in care invinuitul sau inculpatul cere continuarea procesului penal prelevandu-se de disp art 13al 1 cpp. Acest drept este conferit de lege, exclusiv inculpatul/invinuitul, persoana vatamata/parte vatamata/ parte civila/persoana responsabila civilmente neavand calitate procesuala activa de a formula o solicitare in acest sens.
Astfel cum am aratat anterior prescriptia penala e un incident de procedura, care odata intervenit impiedica continuarea actiunii penale.... raportat la data faptelor 26.02.2002, 4.11.2003, 6.10 2004 si incadrarea juridica a faptelor 246,249,289 cod penal s-a implinit termenul de 5 ani prev de art 122 cod penal .
In ceea ce priveste dispozitia instantei de a se incepe urmarirea penala ptr infractiunile prevazute de art mai sus mentionate, trebuie precizat ca este atributul exclusiv al procurorului de a dispune inceperea urmaririi penale....
Vazand si prevederile art.228 alin 4 cpp raportat la art 10 lit si g cpp dispun :
Neinceperea urmaririi penale ...- a intervenit prescriptia.”

Daca aveti amabilitatea v-as ruga sa-mi raspundeti ce parere aveti despre rezolutie mai ales ca :
1. Noi stiam de 7 ani si 1/2 nu 5 ani cum scrie procurorul
2. Nu a investigat nimic mai ales ca cererea de intabulare s-a petrecut in martie 2006, este semnata de catre notar si de fapt inainteaza o documentatie cadastrala tehnica de dezmembrare a podului comun cu cotele fiecaruia DAR tabelul propus de iesire din indiviziune nu este semnat de nici un coproprietar.
Mai mult notarul primeste respingere de la ancpi si nu pretinsul proprietar, tot notarul in numele propriatarului face plangere impotriva incheierii de carte la judecatorie aratand ca ancpi a inteles gresit ca "coproprietarii si-au exprimat acordul cu privire la cedarea cotelor din podul comun prin declaratia pe proprie raspundere autentificata in 2004" - adica tabelul nominal falsificat si declarat autentic de proprietarul beneficiar.
Avocatul ales ii reprezinta pe notari alaturi de proprietarul in cauza DAR in timpul procesului notarul face cerere de abtinere ca nu calitate procesuala activa si ca atare procurorul a considerat ca notarii de fapt nu au mai fost implicati si nu mai ia in calcul si aceasta data: 2006
3.Si ce se intampla cu efectele juridice ????- nu trebuia restabilita situatia anterioara? era obligat procurorul sa ceara instantei civile anularea inscrisurilor : adica declaratiile invinuitilor?
Pentru ca declaratiile autentificate de notar au produs consecinte juridice nu simplul tabel, mai mult intabularea inaintata de notari si bazata pe un fals nu trebuie anulata? erau notarii in cunostinta de cauza cand au inaintat dezmembrarea ca propunerea prezentata pentru cedarea cotelor parti a coproprietarilor trebuie sa fie un act autentic?
4.Cum adica procurorul numai daca vrea el incepe urmarirea penala chiar daca instanta a cerut altceva- si mai mult noi am inteles din sentinta ca si daca intervine prescriptia dar faptele se confirma procesul poate continua datorita faptului ca noi cei prejudiciati am solicitat acest lucru si instanta a constat ca achitarea notarilor ar putea fi considerat autoritate de lucru judecat in cadrul unui eventual proces civil!!!
Va rugam sa ne raspundeti ca sa stim cum facem mai departe plangerea catre procurorul general mai ales pentru ca si parchetul are obligatia sa ceara anularea inscrisurilor chiar daca a intervenit prescriptia.
In paralel am deschis actiune civila de anulare a inscrisurilor si rectificare carte funciara, dar avem termen numai in aprilie si pana atunci am considerat ca merita sa incercam sa ducem mai departe actiunea penala in instanta in cazul notarilor.
cu multumiri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere clasare cauză penală întrucât a intervenit prescriptia ... Marcel2017 Marcel2017 Plangere clasarea cauzei penale întrucât a intervenit prescriptia räspunderii penale. In 2015 a intervenit decesul victimei cu suspiciune de malpraxis, in ... (vezi toată discuția)
Clasare cauza de malpraxis medical prin prescriptia raspunderii penale Marcel2017 Marcel2017 Va supun atentiei urmatoarea spetă de malpraxis medical: Am depus plangere împotriva soluţiei de clasare cuprinsă în Ordonanţa nr.... emisă de ... (vezi toată discuția)
Termenul de prescriptie al infractiunii de conducere cu permisul suspendat? Bianca Birtoc Bianca Birtoc Care este termenul de prescriptie al infractiunii prevazute de art. 78, al2. Cod rutier? In speta dosarul continand aceasta infractiunea se afla la parchet ... (vezi toată discuția)