Locuiesc in chirie, intr-un apartament, din data de 1 octombrie 2010. In primavara anului 2011 am sesizat o defectiune la instalatia sanitara a apartamentului (unul dintre robineti picura). Am adus la cunostinta proprietarei defectiunea, insa aceasta a tot amanat remedierea situatiei. Dupa aproximativ o luna robinetul a incetat sa picure, iar proprietara a considerat ca nu mai este necesar sa intervina.
In luna noiembrie 2011, am observat ca defectiunea a revenit, iar intr-o seara am decis sa inchid robinetul pentru a evita situatii neplacute. In momentul in care l-am atins, insa, acesta a cedat si am provocat o inundatie de toata frumusetea. Dupa vreo 2-3 zile a reusit proprietara sa gaseasca un instalator disponibil care a inlocuit piesa defecta.
Toate bune si frumoase, pana in data de 27 decembrie 2011, cand am fost sunat de catre administratoarea asociatiei. Aceasta ma anunta ca a sosit factura la apa pe luna noiembrie si ca ne-a "alocat" in jur de 100 mc de apa rece. Asta inseamna in jur de 500 RON. Am anuntat proprietara, convins fiind ca nu vor exista probleme. Insa in urma discutiei telefonice, mi-am dat seama ca intentioneaza sa ma oblige pe mine sa achit factura. Mi-a spus chiar ca este vina mea ca a explodat conducta si ca trebuia sa o anunt din timp.
Intrebarea mea este urmatoarea: Cui ii revine obligatia de a achita acea pierdere atata timp cat aceasta a fost provocata de uzura piesei respective?
Daca exista vreun articol de lege care sa ma protejeze in aceasta situatie, va rog sa il postati aici, ca sa i-l pot prezenta.
Puteti sa-i "inchideti gura", cum spuneti dv, sau poate ca nu, daca-i cititi contractul de inchiriere semnat atat de proprietar cat si de chirias. Aceasta este legea partilor.
Daca in contract s-a stipulat ca dv, chiriasul suportati reparatiile instalatiilor din apartament, ale instalatiilor si partilor comune s.a.m.d., ori ca acestea sunt suportate de catre proprietar, va lamuriti cu proprietarul conformandu-va amandoi prevederilor contractului.
Daca in contract nu sunt asemenea precizari, incercati sa rezolvati amiabil.