avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de uzufruct

Buna ziua,
Mama si unchiul meu au o casa si un teren in copoprietate, iar bunica are drept de uzufruct asupra acestora. Bunica locuieste impreuna cu unchiul la aceasta proprietate de 7 ani. In acest interval de timp unchiul meu i-a facut doar zile amare: scandaluri, injurii, interzicerea accesului in unele camere. Precizez ca bunica mea este bolnava iar eu si mama mea mergem la dumneaei sa o ingrijim( curatenie, spalat, mancare). De numarate ori primind din partea unchiului acelasi tratament ca bunica ( injuraturi, amenintari, provocari). Va rog sa-mi spuneti ce masuri se pot lua impotriva unchiului si a familiei lui pentru a o scuti pe bunica de aceste violente verbale? Se poate apela la procuratura care sa-i emita un ordin de restrictie sau ceva de genul acesta?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 14:51, 2 Martie 2010
Eu va sfatuiesc sa faceti o plangere la politie pentru comportamentul contraventional al unchiului (daca nu este vorba si de loviri sau alte violente/art.180 C.pen., si daca amenintarile nu imbraca forma infractiunii prevazute la art.193 C.pen.). Puteti introduce o actiune si in instanta, dar numai ulterior plangerii la politie, pentru a va asigura proba existentei violentelor verbale sau de alta natura. Singura care poate emite un ordin de restrictie este instanta de judecata.
Exista si solutia cererii de iesire din indiviziune formulata de mama dvs. si partajarea bunului comun, insa dreptul de uzufruct trebuie respectat de ambii coproprietari in favoarea uzufructuarului.
Situatia este destul de dificila, deoarece orice tip de acuzatie trebuie probata, atat in fata organelor de politie cat si inaintea instantei. De aceea, iesirea din indiviziune si partajarea casei pe camere, va oferi bunicii posibilitatea sa locuiasca in partea ce se cuvine mamei, fara ca unchiul sa mai aiba dreptul de a patrunde in acele camere, sub sanctiunea prevazuta pt. infractiunea de violare de domiciliu (art.192 C.pen.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de uzufruct ruxandra81 ruxandra81 Buna ziua, Bunicii mei au cumparat o casa pe numele copiilor lor respectiv mama si unchiul meu. Bunicii si-au pastrat dreptul de uzufruct pe intraga viata ... (vezi toată discuția)
Agresiune verbala Oana1968 Oana1968 Buna ziua, locuiesc dupa divort in acelasi imobil cu fostul sot si fiul nostru in varsta de 22 de ani. Sunt zilnic agresata verbal, insultata si calomniata. Nu ... (vezi toată discuția)
Parasire domiciliu conjugal in concubinaj Andree@GD Andree@GD Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat legat de urmatoarea problema: Mama mea traieste in concubinaj de peste 20 de ani cu un barbat violent verbal si ... (vezi toată discuția)