avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare de sanatate pentru contractul de munca ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare de sanatate pentru contractul de munca part-time

Buna ziua
Persoanele care au contract de munca cu jumatate de norma (de tip part-time) beneficiaza de asigurare de sanatate la fel ca si o persoana angajata cu contract de munca cu norma intreaga?
Va multumesc anticipat.
Cu stima,
Dana P.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:12, 8 Iunie 2013
Da. Se considera ca e persoana asigurata.
Eu stiu ca sunt asigurate doar persoanele care lucreaza minim 4 ore/zi, dar poate ma insel.
Atunci ar trebui sa ne spuneti si de unde stiti asta, care este baza legala a afirmatiei dvs.
"Prin analiza similara, pe baza acelorasi considerente aplicate corespunzator, avandu-se in vedere si principiul ca accesoriul urmeaza principalul, caracterul partial al timpului dintr-un contract individual de munca are consecinte si asupra contributiilor datorate - de asigurari sociale si de asigurari de somaj, care pentru a se „transforma” in drepturi corelative, inclusiv in dreptul la concedii medicale si la indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, vor trebui sa „converteasca” timpul, pentru ca valoarea salariului aferent fractiunii de norma sa „ajunga din urma” pe cea de 390 lei iar in cazul prestatiilor generale de asigurari sociale de sanatate caracterul partial al timpului dintr-un contract individual de munca are consecinte asupra contributiei datorate care va trebui sa „converteasca” timpul in asa fel incat valoarea salariului aferent fractiunii de norma sa „ajunga din urma” pe cea de 390 lei inmultita cu stagiul obligatoriu de 5 ani."

www.avocatnet.ro/content/art...

1. Articolul este cam vechi (august 2007) si de atunci si pana acum s-au modifcat multe iar unele acte normative pomenite acolo sunt abrogate.

2. Daca vreti sa va convingeti adresati intrebarea la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Alte discuții în legătură

Program lucru norma partiala dona77 dona77 In prezent se pot incheia contracte individuale de munca cu norma partiala chiar si pentru un numar de cateva ore pe luna (nu pe zi)? in ce baza ... (vezi toată discuția)
Angajare director general Vioreld Vioreld salutare. pot angaja un director general cu contract part-time (1 sau 2 ore/zi)? sau trebuie sa aiba contract de 8 ore? (vezi toată discuția)
Se trece in cartea de munca? dumis dumis Buna ziua, Am si eu o intrebare. Am infiintat un SRL si vreau sa angajez part-time o ruda de a mea. Am optat pentru salariul minim de 2 milioane si ceva. ... (vezi toată discuția)