avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se calculeaza gazul consumat.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se calculeaza gazul consumat.

Suntem un condominiu care inregistreaza prin acelasi aparat consumul de gaze la bucatarii si cel folosit la incalzire - avem centrala proprie a blocului.
Care este baza legala si daca exista o modalitate de calcul ( o ecuatie, un model, ceva ). Cum se face acest calcul? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 01:59, 26 Ianuarie 2012
Multumesc.
Buna ziua,

Va multumesc pentru explicatiile legate de calculul gazului. Eu am o intrebare in legatura cu repartizarea curentului intr-un condominiu care are un singur ceas comun care inregistreaza consumul total de energie electrica (iluminat casa scarii, pompa recirculare apa in
instalatia de incalzire, pompe pentru apa calda menajera) . Va multumesc
Acest tip de consum se repartizeaza doar pe numarul de persoane.
Pe timp de iarna si factura de curent este mult mai mare decat pe timp de vara (datorita curentului necesar pt. incalzire). Asociatia noastra a hotarat ca acest curent sa se imparta egal pe nr. de apartamente. Cred ca nici solutia aceasta nici cea pe nr. de persoane nu este tocmai buna. Pot sa existe persoane mai putine intr-un apartament cu suprafata mai mare fata de un apartament cu suprafata mai mica si nr. de persoane mai multe.
Se pot face oricand cateva calcule, e adevarat ca nu foarte exact.
Plecam de la premiza ca iluminatul e pe senzori (sau intrerupatoare temporizate), si atunci costul este intr-adevar generat de numarul de persoane care trec prin fata senzorului sau apasa intrerupatorul.

Luata o factura de vara si comparata cu una de iarna.
Vazut cam cat este consumul mediu de vara la iluminat, pompare apa rece, pompare apa calda menajera), consideram sa zicem un 20% peste, ca si noaptea e mai lunga iarna decat in vara si consideram astfel valoarea pentru iarna a acestor tipuri de consum. Acest consum se imparte la numarul de persoane.

Diferenta ar trebui sa fie datorata consumului necesar pomparii si recircularii in instalatia de incalzire. Si ar trebui sa se imparta la cota indiviza data de set-ul din inventariere. Daca nu exista aceasta inventariere, nu e foarte gresita repartizarea pe cota indiviza de proprietate.

Cred ca astfel ar fi cea mai justa repartizare.

PS: daca iluminatul este pe crepuscul (porneste la o anumita valoare lux seara si se opreste la alta valoare lux dimineata), sau pe intrerupator unic (cineva porneste seara si opreste dimineata) si atunci becurile ard continuu, repartizarea respectivului consum ar trebui facuta pe cota indiviza de proprietate, deoarece indiferent de numarul de persoane care circula becul/becurile ard la fel.

Alte discuții în legătură

Impartire factura gaz eronata mariancel mariancel Buna ziua. Fac parte dintr-o asociatie de 12 locatari (sunt si cenzor) avem o centrala de bloc care produce caldura si apa calda, in apartamente avem ... (vezi toată discuția)
Calcul cheltuieli incalzire-apa calda bloc social armo armo va rog sa-mi spuneti si mie cum se face repartizarea cheltuielilor aferente caldurii si apei calde intr-un bloc social ?, lege , normativ etc.... va multumesc ... (vezi toată discuția)
Impartirea facturii de incalzire - centrala de bloc zdnicol zdnicol Am o nelamurire si va rog frumos sa ma ajutati. Asociatie de proprietari are 2 contoare de gaz: unul pentru bucatarie si celalalt pentru incalzirea apei calde ... (vezi toată discuția)