avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... intabulare teren
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

intabulare teren

Buna seara!
Este obligatorie intabularea dupa obtinerea, hot care sa tina loc de act autentic?
In cat timp se face si ce documente sunt necesare ?
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile pe care le astept cu nerabdare.
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 23:46, 5 Ianuarie 2012
Prin intabularea terenului care a fost dobandit prin vanzare-cumparare, dreptul de proprietate este opozabil erga omnes, adica tuturor. Sentinta o aveti doar dumneavoastra.
Cu sentinta pe care este mentiunea definitiva si irevocabila, va prezentati la OCPI si faceti cerere de intabulare a terenului. In prealabil, contactati un inginer topograf care sa va faca masuratorile in teren, necesare intabularii.
Înscrierile în cartea funciară se efectuează pentru opozabilitate faţă de terţi, acesta este rolul cărţii funciare.
În cazul unei sentinţe civile care ţine loc de act de vânzare cumpărare sunt necesare următoarele documente pentru înscrierea în cartea funciară:
-documentaţie cadastrală ;
-hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă;
-certificat fiscal cu valoarea de impozitare a imobilului;
-copii acte de identitate.
În funcţie de data pronunţării sentinţei se mai au vedere calculul tarifului , respectiv dacă este de 16.04.2009 este 120 lei, dacă este după tariful este de 60 lei+0,15 % din valoarea de circulaţie a imobilului calculată după expertiza notarială.
De asemenea în cazul acestor hotărări , dacă sunt pronunţate după data de 1.01.2007 este necesar să se prezinte dovada achitării impozitului rezultat din veniturile obţinute din transferuri imobiliare potrivit art.77 indice 1din Codul Fiscal( formularul 253).În principiu acest impozit se datorează de vânzător, în practică de foarte multe este achitat de cumpărător, persoană interesată în înscrierea în cartea funciară.În lipsa acestei dovezi cererea se respinge potrivit art. 77 indice 6 din Codul Fiscal.
Toate documentele enumerate se remit unei peroane fizice autorizate care întocmeşte şi depune dosarul la OCPI, în calitate de mandatar al dumneavoatră.Termen maxim în regim normal 21 zile lucrătoare.
Potrivit prevederilor art. 32 din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modificările şi completările ulterioare, În cazul cererilor prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri care ţine loc de act autentic de înstrăinare a unor bunuri imobile, dacă instanţa de judecată va dispune efectuarea unei expertize tehnice judiciare, aceasta va fi avizată de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară.” Aceasta expertiza judiciara vizata de OCPI, tine loc de documentatie cadastrala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere proprietate cf cypyk cypyk buna ziua in urma unei actiuni in constatare am dobandit o proprietate: teren+casa. mi-am trecut rolul fiscal la primarie pe numele meu pentru plata ... (vezi toată discuția)
Teren cumparat cu chitanta de mana alexa67 alexa67 Buna seara. In 1997 am cumparat un teren cu acte de mana, pe care ulterior l-am pierdut pentru ca mostenitorii vanzatorului au dat mostenirea in judecata si ... (vezi toată discuția)
Nu stiu ce sa fac ! intabulare ? -cadastru,unde sa merg ? mai imi ttrebuie cadastru pe numele meu dorudoru dorudoru Am o hotarare judecatoresca ( Definitiva si irevocabila ) Care tine loc de :Act vinzare-cumparare. Pe o casa din Com.Vasilati jud. Calarasi. Am cumparat casa ... (vezi toată discuția)