avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conditii acordare ajutor de inmormintare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conditii acordare ajutor de inmormintare

Pt ca la intreprinderea unde lucrez se acorda acest ajutor nu se stie pe ce criterii sau mai bine zis nu se acorda as dori sa stiu , daca este reglementat acest lucru in vreo lege sau contracte colective de munca? multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: stelarman , utilizator 16:57, 8 Ianuarie 2012
Cele doua ajutoare pot fi cumulate de persoana indreptatita a le primi, intrucat sursele de acordare sunt diferite.
Daca ajutorul de deces este un drept conferit ca urmare a calitatii de asigurat, ajutorul de inmormantare se acorda de catre angajator din sursele proprii, respectand prevederile contractului colectiv de munca sau ale reg.intern.

Se aplica si rudelor de alta cetatenie numai daca acestea sunt asigurate sistemului public de pensii din tara ....

Art. 5 din Legea nr.263/2010
(1) Asiguratii sistemului public de pensii pot fi cetateni romani, cetateni ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania.
(2) Pot fi asigurati ai sistemului public de pensii si cetatenii romani, cetatenii altor state si apatrizii care nu au domiciliul sau resedinta in Romania, in conditiile prevazute de instrumentele juridice cu caracter international la care Romania este parte.
(3) Asiguratii au obligatia sa plateasca contributii de asigurari sociale si au dreptul sa beneficieze de prestatii de asigurari sociale, conform prezentei legi.
pneagu a scris:

Buna seara!Din nefericire se aplica doar celor din sistemul privat!

Care sunt argumentele in sustinerea afirmatiei?

Imi cer iertare si imi retrag afirmatia. M-am aflat intr-o regretabila eroare...gresita!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de deces Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua. La solicitarea angajatului se poate acorda ajutor de deces atat de catre angajator cat si de Casa Teritoriala de Pensii sau doar de o singura ... (vezi toată discuția)
Ajutor de innmormantare MihaelaSm MihaelaSm Buna ziua, Daca sotia decedatului primeste ajutor de inmormantare de la firma angajatoare, mai poate primi si de la fondul de pensii private sau trebuie ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare sorinioan sorinioan Buna ziua,am o problema si as dori sa ami raspundeti,sotia a nascut un copil,a trait cateva zile dupa care a decedat,nu suntem casatoriti dar am recunoscut ... (vezi toată discuția)