avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de uzufruct

Buna ziua,
Bunicii mei au cumparat o casa pe numele copiilor lor respectiv mama si unchiul meu. Bunicii si-au pastrat dreptul de uzufruct pe intraga viata asupra intregii case. Intre timp bunicul a decedat iar parintii mei nu mai locuiesc in casa cumparata de bunici , dar mama fiind in continuare coproprietar al acestei case. In aceasta casa locuieste unchiul meu impreuna cu familia lui si bunica mea. Dar din pacate bunica nu poate beneficia de intreaga casa pentru ca unchiul ii interzice accesul in unele camere. Bunica in acest moment mai are acces la o singura camera si o bucatarie. Va rog sa-mi spuneti daca acest lucru nu este o incalcare a dreptului de uzufruct pe care il are bunica mea Si ce se poate face?
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Chiriac Roxana , Avocat 21:33, 19 Octombrie 2008
Dreptul de uzufruct reprezinta dreptul pe care il are o persoana, numita uzufructuar, de a stapani bunul si de a-i culege fructele (chirii, dobanzi, arenzi), dar nu si de a dispune de acel bun. Uzufructuarul are dreptul de se a folosi de bun.
Uzufructuarul are la indemana urmatoarele actiuni :
1. actiunea confesorie, prin care se apara dreptul de uzufruct împotriva oricarei persoane, inclusiv împotriva nudului proprietar, daca acesta din urma împiedica exercitul normal al uzufructului.
2. actiunile posesorii, prin care se apara exclusiv posesia (exercitarea în fapt a dreptului de uzufruct, stapânirea de exemplu a unui imobil).
3. toate actiunile care au ca obiect realizarea drepturilor a caror folosinta o are, de exemplu actiunea în evacuare, actiunea de iesire din indiviziune etc.
Cu alte cuvinte, bunica se poate adresa instanţei pentru a cere să-i fie respectat dreptul de uzufruct. Ea este aceea care, în virtutea dreptului de uzufruct, poate să-i interzică unchiului dumneavoastră accesul în casă pentru alte scopuri decît acelea de a verifica dacă uzufructuarul foloseşte bunul în limitele dreptului său, fără a-l degrada sau distruge.

Unchiul nu are niciun drept de a se folosi de acel imobil. Actele lui constituie o încălcare a dreptului uzufructuarului. Instanţa va dispune inclusiv evacuarea acestuia, dacă bunica înţelege să nu-l mai tolereze şi solicită instanţei acest lucru.

Liviu S.Bordaş
Mama dumneavoastra si unchiul se afla in indiviziune.Primul pas ar fi iesirea din indiviziune,si astfel stabiliti pentru cat este unchiul proprietar.In toate cazurile cei doi proprietari sunt in fapt doar tolerati de catre uzufructar si unchiul poate fi evacuat (actiune in evacuare)pentru ca ingradeste exercitiul dreptului de uzufruct.V-as intreba daca exista act prin care bunica are dreptul de uzufruct?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de uzufruct ruxandra11 ruxandra11 Buna ziua, Mama si unchiul meu au o casa si un teren in copoprietate, iar bunica are drept de uzufruct asupra acestora. Bunica locuieste impreuna cu unchiul ... (vezi toată discuția)
Evacuarea din domiciliu deliachiuzbaian deliachiuzbaian Locuiesc la adresa de domiciliu pe care o am la apartamentul copilului meu in varsta de 16 ani. Apartamentul a fost cumparat pe numele copilului in procent de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate...nedumerire! mihaela_2 mihaela_2 Buna seara, In 2012 am facut un contract de vanzare cumparare intre mine si bunici in urma caruia \"ma oblig sa respect dreptul de uzufruct viager al ... (vezi toată discuția)