avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Sechestru pe conturi.
Discuție deschisă în Executare silită

Sechestru pe conturi.

Buna ziua.
Ma confrunt cu o situatie a carei legalitate este indoielnica (parerea mea),si doresc sa ma ,,luminati'' vis'a'vis de aceasta problema,cu rugamintea ca numai cei avizati sa posteze sfaturi.
Sant pensionat anticipat,de boala gr.3,revizuibil anual,si in acelasi timp si persoana cu handicap gr.2 (accentuat) definitiv.Pentru incasarea pensiei ,,de stat'' si a indemnizatiei de pers.cu handicap mi-am deschis la o banca 2 conturi cu carduri atasate,unde i-mi sant virati banii lunar de catre cele 2 institutii (Casa de pensii si asistenta sociala).In urma cu cativa ani,am contactat 2 credite de nevoi personale de la alte 2 banci.La acel moment eram angajat cu jumatate de norma (4 ore/zi) cu contract pe perioada nedeterminata.Sa fiu sincer,ma descurcam onorabil cu cele 2 rate,utilitatile,medicamente,hrana s.a.m.d.avand salarul mediu pe economie si bonuri de masa.La un moment dat,firma unde lucram a facut disponibilizari in masa,eu regasindu-ma pe acea lista.Si iata ca m-am trezit in incapacitate de a sustine pe mai departe cele 2 rate la imprumuturi.Am solicitat si primit de la fostul angajator o adresa din care sa rezulte ca nu mai sant angajatul lor,si deci nu mai realizez acele venituri de la data contactarii creditelor (efectiv ramasesem cu pensia de 350 ron si indemnizatia de pers.cu hadicap de 234 ron);adresa ce am depus-o la sediile celor 2 banci (filiale din judetul meu),in speranta reesalonarii ratelor.n-am mai primit nici un raspuns,pana cand a sosit o hot.judecatoreasca de executare silita,concomitent cu o instiintate din partea casei de pensii,prin care ma anuntau ca ei,casa de pensii i-mi retine o anumita suma din pensie,innainte de-a o vira in contul meu.Surprinderea mare a fost cand am vrut sa retrag numerar cu cardul,si am constatat ca sant blocate ambele conturi.Mergand la banca unde am conturile deschise,cei de acolo mi-au spus ca au primit o copie dupa hot judec.din partea bancilor unde aveam creditele restante,si in baza acestor hotarari,banca a dispus blocarea totala a conturilorsi cel de pensie,si del de indemnizatie de handicap!Nu sant o fire ,,certareata'',intotdeauna ,,am lasat de la mine'' numai sa fie bine,parintii m-au sfatuit sa astept ca poate s-a facut o greseala,ca poate o vor remedia,ca poate...ca poate...!Dar deja au trecut 6 luni de cand eu traiesc pe spinarea parintilor care si ei sant pensionari!De 6 luni nu am acces la conturi,va rog frumos,sa ma sfatuiti ce demersuri trebuie sa fac,pentru a avea din nou acces la veniturile de subzistenta,alte venituri nemairealizand!Acestea fiind spuse/scrise,va multumesc anticipat pentru raspunsuri si chiar si numai pentru lecturarea celor expuse.
din pacate ati pierdut termenul in care executarea silita putea fi contestata.
pe de alta parte, atit practica cit si Cod Proc Cv nu fac diferente in privinta naturii sumelor de bani incasate in conturi bancare astfel incit poprirea pe conturile bancare se face asupra tuturor sumelor intrate in cont. am experimentat aceste aspecte atit ca avocat al creditorului cit si al debitorului si solutiile obtinute de mine, personal, au fost identice- poprirea conturilor se face in procent de 100% asupra sumelor incasate in cont, banca neavind dreptul de a retine mai putin decit indica titlul executoriu, sub sanctiunea validarii popririi.
pe cale de consecinta, nu exista nici o cale de a scapa de porprirea conturilor. va recomand sa deschideti alte conturi, la alte banci si sa primiti banii in noile conturi bancare. va trece ceva timp pina cind creditorii se vor orienta spre noile banci ptr a infiinta noi popriri.
Pentru av. matahachiro:Eu aveam cunostinta ca noul cod de procedura civila prevede ca anumite venituri nu pot fii supuse executarii silite:

Venituri care nu pot fi poprite niciodata

Codul de procedura civila stabileste si care sunt veniturile care nu pot fi poprite, indiferent de datoria care este urmarita.

Mai exact, nu pot fi supuse popririi:
? sumele care sunt destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege;
? sumele reprezentand credite nerambursabile sau finantari primite de la institutii sau organizatii internationale pentru derularea unor programe ori proiecte;
? alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, care nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii;
? sumele necesare platii drepturilor salariale, dar nu mai mult de 6 luni de la data infiintarii popririi.

Ori,in cazul meu indemnizatia de persoana cu handicap nu ar trebui sa faca obiectul executarii silite deoarece este data de legi speciale (cred eu)!
In alta ordine de idei,tot codul de procedura civila stabileste anumite cote maxime ce se pot retine din venituri:

Astfel, salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, respectiv pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Deoarece cele 2 banci au instiinta casa de pensii care mi-a retinut cota legala din pensie,de ce mi-a fost blocata si restul din pensia de boala intrata in contul meu?!Banca unde am conturile cu card atasate,stie ca ,casa de pensii a operat (si opereaza in continuare,luna de luna)retinerea in baza acelorasi hot.judec.innainte de a vira pensia de boala in contul bancii;cu toate acestea,banca a considerat ca si ea (banca),trebuie sa-mi blocheze pensia de boala dupa ce deja mi se opereaza retinerea de casa de pensii!

Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2012
gi-jane2, moderator
si vechiul cpc prevede exceptii insa problema este ca aceste sume isi pierd caracteristicile din momentul intrarii in contul bancar. poprirea pe contul bancar nu diferentiaza intre natura sumelor primite in respectivul cont.
exista 2 popriri: cele facute direct la platitorul sumei si cele facute pe contul bancar.
banca nu are dreptul de a cenzura ea insasi poprirea prin analiza sa personala facuta asupra banilor intrati in conturile gestionate deoarece ar cenzura actele executorului, fapt nelegal. singurul for competent sa cenzureze actele executorului este instanta de judecata.
daca sumele primite in cont sunt exclusiv dintre cele exceptate de la executare, faceti contestatie in termen de 15 zile de la data popririi, dovedind cu acte cazul de exceptare.
banca niciodata nu va refuza plata popririi deoarece risca validarea si nici nu are interes sa faca ea contestatie la executare.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2012
gi-jane2, moderator
Eu zic ca dl avocat interpreteaza gresit norma de drept.
In primul rand, teleologic, prevederile art. 409 Cod pr. Civila sunt menite a asigurare mijloacele de subzistenta ale debitorului. interpetand textul atat in litera cat si in spiritul legii, nu putem sa nu fim de acord ca nu se poate pune poprire pe venitul salarial/venitul din pensie, intr-o cota mai mare de 1/3 sau 1/2 in cazul mai multor urmariri. In contul bancar sau la angajator, venitul din salariu ramane venit din salariu, nu-si pierde niciodata acest caracter.

Este adevarat ca poprirea contului este legala, ptr ca se popreste contul in care, teoretic pot intra si alte sume de bani, in afara pensiei. Dar banii din pensie trebuie eliberati debitorului, restul ramas dupa poprirea cuantumului legal.


Domnule, mergeti la executor, depuneti cerere scrisa(, sa va dea semnatura de primire pe cerere) si ii cereti sa va elibereze banii incasati ilegal in cele 6 luni. Si sa faca adresa catre banca in care sa ii ceara sa va elibereze tot ce incasati din pensie, ptr ca primesc de la casa de pensii limita maxima ce poate fi retinuta din poprire.

Dreptul la viata este un drept constitutional garantat. lipsindu-va de mijloacele de subzistenta va lezeaza grav dreptul la viata.

daca nu e de acord, faceti plangere penala impotriva executorului. Va garantez ca va restitui de urgenta orice leut incasat ilegal.

Toate cele bune,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire prin blocarea conturilor bancare nicolauviorel nicolauviorel Buna ziua. Multumesc tuturor pentru timpul alocat formularii raspunsului. Ma confrunt cu urmatoarea situatie de fapt si de drept si deoarece sunt patit ... (vezi toată discuția)
Executarea silita, poprirea pdn38 pdn38 cum se procedeaza cand primesiti o instiintare ,cu titlu executoriu de poprire pe comturi .beneficiez de pensie pe caz de boala cu grad de handicap grav. ... (vezi toată discuția)
Executarea silita abuziva prin blocare conturi bancare nicolauviorel nicolauviorel Buna dimineata. Va expun spre competenta solutionare urmatoarea situatie de fapt, cu care se confrunta din ce in ce mai des debitorii urmariti, persoane ... (vezi toată discuția)