=D>intre mine si sotul meu este facut un testament ca ne lasam unul altuia la moarte tot ce se gaseste atunci,nu avem copii impreuna, iar in situatia daca sotul meu decedeaza inaintea mea cine il poate mosteni,eu am copil dintr-o alta casatorie,iar el are un frate care ulterior a renuntat la mostenire dupa parintii lor,dar are un baiat adica nepotul sotului.As vrea sa stiu cine intra in mostenire in cazul acesta si daca testamentul facut intre noi de notar poate fi atacat la decesul acestuia.Astept raspuns.Multumesc.
Daca v-ati instituit reciproc prin testamente legatari universali, la decesul sotului dvs, in lipsa mostenitorilor legali rezervatari (copii ori parinti), dvs. veti mosteni totul, in temeiul testamentului. Parintii sotului inteleg ca sunt decedati, deci nu intra in discutie rezerva lor. Fratele (si descendentii sai pana la gradul IV) chiar daca traieste si este mostenitor legal din clasa a 2-a, nu este rezervatar, deci in prezenta testamentului corect intocmit, nu are ce mosteni, pentru ca s-a dispus prin testament de intreaga avere.
In special in situatia in care fratele sotului s-a declarat strain de succesiune, fiul acestuia (nepotul) nu mai poate veni prin reprezentare la dreptul ce i s-ar fi cuvenit tatalui renuntator.
Singurul mostenitor sunteti dvs atat in virtutea testamentului, cat si a dreptului la mostenire a sotului supravietuitor, care nu mai vine in concurs cu nimeni.
Deoarece aveti testamente reciproce, in cazul decesului dvs., trebuie retinut ca fiul dvs. este mostenitor rezervatar, si ar putea ridica ptenetii impotriva testamentului dvs. care este in favoarea sotului 100%.
Drept succesoral
sarm07opr
Strabunica a lasat prin testament intreaga ei avere la doua nepoate(una de fiica si una de fiu). In acelasi testament sunt inregistrati ca mostenitori ... (vezi toată discuția)
Testamente reciproce
jeana
Stimati forumisti
acum 3 ani am facut doua testamente reciproce pt toate bunurile comune facute in timpul casatoriei precum si pt bunurile obtinute din ... (vezi toată discuția)