avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Termene de prescriptie, procedura de comunicare a unui ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Termene de prescriptie, procedura de comunicare a unui proces verbal de contraventie

Buna ziua. Am urmatoarea situatie: O persoana a primit o contraventie in temeiul art. 8 alin. (1) si (2) din OG 15/2002 privind privind introducerea unor tarife de utilizare a infrastructurii de transport rutier pentru ca "a circulat fara a detine rovinieta valabila, la data de 07.07.2011". Procesul-vb a fost emis la data de 19.12.2011 si a fost comunicat impreuna cu instiintarea de plata prin posta la domiciliu la data de 03.01.2012, insa nu contravenientului ci mamei sale, care s-a legitimat si a semnat in nume propriu pe confirmarea de primire intrucat fiul sau (contravenientul) nu este acasa ci este plecat in voiaj in sarbatorile de iarna, iar mama nu are posibilitatea sa ii comunice acest proces-verba, deci contraventientului nu i s-a comunicat in fapt acest proces-vb.

Potrivit art. 13. - (1) din O.G. 2/2001 prevede ca: "Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei."

Intrebarile mele sunt:
1) cand se considera realizata aplicarea sanctiunii amenzii in sensul art. 13 alin. (1): la momentul emiterii procesului-vb de constatare a contraventiei sau la un alt moment?

2) Si daca acest moment este cel al emiterii procesului-vb, mama contravenientului poate returna la unitatea emitenta procesul-verbal de contraventie, pentru ca aceasta contraventie sa se prescrie la data de 07.01.2012 (in raport de art. 13 alin. (1) din OG 2/2001),

sau sa se prescrie la data de 19.01.2012 in raport de art. 14 alin. (1) din OG 2/2001 ( Art. 14. - (1) Executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii.)

Mentionez ca impreuna cu procesul-vb de constatare a contraventiei a fost transmis si un proces-vb de indeplinire a procedurii de comunicare intocmit de un imputernicit al unitatii care a aplicat contraventia, insa acest proces proces-vb este redactat in alb iar la la rubricile din formular lipsesc: numele imputernicitului, semnatura, stampila, numele, datele de identitate si semnatura martorului.
Acest proces-vb contine doar un cod de bare n coltul din dreapta sus iar in continutul sau mentiunea: am aplicat dispozitiile art. 27 din OG 2/2001, afisand la domiciliul de mai sus procesul-verbal de constatare a contraventiei", ceea ce nu s-a intamplat.

Va multumesc anticipat.




Art.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2012
eagle_free, utilizator
Cel mai recent răspuns: viorel ehupov , utilizator 09:00, 5 Aprilie 2018
Prescriptia aplicarii sanctiunii contraventionale curge de la data savarsirii acesteia. Prin urmare daca fapta a fost constatata in iuie 2011, termenul de prescriptie de 6 luni se implineste in ianurie 2012. Deci, la data intocmirii procesului-verbal, actul prin care se constatata savasirea faptei savarsita chiar si anterior si prin se poate dispune aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale, termenul de prescriptie nu era implinit. In ce priveste comunicarea procesului-verbal, daca nu a fost comunicat contravenientului ci unei alte persoane, echivaleaza cu o necomunicare. Daca mama dvs a primit insa procesul-verbal nu il puteti expedia inapoi, legea prevazand ca, in cazul in care contravenientul nu poate primi procesul verbal, acesta se va afisa la domiciliul lui. Intr-adevar lipsa martorilor la afisarea procesului-verbal este o incalcare a legii. Oricum contestati in instanta acest proces-verbal pentru a suspenda executarea sanctiunii contraventionale. Analizati si legea incalcata poate veti gasi niste argumente bune.
alinaborza a scris:

Daca mama dvs a primit insa procesul-verbal nu il puteti expedia inapoi, legea prevazand ca, in cazul in care contravenientul nu poate primi procesul verbal, acesta se va afisa la domiciliul lui. Intr-adevar lipsa martorilor la afisarea procesului-verbal este o incalcare a legii. Oricum contestati in instanta acest proces-verbal pentru a suspenda executarea sanctiunii contraventionale. Analizati si legea incalcata poate veti gasi niste argumente bune.



Nu este vb de mine, ci de un vecin. Referitor la textul de lege incalcat, as vrea sa analizez putin art. 27 din OG 2/2001 care spune asa:

Art. 27. - Comunicarea procesului-verbal şi a înştiinţării de plată se face prin poştă, cu aviz de primire, sau prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operaţiunea de afişare se consemnează într-un proces-verbal semnat de cel puţin un martor.

In fapt, comunicarea plicului s-a facut la domiciliu insa nu personal celui vizat ci mamei lui.
Pe de alta parte, s-a transmis si procesul-verbal de indeplinire a procedurii de citare, insa in interiorul plicului, cu AR, nu prin afisare si care avea lipsurile descrise mai sus, fara vreun martor.

Fata de acestea intreb, de ce sa conteste contravenientul procesul-verbal? Daca face asta, inseamna ca recunoaste ca i s-a comunicat acest proces-verbal si acopera viciile de procedura pentru comunicare.

Ma gandeam sa procedeze in unul dintre urmatoarele moduri (si sa imi spuneti daca ar fi oportun):

1) sa returneze mama lui cele 2 procese-verbale (de contraventie si de indeplinire a procedurii de citare) la unitatea emitenta, cu o adresa in care sa comunice ca procesul verbal nu a fost afisat ci bagat in plic, si ca pe de alta parte nu contine datele obligatorii; pe urma sa pastreze dovada comunicarii returnarii acestor procese-vb pentru ca fiul sau sa faca ulterior dovada prescrierii amenzii pentru lipsa de comunicare.

2) sa returneze doar procesul-verbal de contraventie, si sa nege sau sa nu faca referire deloc la procesul-verbal de indeplinire a procedurii de citare.

In ambele cazuri sa trimita plicul cu scrisoare cu valoare declarata ca sa pastreze dovada continutului a ceea ce a trimis.

Astept cateva lamuriri cu anticipate multumiri.

In anul 2013 am fost surprins conducand un autovehicol peste limita legala.Mi s-a retinut permisul de conducere, apoi in urma plangerii facute acesta a fost restituit. In data de 27.11.2013 prin s.c. nr.15350 din 27,11,2013, dosar nr. 11322/245/2013, Judecatoria Iasi a respins plangerea mea. Prin adresa nr. 207086 din 15.03.2018, I.P.J. Iasi-serviciul circulatie ma someaza ca pana la data de 07.06.2018 mi se suspenda dreptul de a conduce pentru o perioada de 120 zile.
In aceasta situatie, va rog sa ma sfatuiti ce as putea face, si daca eventual a intervenit termenul de prescriptie sau cand va interveni acesta.
Multumesc anticipat.Astept raspunsul dvs.
Va rog sa imi dati un raspuns.
Multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita cnadnr - p.v. necomunicate CipM CipM Am primit prin posta o executare silita pt 2 P.V. din 2011 pt 2 contraventii (lipsa rovinieta) la doua saptamani distanta intre ele (56 euro + 450 lei ... (vezi toată discuția)
Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii? Alex13e Alex13e Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am ... (vezi toată discuția)