Pornind de la definitia capacitatii de exercitiu (aptitudinea persoanei de a incheia singura acte juridice civile) si stiind ca aceasta capacitate deplina incepe la data cand persoana devine majora (la implinirea varstei de 18 ani ori daca se casatoreste inainte de aceasta varsta, precum si in cazul in care dobandeste prin instanta de tutela capacitate de exercitiu anticipata), coroborat cu faptul ca abia la 14 ani minorul dobandeste capacitate de exercitiu restransa, rezulta ca minorul sub 14 ani este lipsit de capacitate de exercitiu, iar actele juridice civile se incheie, in numele lui, de reprezentantul legal.
Minorul de 14 ani , capacitate de exercitiu restransa, poate sa aplice la diverse programe care presupun dupa ce au fost admisi, semnarea unui contract? La semnare trebuie consimtamantul reprezentantului legal, insa poate sa intocmeasca cererea si alte documente necesare aplicarii? Juridic vorbind, are dreptul? Multumesc
Minorul sub 14 ani nu are capacitate de exercitiu,iar actele juridice se incheie de reprezentantii lor legali dar exercita singur drepturile si executa obligatiile izvorate ,dispune de venituri dobandite din acte privind indeletnicirile artistice sau sportive referitoare la profesia sa.Persoana lipsita de capacitate de exercitiu poate incheia acte de conservare,acte de dispozitie de mica valoare,cu caracter curent si care se executa la momentul incheierii lor.
Actele facute de persoana fara capacitate de exercitiu pot fi anulabile,chiar fara dovedirea unui prejudiciu.