avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pot pleca de la locul de munca fara a ramane in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pot pleca de la locul de munca fara a ramane in preaviz chiar daca el este stipulat in contractul de munca?

Buna seara!
Am o intrebare si sper sa ma puteti ajuta,lucrez in cadrul unei agentii de turism respectiv o companie care ofera servicii atat de handling,check-in si ticketing in aeroportul cluj napoca!problema mea consta in faptul ca vreau sa mi dau demisia de la acesta firma datorita unor serii de neintelegeri cu sefa mea,unele dintre acestea ar fi legate mai exact de nerespectarea unor clauze din contract si anume plata orelor suplimentare,zilele libere,orele de noapte care nu sunt si ele platite ,zile de weekend,salarizare dupa cat esti de simpatica daca ma intelegeti pt ca sunt 3 colege in birou incadrate pe acelasi post dar salarii avem dupa simpatii si nu conforma contractului si actului aditional de marire a salariului pe care l am semnat si de la care nimeni nu are nici o copie sau ce sa mai zic de fluturasii de salariu,care sunt inexistenti!
intrebarea mea este ca pot pleca fara sa mai raman in preavizul de 15 zile care imi este trecut in contract?,o alta neregulalitate ar fii ca ma grabit sa semnez contractul in alb,asta dupa ce mi au pierdut toate actele si a trebuit s ale aduc de cateva ori,nu am carte de protectia muncii cum au ceilalti colegi,iar ei nu au celalat exemplar dupa contractul meu de munca,deci ar fi doar 2 exemplare unul la mine si unul cred ca la fortele de munca caci ei nu au, am aflat de la contabila firme care tot imi cere sa i duc exemplarul care e la mine si nu inteleg pt ce ar avea nevoie?i!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:19, 18 Octombrie 2008
Puteti pleca fara efectuarea preavizului in urmatoarele situatii :
1. incetare c.i.m. cu acordul partilor, art.55 lit.b C.mun.
2. demisie, art.79 alin.7 C.mun. - Contractul individual de muncă încetează la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
3. demisie , art.79 alin.8 C.mun. - Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

Un exemplar de pe contractul dvs de munca trebuie sa ramana la angajator.
In privinta neregulilor savarsite de catre angajtor cu privire la relatiile de munca, puteti sesiza Inspectoratul Teritorial de Munca in a carei raza teritoriala isi are sediul angajatorul sau Inspectia Muncii - for superior ITM-ului.
In primul rand trebuie sa faceti o cerere pe care sa o inregistrati si sa luati un numar de inregistrare pe o copie a cererii prin care sa solicitati plata orelor suplimentare si toate celelalte drepturi de care considerati ca ati fost lipsit. Nu este necesar sa duceti exemplarul dvs dupa CIM este problema angajatorului daca nu are un exemplar la sediul societatii, imi este greu sa cred ca nu au un exemplar .
Cat priveste fisa de protectia muncii este obligatia angajatorului de a o intocmi cat si responsabilitatea acesteia daca nu o poate prezenta inspectorilor la control. In cazul unui accident de munca ei sunt cei care vor fi sanctionati si care nu vor putea face dovada ca v-au facut protectia muncii astfel ca dvs in cazul de fata nu puteti fi tras la raspundere ca nu respectati protectia muncii, angajatorul este obligat sa faca dovada instructajului.
In cazul in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contract puteti demisiona fara sa efectuati preavizul, insa incercati sa aveti o dovada a drepturilor in care ati fost lezat, adica a orelor suplimentare efectuate, a orelor de noapte, etc.
Art. 79. - (1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) in situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Va dau un model de notificare a demisiei. O inregistrati si luati nr. de inregistrare de la firma. Daca refuza sa o inregistreze o expediati prin posta cu confirmare de primire:

Catre,
S.C. ________________________________________


Domnule Administrator,

Subsemnatul(a) ______________________angajat(a) in functia/meseria _______________
la (comp)______________________ , prin prezenta notificare va comunic incetarea contractului individual de munca prin demisie, conf. art. 79 ( ) din Codul muncii.

Perioada de preaviz de ____ zile calendaristice va decurge da la data prezentei pana la data de __________________ , iar cu data de ___________________ inceteaza activitatea mea la S.C. _________ .

Va rog sa procedati la intocmirea documentelor necesare pentru incetarea contractului individual de munca!

Data _________________ Semnatura _____________________
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Octombrie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie andrea 31 andrea 31 demisie , codul muncii, informatii (vezi toată discuția)
Demisie anton i anton i Buna seara, vreau sa imi dau demisia de la locul de munca fara a sta in preavizul de 15 zile.Se poate ca angajatorul sa nu mai imi dea cartea de munca sau sa ... (vezi toată discuția)
Preaviz de 15 zile adela_pacurariu adela_pacurariu Doresc sa imi schimb locul de munca. In contractul individual de munca am semnat preavizul de 15 zile lucratoare. Mai am doar 5 zile de concediu de odihna. Ce ... (vezi toată discuția)