Buna ziua. Ma puteti ajuta, va rog cu o indrumare. Vreau sa depun cerere de divort, desi de la data incheierii casatoriei si pana acum au trecut 6 luni. Din pacate certificatul de casatorie nu e la mine, ci la sotie, care e plecata din tara si se va intoarce abia prin iulie-august. Insa nu vreau sa mai astept pana atunci. In pricipiu ea spune ca e de acord cu divortul, si a zis ca daca depun cerere ea nu se opune; insa cand vine vorba de divort, schimba subiectul si nu e de convins sa-mi dea certificatul de casatorie. Cum pot sa procedez ca sa depun cererea la judecatorie? Cei de la primarie imi mai pot elibera inca un certificat, daca le spun cum stau lucrurile? In sensul ca sa-l declar in posesia ei, si ca nu vrea sa mi-l returneze? P.S. nu avem copii.
Va rog, sa ma sfatuiti cum sa procedez.
Va multumesc, anticipat,
Georgian I.
puteti scoate oricand un duplicat dupa certificatul de casatorie pe care trebuie sa-l depuneti in original la judecatorie.
atentie ca trebue s-o citati unde locuieste in prezent in stainatate.
crere scrisa eliberare duplicat la primarie. nu e necesar sa le explicati motivul respectiv divortul . dar probabil formularul prevede o motivatie care este oricum formala. indiferent de motiv primaria va va elibera actul respectiv. primaria unde a fost incheiat actul
1.Se solicita de la Starea Civila a Primariei unde s-a incheiat casatoria un duplicat al Certificatului de casatorie.
2.Cererea se depune la Judecatoria de la ultimul domiciliu comun, personal, la registratura instantei, prezentand un act de identitate.
3.Conform normelor legale in vigoare divortul prin acord poate fi pronuntat indiferent de durata casatoriei
Noul Cod Civil contine urmatoarele dispozitii:
Art. 373. - Divorţul poate avea loc:
a) prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ;
b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
c) la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani;
d) la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.
§2. Divorţul prin acordul soţilor pe cale judiciară
Condiţii
Art. 374. - (1) Divorţul prin acordul soţilor poate fi pronunţat indiferent de durata căsătoriei şi indiferent dacă există sau nu copii minori rezultaţi din căsătorie.
(2) Divorţul prin acordul soţilor nu poate fi admis dacă unul dintre soţi este pus sub interdicţie.
(3) Instanţa este obligată să verifice existenţa consimţământului liber şi neviciat al fiecărui soţ.
Cam asta e o problema... nu prea vrea sa divorteze. Ma duce cu vorba, ba ca e plecata la curs, ba ca are nu-stiu-ce problema, in concluzie nu e de acord, divortul fiind doar din partea mea.
In cazul acesta cum procedez? Mai pot sa-l intorduc la judecatorie inainte de implinirea unui an de casnicie?
Nu mai este in vigoare dispozitia legala dupa care durata casatoriei trebuia sa fie de cel putin un an pentru divortul prin acord. Iar pentru divortul la cererea unuia dintre soti nu se pune problema duratei casatoriei.
Si nu va suparati, dupa cum vad nici dvs. nu sunteti prea convins sa divortati!
Divort
ioanaDD
buna ziua,vreau sa divortez si nu stiu ce acte sunt necesare.Sunt casatorita de sase ani si am un copil de patru ani.Sotul fiind mereu in strainatate,noi ... (vezi toată discuția)