avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Parasire domiciliu conjugal in concubinaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Parasire domiciliu conjugal in concubinaj

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat legat de urmatoarea problema:
Mama mea traieste in concubinaj de peste 20 de ani cu un barbat violent verbal si probabil si fizic..in 2014 au cumparat impreuna o casa iar contractul este pe ambii, plus alte bunuri comune. Din diverse motive, in principal datorita comportamentului agresiv, mama mea a decis sa paraseasca fomiciliul conjugal.
Care este modalitatea cea mai potrivita de abordare a problemei astfel incat sa nu intampine probleme juridice legate de proprietate si bunuri? Din pacate o discutie pe partrnerul nu este posibila din cauza comportamentului violent.
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2018
Andree@GD, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:31, 7 Mai 2018
Buna seara,
Sa plece in alt domiciliu,
Sa solicite partajarea si iesirea din indiviziune si sa solicite, daca este cazul, un ordin de restrictie.
Poate și trebuie, fără putință de tăgadă să aleagă demnitatea prevalându-se de un ordin de protecție în virtutea legii 217/2003!
Apoi, poate solicita și ieșirea din indiviziune, că e imprescriptibilă o atare cerere.
Multumesc pentru raspuns!
Nelamurirea majora este legata de parasirea dimiciliului..am inteles ca ar exista posibilitatea ca individul sa ceara in instanta drepturi din jumatatea mamei, bazandu-se pe aceasta parasire a domiciliului conjugal...
nu exista domiciliu conjugal in concubinaj, "conjugal" se refera la soti. Chiar daca erau casatoriti chiar daca nu sunt, plecarea de la locuinta unde convietuia cu sotul/ concubinul, nu afecteaza dreptul de proprietate.
Partajul dureaza insa destul de mult, poate dura si un an si 2 sau mai mult.. in timpul asta mama nu va beneficia de proprietate. Poate alege varianta sa nu plece ea, ci sa ceara emiterea unui ordin de restrictie si protectie si ca masura de protectie, sa ceara evacuarea lui din casa.
Mama mai poate alege varianta sa isi vanda cota parte din proprietate si scapa de balamuc, chiar daca ia mai putin decat ar valora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Violență domestică: poate fi reclamată soția, în acest caz, că părăsește domiciliul conjugal și că fura copiii? Liza27 Liza27 Bună seara, vă rog să mă scuzați că va deranjez, ați putea va rog sa îmi indicati daca în urma unei violente domestice , soția vrând să plece cu ... (vezi toată discuția)
Drept de uzufruct ruxandra11 ruxandra11 Buna ziua, Mama si unchiul meu au o casa si un teren in copoprietate, iar bunica are drept de uzufruct asupra acestora. Bunica locuieste impreuna cu unchiul ... (vezi toată discuția)
Schimbare de domiciliu cu copiii din cauza violenței în familie, custodie comuna stefi-deea stefi-deea Buna ziua.Sunt despartita, iar custodia copiilor minori(16 si 10 ani) este comuna.Sotul care locuieste la acelasi domiciliu cu noi, inca ma hartuieste imi ... (vezi toată discuția)